Gemeente Voorburg-Leidschendam


Voormalige gemeente Voorburg een sociale gemeente

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 5 maart 2004
---

Resultaten Monitor Gemeentelijk Armoedebeleid 2001 bekend

Op basis van de resultaten van de Monitor Gemeentelijk Armoedebeleid 2001, kan men stellen dat de voormalige gemeente Voorburg een sociale gemeente was. Uit het onderzoek, waar 234 van de in totaal 504 gemeenten in 2001 aan deelnamen, blijkt dat Voorburg in 2001 gemiddeld 19,30 per inwoner uitgaf voor zijn armoedebeleid terwijl het gemiddelde op 16,90 per inwoner lag. Voorburg zat wat betreft de uitgaven voor het armoedebeleid dus boven het gemiddelde en dat is goed te noemen.

Voormalige gemeente Voorburg, sociale gemeente Monitor Gemeentelijk Armoedebeleid
Jaarlijks verricht het onderzoeksbureau CEBEON in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een onderzoek naar de effecten van het gemeentelijk armoedebeleid. Dit onderzoek wordt de Monitor Gemeentelijk Armoedebeleid genoemd.

De voormalige gemeente Voorburg was een van de gemeenten die jaarlijks meedeed. Doordat de resultaten van dit onderzoek met elkaar vergeleken worden krijgen deelnemende gemeenten een goede indruk van de kwaliteit van hun eigen armoedebeleid.

Resultaten
Het armoedebeleid van de gemeente is op basis van een aantal modules beoordeeld. Vooral op het gebied van bijzondere bijstand springt de voormalige gemeente Voorburg er met kop en schouders bovenuit. In 2001 gaf deze gemeente namelijk 16,- per inwoner uit terwijl het gemiddelde lag op 7,10. Ook voor wat betreft schulphulpverlening scoorde Voorburg goed. Hiervoor werd 2,30 per inwoner uitgetrokken tegenover een gemiddelde van 2,10. Op de module categoriale verstrekkingen buiten de bijstand en maatschappelijke participatie gaf Voorburg ten opzichte van vergelijkbare gemeenten wat minder uit.

Budget
Ook komt uit de resultaten van het onderzoek naar voren dat het budget dat toendertijd door de raad van Voorburg beschikbaar werd gesteld lager was dan het bedrag dat het Rijk beoogd had voor het minimabeleid in Voorburg. Het beschikbare budget bleek echter voldoende te zijn om het armoedebeleid in zijn geheel te financieren. Een van de belangrijkste redenen hiervoor was dat de werkloosheid in 2001 laag was, waardoor minder mensen een beroep deden op het armoedebeleid van de gemeente. Ondanks het feit dat de gemeente toendertijd door middel van communicatie veel aandacht schonk aan dit beleid.

Leidschendam-Voorburg
De algehele conclusie is dat het minimabeleid van de gemeente Voorburg in 2001 er goed voorstond. Omdat de voormalige gemeente Leidschendam in 2001 niet aan het onderzoek meedeed, zijn er geen resultaten bekend. Aangezien het beleid van Leidschendam niet veel afweek van het beleid van Voorburg, wordt verondersteld dat het ook goede resultaten geboekt zou hebben. Vanaf 1 januari 2002 is de gemeente Leidschendam-Voorburg in de steekproef opgenomen. Verwacht wordt dat de resultaten over 2002 in de loop van dit jaar bekend zullen zijn.