GroenLinks Tweede-Kamerfractie 10 maart 2004 10:30
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Plicht tot klokkenluiden bij bedrijfscriminaliteit
(10 maart 2004)
GroenLinks dient vandaag de initiatiefwet Aangifteplicht Bedrijfscriminaliteit in. De wet bevat de plicht om interne fraude, verduistering of diefstal vanaf een bedrag van 10.000 euro te melden bij het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie kan dan besluiten om vervolging in te stellen.
Met de invoering van dit voorstel wordt iedereen verplicht melding te maken van strafbare handelingen van bedrijven. Deze plicht geldt voor werknemers van het betreffende bedrijf en maakt ook de aanpak van prijsafspraken makkelijker. Een bijkomend effect van de meldplicht is tevens dat het onderzoek van forensische accountants onder de controle van het OM komt te staan, omdat ook zij de wettelijke plicht krijgen aangifte te doen. De sanctie op het niet nakomen van deze plicht kan oplopen tot een vrijheidsstraf van maximaal 2 tot 4 jaar.
GroenLinks is van mening dat hier een publiek belang in het geding is. We moeten af van de heersende opinie dat het hier gaat om een private kwestie waar de staat buiten heeft te blijven. Organisatiecriminaliteit kan op deze schaal economisch negatieve effecten hebben die het bedrijfsbelang overstijgen. Bovendien wordt er met fraude en diefstal een algemeen aanvaarde rechtsnorm overtreden. Het geeft geen pas dat op winkeldiefstal een vrijheidsstraf kan volgen, terwijl als een gevolg van aanzienlijke diefstal uit het eigen bedrijf ontslag de zwaarste sanctie is. Volgens GroenLinks is het onwenselijk dat bedrijven omvangrijke organisatiecriminaliteit intern afdoen of, in het slechtste geval, met de mantel der liefde bedekken. De grens van 10.000 euro is gekozen omdat dit ook de grens is die gehanteerd wordt in de wet waarin de meldplicht ongebruikelijke transacties (de wet MOT) is geregeld.
Uiteraard past bij deze plicht ook een betere bescherming van klokkenluiders. Het mag natuurlijk nooit reden tot ontslag zijn wanneer werknemers een wettelijke plicht nakomen. Daarnaast wil GroenLinks ook de positie van klokkenluiders verbeteren met aanvullende wetgeving. Hierover heeft GroenLinks kamerlid Ineke van Gent al eerder een initiatiefwet ingediend. Momenteel wordt de reactie van de Raad van State op dit initiatief verwerkt.
Daarnaast pleit GroenLinks voor het instellen van een Klokkenluiders Fonds door het ministerie van Financiën. Uit dat Fonds kunnen klokkenluiders een flinke beloning krijgen als zij harde bewijsstukken aanleveren voor grote fraudezaken.
De publicatie is te vinden op:
http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/aangifteplicht.htm
Femke Halsema
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks