Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DP. 2004/140
datum
08-03-2004

onderwerp
Eerste voortgangsrapportage reconstructie 2004
TRC 2004/1534

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In mijn brief van 21 oktober 2003 heb ik aangekondigd u een halfjaarlijkse rapportage te doen toekomen over de voortgang van de reconstructie. Ik zend u deze voortgangsrapportage mede namens mijn collega's van VROM en V&W.

De planvorming is in volle gang. De planning die sommige provincies hebben opgesteld baart mij zorgen; ik zal de provincies er op aanspreken dat zij alle reconstructieplannen in 2004 ter goedkeuring aan het Rijk aanbieden. Daarna kunnen we, in lijn met de filosofie van het ILG, op basis van goedgekeurde plannen meerjarige afspraken maken over de uitvoering van de reconstructie.

Over de inhoud van de plannen vindt goed overleg plaats tussen het Rijk en de reconstructieprovincies en -commissies en via de provincies met de gemeenten en de waterschappen.

datum
08-03-2004

kenmerk
DP. 2004/140

bijlage

Zicht op uitvoering urgentieprogramma 2003
Als uitvloeisel van het Krokusakkoord is in het voorjaar van 2003 begonnen met de uitvoering van het urgentieprogramma 2003, bestaande uit het experiment met de opkoop van 16 urgente knelgevallen intensieve veehouderij en uit projecten gericht op de extensivering van de melkveehouderij. De uitvoering van beide onderdelen zal de komende jaren plaatsvinden.
Het experiment urgente knelgevallen intensieve veehouderij loopt goed; er is belangstelling voor deelname.
De toetsing van de projecten extensivering melkveehouderij wordt binnenkort afgerond en dan kunnen de projecten die voldoen aan de criteria starten met de uitvoering.

Zicht op uitvoering urgentieprogramma 2004
Het beschikbaar komen van intensiveringsmiddelen van het kabinet heeft een positief effect op het proces en het draagvlak in de reconstructie. Naast geld voor reconstructie is er geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de EHS. In het licht van de afspraken over de relatieve financiële verdeelsleutel (in het Krokusakkoord) leidt de inzet van rijksgeld ook tot inzet van provinciale en gemeentelijke middelen.

Dit jaar worden waarin de meeste plannen vastgesteld en goedgekeurd. Ik zie 2004 als een overgangsjaar. Ik heb in het bestuurlijk overleg op 6 november 2003 met de provincies afspraken gemaakt over het noodverband dat we voor de uitvoering van projecten in 2004 hanteren in de vorm van het urgentieprogramma 2004. Ik heb de provincies uitgenodigd met concrete voorstellen en innovatieve ideeën te komen die dit jaar uitgevoerd kunnen worden. De voorstellen van de provincies zijn intussen in uitvoering genomen, voorzover passend binnen de randvoorwaarden van het beleidskader, uitvoerbaarheid in 2004, beschikbaarheid van instrumenten en benutting van EU-cofinanciering.
De projecten passen binnen de prioritaire thema's van de reconstructie in deze kabinetsperiode. Dit zijn:
* Flankerend beleid voor de EHS, op het gebied van vermindering van de ammoniakdepositie, verdrogingsbestrijding en ontsnippering ten behoeve van de robuuste verbindingszones.
* Water (gericht op verbetering van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit, waterberging, verdrogingsbestrijding en beekherstel).
* Duurzame landbouw (het bevorderen van economische en ecologische duurzaamheid, waaronder het verbeteren van de ruimtelijke structuur en de inrichting).
* Het verminderen van de veterinaire kwetsbaarheid (ruimtelijke aanduiding van de varkensvrije zones, streven naar realisatie op langere termijn).

Daarnaast hecht ik aan de afspraak in het Krokusakkoord over de relatieve verdeling van de financiële bijdragen van respectievelijk Rijk, provincies, gemeenten en de EU.

Het Rijk heeft voor de uitvoering van dit programma in 2004 5 miljoen euro beschikbaar, de zogenoemde intensiveringsmiddelen. Het pakket dat in het kader van het urgentieprogramma 2004 in uitvoering wordt genomen, is gericht op uitputting van deze 5 miljoen in 2004. De provincies zijn aan zet om de projecten ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen.

Mede in antwoord op het verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (TRCDEP/2004/366) om informatie over de stand van zaken rond de analyse over varkensvrije zones bericht ik u het volgende.
In het licht van de uitspraak van de Europese Commissie dat bij een uitbraak van varkenspest vaccinatie tot de mogelijkheden behoort, wil ik op korte termijn de betekenis van de varkensvrije zones in de reconstructiegebieden verduidelijken. Daarom heb ik Alterra/CICD-Lelystad verzocht in maart een rapportage over nut en noodzaak uit te brengen; ik zal daarnaast de juridische component in ogenschouw nemen.
Ik zal dit betrekken bij de (beoordeling van de) plannen van de provincies.

Binnen deze prioriteiten ben ik een sterk voorstander van boegbeelden, dat wil zeggen vernieuwende, innovatieve voorbeeldprojecten. Dit type projecten vergt uiteraard de nodige voorbereidingstijd. In 2004 wordt de uitvoering derhalve niet door innovatieve projecten gedomineerd. Ik zal in overleg met de provincies blijven streven naar het initiëren van voorbeeldprojecten met een innovatieve werking voor de komende jaren.

Algemeen
Tot nu toe is de benutting van de zogenoemde Doelstelling 2-middelen teleurstellend. Ik ben dan ook verheugd te kunnen melden dat de provincies en de VNG hebben ingestemd met een inspanningsverplichting om volgend jaar 10 miljoen euro aan D2-middelen te benutten. Dit kan zowel met het reguliere programma als met de urgentieprogramma's 2003 en 2004. De provincies verwachten met het urgentieprogramma 2004 ruim 5 miljoen euro aan D2-middelen te kunnen benutten.

In mijn brief van 22 oktober 2003 heb ik tevens toegezegd dat ik mij sterk maak voor een integrale, niet verkokerde benadering met betrekking tot de besteding van de reconstructiegelden. Dit vindt zijn weerslag in onder andere de afspraken over het urgentieprogramma 2004, de Agenda Vitaal Platteland en de uitwerking van het ILG.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Eerste voortgangsrapportage reconstructie 2004 (PDF-formaat, 49 kB)


---