Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08
Persbericht
SERV vraagt meer aandacht voor sociaal-economische ontwikkeling in ontwikkelingssamenwerking Brussel, 10 maart 2004 T.a.v. de redactie,
Vandaag gaf de SERV advies over het kaderdecreet voor de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking .De SERV vindt het positief dat er een kaderdecreet komt maar vraagt meer aandacht voor het sociaal-economische luik en het sociaal overleg.
Kaderdecreet ontwikkelingssamenwerking positief signaal
De SERV vindt het positief dat er eindelijk een kaderdecreet ontwikkelingssamenwerking komt. Dit kaderdecreet biedt niet alleen een wettelijke fundering voor het Vlaamse ontwikkelingsbeleid maar is ook een belangrijk signaal. De SERV waardeert de internationale verankering en de aandacht voor kwaliteit en evaluatie. Het engagement om voor België minstens 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen aan ontwikkelingshulp te besteden, wordt bevestigd in het begrotingsprogramma. Maar het is een gemiste kans dat niet ook het personeelskader werd opgenomen. Er heerst nog altijd onvoldoende klaarheid over de uitvoering van het Lambermontakkoord. In geen geval mag de overdracht van bevoegdheden leiden tot een verspilling van middelen of een onderbreken van de continuïteit in de projecten.
Meer aandacht voor sociaal-economische nodig
De Vlaamse sociale partners missen aandacht voor het sociaal-economische luik en het sociaal overleg.
Sociaal-economische ontwikkeling is een van de basisvoorwaarden voor duurzame menselijke ontwikkeling. Economische groei moet gepaard gaan met duurzame werkgelegenheidscreatie, met gezondheidszorg en onderwijs, met hervormingen in de toegang tot land en productiemiddelen, met het bevorderen van sociale organisatie, met behoorlijke lonen en met aandacht voor de kwetsbare groepen. De privé-sector kan inkomen en werk creëren en levert inkomsten voor de overheid. De overheid staat in voor goed bestuur, collectieve investeringen en sociale voorzieningen. Ontwikkelingssamenwerking moet inspelen op beide componenten.
De SERV deelt de mening van de regering en van de Internationale Arbeidsorganisatie dat welvaart en economische groei het meest gebaat is met harmonieuze sociale verhoudingen. Sociaal overleg is meer dan een onderdeel van democratische ontwikkeling. De implementatie op de werkvloer is bij uitstek een zaak van sociaal overleg. Daarom werken de Vlaamse sociale partners mee aan de overdracht van kennis en ervaring met het sociaal-economisch overleg. Zij doen dit samen binnen de SERV maar ook met afzonderlijke projecten.
Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website :