Gemeente Zwolle

Ruimte voor spelen: speelruimtekaarten vastgesteld
Datum uitgave: 03-03-2004

Onderwerp: beheer openbare ruimte; woonomgeving Het college van b. en w. heeft 2 maart 2004 de speelruimtekaarten voor de Zwolse wijken vastgesteld. Een speelruimtekaart bestaat uit drie onderdelen: een basiskaart met de huidige situatie van de speelplekken in de wijk, een maatregelenkaart en de feitelijke speelruimtekaart: de gewenste situatie. Het opstellen van speelruimtekaarten is de concrete uitvoering van de beleidsnota Speelruimte in Zwolle, waarin normen zijn weergegeven voor de spreiding van speelplekken in de stad en de betekenis van spelen in de wijk wordt aangegeven. Dit alles voor speelplekken voor kinderen tot 12 jaar. Later dit jaar worden ook speelruimtekaarten vastgesteld voor de speelplekken voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De spreiding van de speelplekken is over het algemeen redelijk. In een aantal wijken zijn witte vlekken, zoals in Ittersum en Aalanden-zuid en in sommige wijken zijn er weer wat te veel zoals in Aalanden-oost en Gerenbroek. De stad heeft nu 390 speelplekken voor 0 tot 6-jarigen. In de toekomst zijn ongeveer 330 speelplekken voldoende. In totaal worden bijna 60 plekken opgeheven, ongeveer 15 %. Ondanks dat er speelplekken worden opgeheven, blijft de spreiding binnen de normen van de Beleidsnota Speelruimte in Zwolle. In de andere leeftijdcategorieën, van 6 tot 12 jaar, is een inhaalslag nodig. Op veel plekken zijn onvoldoende geschikte toestellen aanwezig voor 6 tot 12 jaar.

De kaarten
De basiskaart geeft inzicht in de huidige situatie. Hierop staan alle speelplekken in een wijk en hun bijbehorende 'verzorgingsgebied' afgebeeld. De gemeente heeft geanalyseerd of er te veel of te weinig speelplekken zijn. De maatregelenkaart geeft aan welke speelplekken er gaan verdwijnen en op welke termijn dat plaatsvindt. Ook geeft de kaart aan welke speelplekken worden uitgebreid tot een volwaardige speelvoorziening voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Verder vermeldt de maatregelenkaart het aantal 'spelaanleidingen', dit zijn speelplekken, die gezien hun grootte geen echte speelplek zijn, maar wel een functie vervullen.

Speelruimtekaart
Op de speelruimte kaart staat de toekomstige situatie aangegeven. Hierbij is een lijst gevoegd waarop is aangegeven welke prioriteit de aanpassing van de speelplek heeft. De aanpassingen kunnen verschillen van een herinrichting van de hele plek of alleen het vervangen van een toestel. De omwonenden worden betrokken bij de herinrichting van een speelplek. Wanneer er sprake is van het vervangen van één of twee toestellen, dan volgt er geen overleg. Het streven is er op gericht om in 3 jaar alle aanpassingen uit te voeren. Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 03-03-2004 tot 09-03-2004