Persbericht Wereld Natuur Fonds
9 maart 2004
'ALLEMAAL IN DE WEER... RED DE PANDABEER!'
Actie WNF-Rangerclub in teken van reuzenpanda en zijn leefgebied
Vele duizenden kinderen in Nederland gaan in de maanden maart, april en mei 2004 actie voeren voor de reuzenpanda's in het Qinling-gebergte in China onder de noemer 'Allemaal in de weer... red de pandabeer!'. De reuzenpanda leeft alleen nog in China in het wild. In het Qinling-gebergte leven ongeveer 200 van de ruim 1.000 in het wild levende panda's. Maar de toekomst van de reuzenpanda is in gevaar. Zijn leefgebied is versnipperd door de aanleg van nieuwe wegen, mijnbouw en landbouw in de gebieden waar panda's leven. Hierdoor leven de panda's steeds meer geïsoleerd in 'eilandjes' bos. Door mee te doen aan deze actie van de jeugdclub van het Wereld Natuur Fonds brengen kinderen een veilige toekomst voor de reuzenpanda in China een stap dichterbij. Op 9 maart stond basisschool De Fontein in Harmelen geheel in het teken van de reuzenpanda en 'lanceerden' de 300 leerlingen van De Fontein de actie 'Allemaal in de weer...red de pandabeer!'.
'Eilandjes' bos
Om te overleven in het wild heeft de reuzenpanda ruimte nodig. Nu is het leefgebied van de reuzenpanda nog teveel opgedeeld in 'eilandjes' bos. Daarom is het belangrijk dat er meer bos wordt aangewezen als beschermd gebied én dat er natuur is tussen de beschermde gebieden die dienst kan doen als 'verbindingsstrook'. Deze verbindingsstroken zijn heel belangrijk omdat panda's veilig van het ene naar het andere gebied moeten kunnen lopen om op zoek te gaan naar voedsel (bamboe) of een partner. Nu zijn veel van de gebieden om de beschermde bossen heen nog ongeschikt voor panda's, bijvoorbeeld omdat het bos er is gekapt om er landbouwgrond van te maken. Om ervoor te zorgen dat de dieren deze gebieden weer kunnen gebruiken om doorheen te trekken, moet er eerst weer bos met bamboe worden hersteld of aangeplant.
Qinling: een uniek gebied
In het Qinling-gebergte leven niet alleen reuzenpanda's, maar ook allerlei andere bijzondere planten en dieren, zoals de nevelpanter, het stompneusaapje, de Japanse kuifibis en de takin (een hoefdier). Het Wereld Natuur Fonds werkt sinds 2001 in Qinling aan betere bescherming van dit unieke gebied, samen met de Chinese overheid en de lokale bevolking. Sindsdien zijn er vijf nieuwe reservaten aangewezen en vijf gebieden die als verbindingsstrook gaan functioneren. Maar deze gebieden zijn nu nog niet allemaal veilig of geschikt voor de reuzenpanda. Om ervoor te zorgen dat ze dat wèl worden moet er nog veel gebeuren: betere bescherming van de gebieden (opleiden parkwachters bijvoorbeeld) en herstel en aanplant van bos. Met de opbrengst van de actie 'Allemaal in de weer... red de pandabeer!' streeft het Wereld Natuur Fonds ernaar om te kunnen zorgen voor het realiseren van 2,5 miljoen m2 (250 hectare oftewel 500 voetbalvelden) veilig 'pandabos' (bos met bamboe). Met elke ¤ 3,-- maakt een actievoerder het veilig en geschikt maken van 15 m2 pandabos mogelijk.
WNF-Rangeractie 'Allemaal in de weer...red de pandabeer!'
De WNF-Rangeractie loopt van maart tot en met mei 2004. Met behulp van een actiepakket dat het Wereld Natuur Fonds meestuurt met het clubblad TamTam kunnen WNF-Rangers familie, vrienden en kennissen om een donatie vragen. Kinderen die geen WNF-Ranger zijn, kunnen ook meedoen met de actie en het actiepakket telefonisch (0900-1962, ¤ 0,20/min) of via www.wnf.nl/rangerclub opvragen bij het Wereld Natuur Fonds. De actie wordt ondersteund door WNF-Ranger Report (het televisieprogramma van de WNF-Rangerclub) en de website www.wnf.nl/rangerclub. Vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds en basisscholen door het hele land zullen meehelpen om van de actie een succes te maken.
'De Fontein' volledig in teken van reuzenpanda
In de week van 9 maart staat Basisschool 'De Fontein' in Harmelen volledig in het teken van de reuzenpanda: er hangt een expositie van pandatekeningen van Nederlandse en Chinese kinderen in de gang van de school, ramen zijn beschilderd met bamboe en panda's en in de lessen wordt aandacht besteed aan de panda en welke bedreigingen de toekomst van de reuzenpanda in gevaar brengen.
Op 9 maart werd deze 'panda-week' op De Fontein nog eens extra aangekleed, onder andere met een grote opblaasbare panda, een panda-springkussen en echte Chinese 'leeuwendansers' (dansers die boven hun hoofd een langwerpige, kleurige Chinese leeuw met zich meedragen). Om 14:00 uur 'lanceerden' alle leerlingen onder begeleiding van Jet Sol, presentatrice van het televisieprogramma WNF-Ranger Report, de Rangeractie voor de panda door het oplaten van honderden pandaballonnen waar kaartjes met de oproep om mee te doen aan de actie 'Allemaal in de weer... red de pandabeer!' aan hingen.
/////////////////////////////////
Meer informatie:
Esther Naber, persvoorlichter
Tel: 030-6937832, email: enaber@wwf.nl, tel. mobiel: 06-29535947
Wereld Natuur Fonds Nederland