Ingezonden persbericht
Agenda openbare programmering Felix Meritis
Maart 2004
Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl
Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl
Reserveren bij Felix Meritis, mits anders vermeld.
5 maart
Felix Meritis - Concertzaal
I Piccoli Hollandesi La Fantesca
Aanvang 20.30 Toegang 20 euro
theater
La Fantesca
Stichting Intermezzo presenteert de unieke barokopera La Fantesca van J.A. Hasse door i piccoli holandesi. Barbara Hannigan sopraan en Marc Pantus bas-bariton, begeleid door een instrumentaal barokensemble. Verder werken mee, Margot Nies, dans en Terence Roe, acteur. Na hun succesvolle eerste productie Larinda e Vanesio en het vorig jaar opgevoerde La Contadina zullen sopraan Barbara Hannigan en bas-bariton Marc Pantus en Barokensemble wederom een intermezzo comico van de in Italië werkzame Duitse componist Johann Adolf Hasse uitvoeren. La Fantesca is een korte komische opera uit 1729, het oorspronkelijke pauzewerk was een groot succes in de achttiende eeuw. Dit intermezzo is nooit eerder in Nederland uitgevoerd!
In La Fantesca treffen we de slimme meid Merlina die samen met de knecht Vespa allerlei trucs uithaalt om de opgeblazen Capitan Galoppo te veroveren. "The Canadian soprano Barbara Hannigan and the dutch Bass-baritone Marc Pantus contributed effervescent singing and considerable flair for comedy throughout." ( Opera - UK) en natuurlijk "Wij zeggen enkel dat er geen enkel vervelend moment te bespeuren valt en dat de glimlach nooit verdwijnt van het gelaat van de genietende bezoekers." (Opera Gazet - België)
Voor meer informatie www.piccoliholandesi.nl
6 maart en 14 maart
Felix Meritis - Concertzaal
The New Dutch Academy
Aanvang 20.15 Toegang 17,50 en 12,50 (speciaal studentkaartje 5)
concertreeks
6 maart: A voyage of discovery
Vroege symfonieën Joseph Schmitt
14 maart: A voyage of discovery
Symfonieën van J. Haydn ("vuur" en "afscheid"), F.X. Richter en J. Stamitz
Joseph Schmitt (1734-1791) is een totaal onbekende Nederlandse componist. Zijn composities werden consequent toegeschreven aan Joseph Haydn. De bijnaam van Schmitt is dan ook 'de Nederlandse Haydn'.
Het typeert de jonge musici van NDA door vergeten muzikale juweeltjes op te diepen uit de archieven van de 18e eeuw. Vertaalt naar een hedendaagse context en mét authentieke instrumenten geeft NDA de 18e eeuwse muziek en cultuur een nieuwe beweging.
In Felix Meritis het 3e NDA Festival met naast Schmitt aandacht voor concerten van orkestmuziek van de twee symfonische epicentra van de 18de eeuw - Mannheim, met werken van Richter en Stamitz en Esterhazy, met werken van J. Haydn zelf. Tevens presentatie van de cd NDA Mannheim Project - met vroege symfonieën van Richter en Stamitz ("de vader van de symfonie").
8 maart
Felix Meritis - concertzaal
Maandblad Opzij
Lachen met Opzij!!
Aanvang 20.00 Toegang 12,50 euro
bijeenkomst
Ter ere van Wereldvrouwendag organiseert Maandblad Opzij een spetterende bijeenkomst rondom drie vrouwelijke cabaretières; Marijke Boon, Anousha Nzume en Lenette van Dongen. Het serieuze component is een forumdiscussie met theaterrecensenten Patrick van den Hanenberg (de Volkskrant), Henk van Gelder (NRC) en Rinske Wels (Trouw). De bijeenkomst wordt geopend door Cisca Dresselhuys. Kijk voor het definitieve programma op www.felix.meritis.nl
9 maart
Felix Meritis - Shaffy Zaal
Felix Meritis en Filosofie Magazine
Felix en Sofie
Aanvang 19.45 Toegang gratis
Filosofencafé
De Utopie
Veel mensen dromen van een betere wereld. Sommigen ontwerpen een utopie: een blauwdruk van een ideale wereld. Hebben we zulke dromen nodig? Hans Achterhuis (1942), hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Twente en auteur van De erfenis van de utopie (1998) en Politiek van goede bedoelingen (1999) is beducht voor utopieën. Ze leiden vaak tot gevaarlijk totalitair denken, meent hij. Ronald van Raak (1969), Eerste Kamerlid voor de SP en historicus aan de UvA, denkt daarentegen dat we niet zonder richttinggevende utopieen kunnen. Het belang van historische kennis wil hij daarbij overigens niet bagetelliseren, gezien het boek dat hij onlangs publiceerde: Oud licht op nieuwe zaken. Adviezen van Erasmus, Spinoza, Thorbecke, Multatuli, Huizinga en anderen. Op 9 maart gaan beide heren met elkaar in debat. www.felix-en-sofie.nl
15 maart
Felix Meritis - Concertzaal
Koor Nieuwe Muziek i.s.m. Barton Workshop,
Christiaan Wolff - 70 jaar
Aanvang 20:30 Toegang 15 euro
Concert
Christian Wolff 70 jaar
Christian Wolff | Changing the System | 1972-73
Christian Wolff | String Trio | 1950
Christian Wolff | Violist and Percussionist | 1996
Christian Wolff | Wobbly Music | 1975-76
John Hartfield (Peace March #10) | 2003
Uitvoerenden:
The Barton Workshop o.l.v. Jim Fulkerson
Koor Nieuwe Muziek o.l.v. René Nieuwint
18 maart
Felix Meritis - Shaffyzaal
Felix Meritis en ISIM
Beelden en Bouwsels van de multiculturele stad; Het Huwelijk
aanvang 20.00 Toegang 7,50 euro
debat
Felix Meritis lanceert wederom i.s.m. het International Institute for the study of Islam in the Modern World (ISIM) een nieuwe serie over de invloed van de Islam op de Nederlandse samenleving. In aansluiting op de succesvolle serie Islam, gezag en leiderschap en de eerdere manifestatie Europa onder de halve Maan is dit de derde grote debatreeks die Felix en ISIM entameren.
In minder dan twintig jaar is het aantal moslims in Nederland sterk toegenomen. Dit heeft inmiddels voor iedereen waar te nemen invloed op het stedelijk landschap. Niet alleen zichtbaar door de bouw van moskeeën, winkels en uitgaanscentra, maar ook door nieuwe vormen van kleding en gedrag in het straatbeeld. De nieuwe Nederlanders werden in eerste instantie verwelkomd als een 'andere cultuur'; de laatste jaren is de aandacht verlegd naar religieuze en ideologische context.
Er wordt veel gedebatteerd over de - in de ogen van veel niet-moslims - gebrekkige integratie van de migranten en hun kinderen. Er klinken protesten tegen de bouw van moskeeën en islamitische scholen. In de praktijk is er echter weinig aandacht voor de wijze waarop moslims in Nederland vormgeven aan hun nieuwe bestaan.
De actuele internationale ontwikkelingen versterken de noodzaak tot een constructief en verhelderend debat over de culturele diversiteit en leefwijzen in een multiculturele samenleving. Beelden en Bouwsels van de multiculturele stad belicht verschillende onderwerpen: van architectuur, stedelijke ontwikkeling, wonen en consumeren tot aandacht voor manifesteren, protesteren en debatteren. Persoonlijkheden en vertegenwoordigers uit organisaties en belangengroepen met verschillende standpunten zullen aan de serie deelnemen.
18 maart 2004, Het huwelijk
Hoe staan verschillende bevolkingsgroepen tegenover het instituut huwelijk? Naast een debat tussen diverse panelleden zal ook bruidsmode worden geshowd.
Beelden en bouwsels van de multiculturele stad wordt georganiseerd door Felix Meritis en het International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM).
(Logo's) Hivos, Haëlla Stichting en het Ministerie OCenW.
18 maart
Felix Meritis - Koepelzaal
Forum voor Europese Cultuur
'De transnationaliteit van zigeuners'
aanvang 20.00 Toegang voor niet-leden 7,50 euro; collegekaart 5,50 euro
lezing en debat
Op 18 maart gaat Wim Willems in op een bevolkingsgroep in Europa die zich al lang weinig aantrekt van landsgrenzen: zigeuners. Je zou zeggen, échte Europeanen. Stigmatisering valt hen echter ten deel, tot op de dag van vandaag. Wim Willems, werkzaam bij het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van dezelfde universiteit geeft in zijn lezing een schets van de wetenschappelijke bemoeienis met 'zigeuners', van de Verlichting tot in de huidige tijd. Dit resulteerde in een aantal hardnekkige ideeën over de groepen die achter dat etiket schuilgaan. Niet alleen blokkeren die denkbeelden een werkelijk inzicht in hun geschiedenis, ze zorgen ook voor het apart zetten van zigeunergroepen in Europese en nationale geschiedverhalen. Wat zijn de wortels van die vervormde historische kennis en wat zijn de consequenties ervan voor de groepen in diverse Europese natiestaten? Wim Willems geeft een analyse.
23 maart
Felix Meritis - Zuilenzaal
Felix Meritis en Christoph Buchwald
Tijd Echo's
Beeldvorming van de geschiedenis in de hedendaagse literatuur
aanvang 20.00 toegang 7,50 euro
lezing
Geert Mak en ??
Felix Meritis organiseert i.s.m. uitgever Christoph Buchwald een serie literaire bijeenkomsten. Hierin wordt de verhouding van literatuur, geschiedenis en politiek, altijd zo vol tegenstrijdigheden, nauwkeuriger onder de loep genomen. De 'aloude grote problemen' (William Faulkner) worden vanuit verschillende invalshoeken opnieuw aan de orde gesteld.
Schrijvers lezen voor uit romans met een duidelijk politiek-historisch tijdsbeeld, en discussiëren met historici en journalisten over literatuur, (geschied)wetenschap en tijdsbeleving. Het is een Historikerstreit, die het ons mogelijk maakt bewuster naar onze tijd, tijdsgeest en cultuur te kijken.
Het is opmerkelijk dat een fictief, een 'bedacht' verhaal een ander en vaak veel gecompliceerder beeld schetst van een tijdperk dan een historicus of journalist. Wat is de relatie tussen de grootse werken van Europese schrijvers, de bewogen geschiedenis van Europa en de perceptie t.o.v. Europa door de jaren heen? In hoeverre kan literatuur een bijdrage leveren aan onze beeldvorming van een epoche? En welk beeld is dat dan?
Let op! wegens het bijzondere karakter van deze serie kan dit programma wisselen van auteur en datum. Houdt u daarom de website www.felix.meritis.nl in de gaten voor de laatste updates!
Tijd echo's. De beeldvorming van geschiedenis in de hedendaagse literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Europese Culturele Stichting en het Lira Fonds.
28 maart
Felix Meritis
Happy Chaos: Kunst!
aanvang n.n. toegang 10 euro
Conferentie en feest
voor meer informatie en het definitieve programma : www.happychaos.nl en www.felix.meritis.nl
Kaarten zijn verkrijgbaar bij Felix Meritis, het AUB en Happy Chaos.
---- --