Erasmus


03-03-04: Kinderen met astma hebben geen baat bij griepprik

Rotterdam 3 maart 2004 - Kinderen met astma krijgen jaarlijks een griepprik om astma-aanvallen en longontsteking ten gevolge van een griepinfectie te voor-komen. Onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC twijfelen aan het nut hiervan. Hun conclusies zijn in februari verschenen in het vooraanstaande American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

In veel landen worden kinderen met astma tegen griep gevaccineerd omdat richtlijnen dit aanbevelen. De jaarlijkse vaccinatie is onaangenaam voor de kinderen en bovendien kostbaar. Aangenomen wordt dat de griepprik astma-aanvallen en longontsteking als gevolg van een griepinfectie kan voorkomen. De onderbouwing van deze aanname is zwak en gebaseerd op beperkt onderzoek onder volwassenen.

De onderzoekers van het Erasmus MC hebben gedurende twee griepseizoenen een studie uitgevoerd onder bijna 700 kinderen met astma, afkomstig uit 144 huisarts-praktijken in de regio Rotterdam. De helft van de kinderen kreeg de griepprik, de andere helft een placeboprik zonder werkzame stoffen. In een dagboek hielden de kinderen (of hun ouders) luchtwegklachten, medicijngebruik, doktersbezoek en schoolverzuim bij. Als de luchtwegklachten een bepaald niveau bereikten kwam een onderzoeksverpleegkundige langs om te kijken of sprake was van een griepinfectie.

Slechts in 42 gevallen van astma-aanvallen was sprake van een griepinfectie, 24 keer in de vaccingroep en 18 keer in de placebogroep. De aanbeveling om kinderen met astma tegen griep te vaccineren staat hiermee op losse schroeven. Bij het trekken van conclusies is voorzichtigheid nog op zijn plaats omdat virusstammen, en daarmee ook de mate waarin ze tot luchtwegklachten leiden, elk jaar variëren.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Huisartsgeneeskunde in samenwerking met de afdelingen Kindergeneeskunde, Virologie en iMTA (institute for Medical Technology Assesment) van het Erasmus MC en gefinancierd door ZonMW.