Gemeente Haarlem


9 maart 2004
sector Stadsbeheer

72/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Gemeente Haarlem pakt CO2-uitstoot actief aan

Door een toenemende overlast van overvloedige regenval en lange droge periodes, is de reële dreiging van klimaatsverandering inmiddels ook in Noord-Holland voelbaar. Mede daarom heeft de gemeente Haarlem een plan van aanpak Klimaatbeleid opgesteld. Het plan van Aanpak is er op gericht om de CO2-uitstoot in de eigen gemeente te verminderen. Voor de uitvoering van het plan is inmiddels door het Rijk en de provincie subsidie toegezegd.

In juli 2003 heeft het Haarlemse gemeentebestuur het plan van aanpak Klimaatbeleid goedgekeurd. Op basis hiervan is op 24 november 2003, samen met negen andere Noord-Hollandse gemeenten, een klimaatconvenant getekend met de provincie. Voor de uitvoering van het beleid is subsidie aangevraagd bij het Rijk. Inmiddels is deze subsidie toegezegd. Daarmee is een financiële basis gelegd voor de uitvoering van extra projecten op het gebied van energiebesparing en de toepassing van Duurzame Energie.

In het plan van aanpak Klimaatbeleid stelt de gemeente Haarlem zich als taak extra inspanningen te verrichten voor CO2-reductie. Wethouder Ruud Grondel (Milieu): "Uiteraard is de gemeente zelf al volop bezig om energie in de eigen organisatie efficiënter en effectiever in te zetten. Er is bijvoorbeeld besloten om een energiecoördinator aan te stellen, die zich bezig gaat houden met het energiebeheer en het nemen van energiebesparende maatregelen voor gemeentelijke gebouwen. Deze energiecoördinator moet zichzelf met de maatregelen weer terugverdienen. Daarnaast geven we op dit gebied intensiever voorlichting aan de Haarlemse inwoners en bedrijven. We kunnen namelijk allemaal een bijdrage leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot en daarmee aan een meer veilige, gezonde en prettige leefomgeving."

Ook doet de gemeente onderzoek naar energiebesparing en het toepassen van duurzame energie in ontwikkelingsprojecten. In dit kader wordt onder andere energieopslag gestimuleerd, zoals bij verschillende kantorenlocaties en het 2 MegaWatt-project in Haarlem is toegepast. Daarnaast worden op het gebied van verkeer en vervoer allerlei maatregelen gestimuleerd. Hierbij moet enerzijds gedacht worden aan het bevorderen van fietsverkeer en het verbeteren van de milieuprestaties van het openbaar vervoer en anderzijds aan het stimuleren van het rijden op aardgas voor bedrijven en particulieren.

Op het gebied van duurzame energie zet de gemeente zich met name in voor de toepassing van biogas en kleinschalige windenergie in Haarlem. Een uniek onderzoeksproject in dit kader is het gebruik van natuurlijk biogas uit vuilstort en rioolwater. Het gas kan worden gezuiverd tot aardgaskwaliteit voor toepassing in aardgasauto's en het restgas wordt gebruikt voor het opwekken van stroom. Ook bekijkt de gemeente of opschaling van de huidige windmolenlocatie mogelijk is.

Voor de extra activiteiten op het gebied van energie heeft VROM aan de gemeente voor de komende jaren 350.000 euro subsidie toegezegd. De provincie stelt daarnaast 230.000 euro beschikbaar voor uitvoering van duurzame energiemaatregelen in projecten.

---

In het 2 MegaWatt-project worden een kleine vierhonderd bestaande Schalkwijkse flatwoningen voor 50% op duurzame wijze van warmte en warm kraanwater voorzien.


sector Stadsbeheer
Julia de Jong
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl

---- --