Gemeente Alkmaar


Informatiekrant over de Wet Werk en Bijstand

Alkmaar, 4 maart 2004

`Mensenwerk', dat is de titel van de nieuwe informatiekrant van de sector Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De krant, die morgen voor het eerst verschijnt, is een extra middel bedoeld om Alkmaarders met een bijstandsuitkering te informeren over wat de nieuwe wet inhoud. Want gedurende dit jaar wordt namelijk iedereen persoonlijk op de hoogte bent van wat er veranderen door de nieuwe wet. Deze krant helpt daarbij vast een handje.

`Mensenwerk' heeft een eigen gezicht, met een herkenbare vormgeving in zwart-wit. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Door het publiceren van achtergrondverhalen, feitelijke informatie, interviews en persoonlijke ervaringen wordt uitgelegd wat de WWB betekent. Zo komt een inwoonster van Alkmaar aan het woord die zegt dat je er als bijstandsgerechtigde niet beter van wordt. Maar ook twee consulenten van onze sociale dienst vertellen wat hun ervaringen zijn met de nieuwe wet. Deze editie gaat vooral over de WWB in het algemeen en het minimabeleid. De volgende verschijnt in mei 2004 en gaat over de veranderde arbeids- en sollicitatieverplichtingen in de WWB.

Kern van de WWB
Doel van de nieuwe wwb nog meer dan voorheen `werk boven inkomen'. Iedere Nederlandse burger wordt geacht zelfstandig in zijn bestaan te kunnen voorzien door middel van arbeid. Als dit niet mogelijk is en er geen andere voorzieningen beschikbaar zijn, dan is het de taak van de overheid hem te helpen met het zoeken naar werk. En zolang met werk nog geen zelfstandig bestaan mogelijk is, met inkomensondersteuning.

De nieuwe wet is gericht op vereenvoudiging van de regelgeving: De gemeenten hebben meer beleidsvrijheid bij de uitvoering van de wet en de rapportageverplichtingen voor gemeenten worden sterk vereenvoudigd. Tegelijk worden de gemeenten 100% financieel verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet. De financiële uitvoering van de wet is verdeeld in een inkomensdeel en een vrij besteedbaar reïntegratiebudget (werkdeel). Met dit vrij besteedbare budget krijgt de gemeente meer mogelijkheden om mensen aan een baan te helpen (reïntegratie), immers werk gaat boven een uitkering. Naast het invoeren van een vrij besteedbaar reïntegratiebudget, geeft de wet nog slechts een algemene arbeidsverplichting weer. En verder worden de mogelijkheden om categoriale bijstand te verstrekken aanzienlijk beperkt.

Alkmaarse invulling WWB
De gemeenteraad heeft besloten voor 2004 de inkomensgrens voor bijzondere bijstand in stand te houden op 120%. Dit betekent dat mensen die een inkomen hebben tussen 100 en 120% van bijstandsniveau voor bijzondere bijstand in aanmerking blijven komen. Ook is afgezien van de mogelijkheid een drempelbedrag in voeren voor bijzondere bijstand. Dit betekent dat minima geen eigen bijdrage hoeven te betalen voor voorzieningen in het kader van de bijzondere bijstand. Een belangrijke verandering is dat de zogenoemde categoriale regelingen sinds 1 januari 2004 zijn vervallen. Voor Alkmaar betekent dit dat de witgoedregeling, de EUR 140,- regeling, het participatiefonds en de computerregeling voor alleenstaande ouders niet meer bestaan. De gemeente mag deze regelingen van het rijk niet meer uitvoeren, omdat ze bijdragen aan de zogeheten armoedeval. Dit is het verschijnsel dat iemand, die aan het werk gaat, netto minder geld over houdt dan toen hij nog een uitkering ontving. Het participatiefonds voor 65+ `ers blijft wél bestaan.

4 maart 2004