Ingezonden persbericht
Je weet niet wat je ziet
Expositie over gezichtsvermogen en gezichtsbedrog
Om te kunnen zien hebben wij natuurlijk onze ogen nodig. Maar het zijn de hersenen die het uiteindelijke beeld bepalen. De tentoonstelling Je weet niet wat je ziet heeft als onderwerp gezichtsvermogen en gezichtsbedrog. Kamertjes vol ogen, optische illusie, reclame en kunst.
Ontdek je ogen als handige camera's en zet je lenzen op scherp. Zoek uit hoe het met dierenogen zit. Een doe- en kijktentoonstelling voor jong en oud. Je weet niet wat je ziet is te zien in het Natuurmuseum Nijmegen van 7 maart tot en met 12 september 2004.
Ogen als camera's
Wie de tentoonstelling binnen stapt merkt meteen dat er iets vreemds aan de hand is. De woonkamer staat namelijk op z'n kop. Stoot je hoofd niet aan de prullenbak en kijk uit je doppen. Heel even zien bezoekers de wereld zoals wij die zouden zien zonder hulp van onze hersenen. Kunnen we nog wel op onze ogen vertrouwen?
Ogen worden bedrogen
Bij de plafondlamp linksaf kom je in de wereld van gezichtsbedrog. Je gelooft je ogen niet. Ronddraaiende cirkels worden een tonnetje, water stroomt omhoog en de vloerbedekking gaat bewegen. Hier helpt geen bril tegen! Als je ogen moe zijn van het kijken, mogen ze uitrusten bij de holle lenzen, bolle spiegels en de praxinoscoop.
Ogen op steeltjes
Ogen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar niet alle ogen zitten op dezelfde plek. En niet alle ogen hebben dezelfde functie. Eén van de kamers in de expositie is geheel gewijd aan ogen en zicht in het dierenrijk. Want niet alle dieren zien de wereld zoals wij. Slakken hebben namelijk ogen op steeltjes, spinnen hebben twee rijen ogen en bijen zien ultraviolet. Kijk zelf even mee met de nachtogen van een uil en ervaar de panoramaview van een schaap.
Ogen als schoteltjes
Het maakt een heel verschil als je gaat shoppen met een hongergevoel of met een volle maag. Heb je honger, dan krijg je ogen als schoteltjes. Reclamemakers weten dit. Ontdek in onze supermarkt hoe je ogen verblind raken als je maag gaat rammelen.
De expositieruimte is opgedeeld in vijf verschillende kamertjes: een omgekeerde woonkamer, een natuurkamer, een kunstkamer, een reclamekamer en een zwart/wit kamer. Elk met een geheel eigen sfeer. De tentoonstelling is geschikt voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar, gezinnen en volwassenen.
Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt ¤ 2, - voor volwassenen en ¤ 1,50 voor kinderen en 65+. MJK is geldig. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmuseum.nl/.
---
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met pr-medewerker Yvonne Bloemena, telefoon 024 - 3297070 of via pr@natuurmuseum.nl.
Vriendelijke groeten,
Yvonne Bloemena
PR-medewerker
---
Natuurmuseum Nijmegen
Gerard Noodtstraat 121
6511 ST Nijmegen
tel. 024 - 3297070
fax 024 - 3297079
pr@natuurmuseum.nl
Surf ook eens naar www.natuurmuseum.nl!