Socialistische Partij

Specifieke groepen getroffen door bezuinigingen


05-03-2004 * Niet alleen individuele uitzonderingen gaan er door het kabinetsbeleid op achteruit, maar ook specifieke groepen. Dit blijkt uit een nieuw SP-onderzoek naar koopkrachtverlies. De SP eist een serieus en zorgvuldig onderzoek van de regering en waar nodig moet gerepareerd worden.

Via de zogeheten Minlijn konden mensen hun specifieke koopkrachtverlies melden. Van de iets meer dan duizend mensen die met de SP contact opnamen, werkten bijna vijfhonderd melders mee aan een uitvoerige kwantitatieve analyse. Hun netto-inkomen per 1 januari was 2% hoger, maar de gemiddelde koopkrachtontwikkeling is negatief: bij de ondervraagden maar liefst 12,5%. De oorzaak is dat uit het netto-inkomen meer kosten moeten worden gemaakt, zoals de eigen bijdrage in de thuiszorg, hogere belastingen en zelf betalen van zaken die uit het ziekenfondspakket zijn gegaan, zoals zittend ziekenvervoer, fysiotherapie en zelfzorgmiddelen.

De vele persoonlijke verhalen geven een soms schrijnend beeld van de moeilijke positie waarin veel mensen met een laag inkomen zijn beland. Ook blijkt duidelijk wat het effect kan zijn van de stapeling van verschillende maatregelen. Zoals verwacht treft dit vooral mensen die vaker zorg nodig hebben, zoals ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Vanzelfsprekend hebben - niet alleen - maar wel voornamelijk mensen gebeld en gemaild, die door het kabinetsbeleid getroffen worden. Er is in die zin dan ook geen sprake een representatief beeld. Maar de meldingen geven dus juist een beeld van groepen die specifiek getroffen zijn.

De Tweede-Kamerfractie van de SP eist dat de effecten van de maatregelen op deze specifieke groepen serieus en zorgvuldig onderzocht worden, en uiteraard vervolgens gerepareerd.