VWA
milieuorganisaties misleiden consument
Voedsel en Waren Autoriteit en Voedingscentrum: Milieuorganisaties
misleiden consument
Het Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) keuren de
manier af waarop een aantal milieuorganisaties de consument regelmatig
informeren over aangetroffen resten bestrijdingsmiddelen in voedsel.
De consument wordt ten onrechte ongerust gemaakt over de veiligheid
van groenten en fruit, terwijl de aangetroffen resten
bestrijdingsmiddelen de gezondheid van de consument niet in gevaar
brengen. Het Voedingscentrum en de VWA roepen de milieuorganisaties op
om de consument niet onnodig ongerust te maken. De consumptie van
voldoende groente en fruit beschermt namelijk de gezondheid.
De afgelopen maanden kwamen de milieuorganisaties regelmatig met
berichten over resten bestrijdingsmiddelen op onder meer nectarines,
druiven en citrusvruchten. Bij een gedeelte van de onderzochte
producten was er sprake van overschrijding van de wettelijke norm van
de aangetroffen middelen. Ook de VWA en het Voedingscentrum vinden
overschrijdingen boven de wettelijke norm ontoelaatbaar, maar willen
benadrukken dat er bij overschrijding van de wettelijke norm niet
automatisch sprake is van een gezondheidsrisico. In bovengenoemde
gevallen was er geen risico voor de consument. Het onterecht
suggereren van de onveiligheid van groenten en fruit heeft als risico
dat de zeer gezonde consumptie van groenten en fruit verder
terugloopt. Het is daarom van groot belang dat de berichtgeving over
bestrijdingsmiddelen in een juist perspectief wordt geplaatst.
Wettelijke norm is strenger dan de veiligheidsnorm
Per bestrijdingsmiddel is een wettelijke norm vastgesteld die aangeeft
hoeveel bestrijdingsmiddel nog in een product mag voorkomen. Deze norm
is gericht op bescherming van het milieu en zorgt ervoor dat kwekers
of boeren niet onnodig veel van het middel gebruiken. Daarnaast is er
voor elk middel een veiligheidsnorm die aangeeft bij welke hoeveelheid
het middel schadelijk is voor de mens. De veiligheidsnorm houdt
rekening met de grotere gevoeligheid van kinderen, zieken, zwangere
vrouwen en ouderen. De wettelijke norm is strenger dan noodzakelijk
voor de voedselveiligheid, waardoor er bij overschrijdingen van deze
norm meestal geen gezondheidsrisico optreedt.
Extra controle bij verwachte overschrijding
De VWA controleert groenten en fruit steekproefsgewijs, maar ook de
groenten- en fruithandelaren hebben hierin een eigen
verantwoordelijkheid. Als de VWA op basis van ervaringsgegevens of
weersomstandigheden in het land van herkomst overschrijdingen
verwacht, wordt groenten en fruit extra gecontroleerd. Bij
overschrijdingen wordt onmiddellijk gekeken of de gevonden
hoeveelheden een risico opleveren voor de volksgezondheid. In geval
van gevaarlijke overschrijdingen worden de partijen direct uit de
markt gehaald. Consumenten worden in die gevallen gewaarschuwd het
gekochte product weg te gooien of in te leveren bij de winkel.
Vertekend beeld
Op de site van een aantal milieuorganisaties www.weetwatjeeet.nl
worden gehaltes onder de wettelijke norm ten onrechte negatief
beoordeeld. De milieuorganisaties stellen dat de hoeveelheden van
verschillende bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit bij elkaar
opgeteld moeten worden. Hierdoor zouden er sneller schadelijke
effecten kunnen optreden. De hoeveelheden waarbij deze negatieve
effecten op kunnen treden, zijn echter vele malen hoger dan de
hoeveelheden die in groenten en fruit worden aangetroffen. Deze zeer
kleine hoeveelheden mogen wetenschappelijk gezien niet bij elkaar
opgeteld worden om een negatief effect te voorspellen.
Ook is het opmerkelijk dat sommige berichten over overschrijdingen pas
na weken onder de aandacht zijn gebracht. De milieuorganisaties geven
hiermee aan dat er inderdaad geen gevaar is voor de gezondheid.
Groenten en fruit zijn gezond
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van twee ons groenten en
twee stuks fruit per dag de kans op ziektes zoals hart- en
vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker kan verminderen.
Dit positieve effect op de gezondheid weegt ruimschoots op tegen de
risico's van de mogelijke aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen
op groenten en fruit. Het is belangrijk dat consumenten zich dit
realiseren.