BARTIMEUS ACCESSIBILITY ZEIST


3D Computerschietspel voor blinden

Zeist - Op 9 maart 2004 wordt Demor gepresenteerd: een computerspel waarin blinde en slechtziende spelers kunnen schieten. Demor is een innovatief schietspel dat met behulp van GPS-satellieten en computer gespeeld wordt. Het is ontwikkeld door zeven studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Faculteit Kunst, Media & Technologie in opdracht van Bartiméus en Accessibility. Het spel is voornamelijk bedoeld als entertainment maar heeft tegelijkertijd als doel om de mogelijkheden van dit soort technieken voor slechtziende en blinde mensen te onderzoeken. Zowel visueel gehandicapte als ziende 'gamers' vinden het spel een sensationele ervaring om te spelen.

Gameplay
Demor wordt niet achter een computer gespeeld, maar op een groot leeg oppervlak in de buitenlucht zoals een voetbalveld. Hierop wordt door speciale software een driedimensionale audiowereld geplaatst. Dit betekent dat je, zodra het spel start, als speler midden in een virtuele 'geluidswereld' staat. Hierin kun je geluiden van links, rechts, dichtbij, veraf en alles daartussen in waarnemen terwijl je rondloopt. De geluidsomgeving past zich real-time aan aan de hand van de positie en de kijkrichting van de speler.
Het doel van het spel is een zo hoog mogelijk aantal punten te scoren door zo veel en gericht mogelijk monsters uit te schakelen. De randen van het veld zijn door de computer afgebakend zodat blinde en slechtziende spelers niet van het veld 'afvallen'.

Techniek
Het systeem dat een speler met zich meedraagt om het spel te kunnen spelen bestaat uit een rugzak met laptop, hoofdtelefoon, GPS-ontvanger, headtracker en een speciale joystick. Dankzij GPS-satellieten worden de coördinaten van de speler continu doorgegeven aan de laptop, terwijl de kijkrichting van de speler wordt gemeten met de aan koptelefoon bevestigde headtracker. Hierdoor is de software in staat ruimtelijke audio te genereren. De speler kan daadwerkelijk van geluiden weglopen, er naartoe en omheen lopen.

Demor
Niet eerder is er op deze schaal een spel gemaakt dat zowel met locatiebepalingstechnologie werkt als met driedimensionaal geluid. Uit tests blijkt dat Demor zowel door de blinde als de ziende speler, als sensationeel wordt ervaren. Uniek is, dat het spel een blinde speler naast een spectaculaire spelervaring, fysieke vrijheid geeft, terwijl het voor ziende mensen ook een spannende gewaarwording is om uitsluitend te horen en 'niets' te zien. Demor is ontwikkeld, naar aanleiding van wensen van blinde en slechtziende jongeren van de Bartiméus Onderwijsinstelling.

Demor zal op 9 maart a.s. samen met blinde leerlingen van Bartiméus aan de pers worden gepresenteerd op het voetbalveld van Bartiméus te Zeist, Utrechtseweg 84, 3702AD. Tijd: 10.30 - 14.00 uur. U kunt zich voor deze presentatie uitnodigen via de website http://demor.hku.nl. U bent van harte welkom.

Contactpersoon HKU-KMT: Arnout Hulskamp:+31(0)6 19 50 23 10 (mail: demor@xs4all.nl)
Contactpersoon Bartiméus: Kim van Dijk: +31 (0)343 52 67 33 of (0)6 24
09 51 58 (mail: k.v-dijk@bartimeus.nl)

Meer informatie over:

- Bartiméus +31(0)343-52 67 33 (mail:info@bartimeus.nl) (www.bartimeus.nl)

- Hogeschool voor de Kunsten, faculteit Kunst, Media & Technologie +31 (0)35 683 64 64
(mail: xchange@kmt.hku.nl) (www.hku.nl)

- Meer informatie over toegankelijkheid: Eric Velleman: +31 (0)30 - 698 24 01 (www.accessibility.nl)

Meer informatie over de betrokken organisaties

Bartimeus, Accessibility en de nieuwe generatie designers van de HKU en de doelgroep werken samen aan innovatieve producten die voor iedereen toegankelijk en leuk zijn, ook voor mensen met een handicap.

Over de HKU-KMT
De Faculteit Kunst, Media & Technologie is een onderdeel van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Het onderwijs richt zich op de werkvelden waarin een raakvlak bestaat
tussen technologie, productie en vormgeving (beeld, muziek/geluid, script) zoals media, muziek en ICT. Naast de Bacheloropleidingen is er ook de mogelijkheid om internationaal erkende academische graden te volgen zoals Master of Arts (MA), Master of Philosophy (Mphil) en Philosophical Doctor (PhD). De faculteit is internationaal georiënteerd en werkt nauw samen met een aantal Europese universiteiten en internationale bedrijven. De opleidingen bieden de studenten mogelijkheden tot specialisaties die direct aansluiten op de beroepspraktijk. De faculteit is bewust in Hilversum gevestigd. Zij is niet belast met veel traditie en richt zich op gebieden waar de ontwikkelingen snel gaan. Meer informatie over de opleidingen is te vinden op www.hku.nl

Over Bartiméus
Onderwijs, zorg en dienstverlening aan mensen die slechtziend of blind zijn.
Bartiméus ondersteunt slechtziende en blinde kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, leren en werken. Dit geldt ook voor slechtziende en blinde mensen met een verstandelijke beperking. Bartiméus biedt:
- Dienstverlening dicht bij huis zoals onderzoek, begeleiding, hulpmiddelen, cursussen, advies, informatie en voorlichting.
- (Speciaal) basis en voortgezet onderwijs voor blinde en slechtziende leerlingen. Ook ambulante onderwijskundige begeleiding van blinde en slechtziende leerlingen en hun leraren op reguliere scholen.
- Voor mensen bij wie de visuele beperking gecombineerd is met andere beperkingen biedt Bartiméus onder andere verschillende woonvormen, onderwijs, dagbesteding, begeleid werken en vrijetijdsbesteding. Van kortdurende ondersteuning tot 24-uurszorg.

- Ondersteuning voor professionals die werken met en voor mensen met een (mogelijke) visuele beperking. Dit kan onderzoek, begeleiding of advies zijn.

Over Accessibility:
Het expertisecentrum van de stichting Bartiméus Accessibility levert advies, onderzoek en trainingen over de toegankelijkheid van het internet voor mensen met een handicap. De activiteiten zijn vooral gericht op overheden, bedrijven en non-profit organisaties in binnen- en buitenland die een webproduct aanbieden.


08 mrt 04 14:49