Time : 2:00:04 PM
Date : Thursday, March 04, 2004
Sender Name: Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

VMW heeft eigen project voor overname aandelen Vlaams Gewest

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening wil het aandelenpakket van het Vlaams gewest in het drinkwaterbedrijf zelf overnemen. Zij heeft daartoe een bindend bod van 120 miljoen euro ingediend. Voor de gemeenten-vennoten wordt onder andere een éénmalige vergoeding van 25 miljoen euro voorzien, naast een jaarlijks dividend in functie van de kapitaalsinbreng.

Het bod van de VMW is een onderdeel van een groter project om de VMW op korte termijn om te vormen tot integraal waterbedrijf. "Het VMW-voorstel is het enige voorstel dat in de huidige wettelijke context haalbaar is en tevens tegemoetkomt aan de wensen van de Vlaamse overheid, de provincies en gemeenten, de klanten en medewerkers van de VMW.", zegt Ludo Gelders, voorzitter van de VMW.

Waterketenbedrijf

De VMW wil het bestaande drinkwaterbedrijf omvormen tot integraal waterketenbedrijf, waar via een aandeelhoudersschap bij de VMW ook andere openbare Vlaamse wateractoren kunnen instappen, maar met behoud van hun operationele autonomie. Het Antwerpse drinkwaterbedrijf PIDPA besliste reeds haar kapitaal in de VMW te verhogen van 3 miljoen naar 15 miljoen euro.

Op die manier worden alle activiteiten inzake het waterbeheer, inclusief het rioleringsbeleid en de afvalwaterzuivering,verankerd. De grotere synergie, waarbij het strategisch beleid van de diverse actoren beter op elkaar wordt afgestemd, is één van de belangrijke troeven van het VMW-voorstel."Enkel het VMW-project garandeert een versnelde uitbouw van een Vlaams integraal waterbeheer, zoals dat door Europa wordt opgelegd.", zegt de voorzitter van de VMW.

Daarnaast voorziet het project in de uitbouw van vier zelfstandig werkende provinciale waterdiensten, met een rechtstreekse inbreng in het bestuur en de werking vanwege de aangesloten gemeenten. De gemeenten zullen op die manier niet alleen nauwer betrokken worden bij de exploitatie, maar ook belissingsbevoegdheid krijgen over onder andere de nodige investeringen en de tarieven. Het project VMW-integraal geeft in vele domeinen meerwaarde.

"Händel" biedt geen meerwaarde

Het voorstel van het consortium "Händel" biedt geen meerwaarde. De uitbouw van zelfstandige provinciale waterdiensten is ook in het businessplan van het VMW-voorstel voorzien. De door Händel voorgestelde gelijkschakeling van de drinkwatertarieven, zal voor de meeste klanten uiteindelijk een verhoging van de drinkwaterprijs betekenen. "Het samenbrengen van alle nutsvoorzieningen in één bedrijf levert op lange termijn geen economisch voordeel op. Voorbeelden uit het buitenland tonen dit overtuigend aan.", stelt de VMW.
De kracht van het VMW-voorstel schuilt in het behoud van één rechtspersoon, die naast de centrale koepelstructuur de autonome werking van haar provinciale waterdiensten toelaat. "De centrale dienstverlening van de VMW, met onder meer een geaccrediteerd labo, een hydrogeologische dienst, een milieudienst, een keuringsdienst en een technisch kenniscentrum water, is uniek in het Vlaamse drinkwaterlandschap.", zegt Gelders. "Ook andere drinkwaterbedrijven, waaronder TMVW, maken vaak van onze dienstverlening gebruik. Het zou onverstandig zijn, en economisch onverantwoord, om deze centrale dienstverlening te ontmantelen en te vervangen door vier gelijkaardige zelfstandige provinciale diensten.

Meer informatie
Bart De Bruyne, wd. directeur communicatie
02-238 96 08
0496-59 02 65

URL: http://www.vmw.be

Attachment: VMW_20040304_135755_14_Att_1.doc
http://www.belgadirect.be/Files/VMW_20040304_135755_14/VMW_20040