Wageningen Universiteit

Persbericht

2 maart 2004, nr. 024

Onderzoeksprijs Wageningen Universiteits Fonds

Onderzoeksprijs voor onderzoeker van zeldzaamheid plantensoorten

De jury van de Onderzoeksprijs van het Wageningen Universiteits Fonds (WUF) heeft unaniem besloten de vierjaarlijkse onderzoeksprijs toe te kennen aan dr.ir. Flip Witte, als onderzoeker verbonden aan de Sectie Waterhuishouding van Wageningen Universiteit. De prijs van 2500 euro wordt hem toegekend vanwege een vooraanstaande publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Ecography. Onlangs reageerde hij bovendien op een artikel over het uitsterven van plantensoorten door klimaatsveranderingen in het tijdschrift Nature. De Onderzoeksprijs wordt hem op 9 maart uitgereikt door Marga Herweijer van het WUF, tijdens de 86e Dies natalis van Wageningen Universiteit.

De jury roemt in haar judicium de originaliteit en creativiteit van J.P.M. Witte en mede-auteur P.J.J.F. Torfs in het artikel Scale dependency and fractal dimension of rarity (Ecography 26(1): 60-68). Het artikel handelt over de zeldzaamheid van plantensoorten in de natuur. De auteurs richten zich op de waarnemingsschaal (resolutie) en het type verspreidingspatroon aan de hand van empirisch, experimenteel en theoretisch onderzoek. Zij bespreken methoden om uit te drukken hoe zeldzaam plantensoorten zijn.

De resultaten van de analyse zijn gebruikt voor het opstellen van de Nederlandse Rode Lijst van Vaatplanten. Bovendien is het onderzoek door Witte in november 2002 gepresenteerd tijdens een internationale workshop van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) over de harmonisatie van Rode lijsten. In het eindverslag van deze workshop is de aanbeveling van Witte overgenomen om software te ontwikkelen voor het op- en neerschalen van zeldzaamheid, gebaseerd op het artikel. Dankzij dit artikel wordt thans met prof. A. Shmida van de Hebrew University in Jerusalem samengewerkt op het gebied van zeldzaamheid.

Het artikel is van belang voor diegenen die zich bezighouden met zeldzaamheid, natuurwaardering en veranderingen in de toestand van de natuur, bijvoorbeeld als gevolg van veranderingen in de grondwaterspiegel of het klimaat.

Flip Witte kwam in januari in het nieuws door zijn reactie op een artikel in het gezaghebbende Nature (8 januari) over de relatie tussen klimaatveranderingen en het verlies aan planten- en diersoorten, waarin cijfers van het Natuurplanbureau en het RIVM waren verwerkt. Tegen het jaar 2050 zou als gevolg van de doorzettende klimaatsverandering 15-73 procent van alle landplanten zijn uitgestorven. Dit rampenscenario is volgens Flip Witte gebaseerd op onjuiste aannamen en berekeningen. Hij stuurde een comment naar Nature en voerde correspondentie met de auteur Chris D. Thomas.