HBAG Bloemen


04-03-2004
Verandering na uitbreiding EU Per 1 mei treden de volgende 10 landen toe tot de Europese Unie: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Malta en Cyprus.

Importzendingen vanuit deze landen van producten waarvoor nu nog een fytosanitair certificaatplicht geldt mogen dan vrij worden verhandeld en dus zonder importinspectie Nederland binnenkomen. Ook handel naar deze landen mag dan zonder exportinspectie en fytosanitair certificaat. De uitbreiding is aanleiding voor vragen en onzekerheid over wat daar precies de gevolgen van zullen zijn. In sommige gevallen is er ook zorg over de toename van fytosanitaire risicos van een aantal producten uit bepaalde landen. Hieronder wordt beschreven wat de algemene en specifieke veranderingen op fytosanitair gebied zullen zijn voor de werkwijze van de PD.

In sommige gevallen worden de douane-invoereisen, het fytosanitair certificaat en daarmee ook de importinspectie voor producten uit nieuwe lidstaten vervangen door een plantenpaspoort. Daarnaast zullen voor deze lidstaten de eisen voor intern EU-handelsverkeer gelden zodat de exportinspecties voor producten naar deze lidstaten ook vervallen. Een aantal nieuwe lidstaten krijgt voor bepaalde organismen de status van beschermd gebied waardoor voor sommige producten wel bijzondere eisen kunnen gelden. Deze eisen zijn te vinden in bijlage 4B van de Fyto-richtlijn. Tenslotte zullen producten vanuit derde landen die in transit gaan naar een nieuwe lidstaat op dezelfde wijze worden behandeld als nu het geval is bij transit naar de huidige lidstaten.

Veranderingen na uitbreiding van de EU: Algemeen

* geen importinspecties voor producten uit nieuwe lidstaten
* opheffen van de huidige importverboden uit de toetredende landen. De producten die in dit verband relevant zijn voor de nieuwe toetreders zijn de poot- en consumptieaardappelen, grond en groeimedium, planten van druif en citrus en de bast van Castanea
* plantenpaspoort i.p.v. Fytosanitair certificaat
* geen exportinspecties voor producten naar nieuwe lidstaten

Specifiek

* mogelijke uitbreiding Q-lijst met Ambrosia spp (onkruid) en Dendrolimus sibiricus (insect). De finale beslissing hierover moet nog in het permanent fytosanitair comité in Brussel worden genomen.

* verplaatsing van Eutetranychus orientalis(A1 organismen = niet aanwezig in de EU) naar de AII lijst (= beperkt aanwezig)
* erkenning status beschermd gebied tot 31 maart 2006:
+ Cyprus en Malta voor Coloradokever
+ Letland, Slovenië en Slowakije voor Globodera pallida
+ Letland, Litouwen, Slovenië en Slowakije voor Bacterievuur
+ Malta voor Citrus tristeza virus

+ Cyprus voor Ips Sextandatus en Daktulosphaera vitifoliae (op Vitis)

+ Litouwen voor Rhizomanie


* plantenpaspoort vereist voor druiven (vruchten) naar Cyprus
* overgangsregeling ringrot; tot 1 januari 2006 mag Litouwen geen aardappelen exporteren naar andere lidstaten
* overgangsregeling wratziekte, 10 jaar restricties voor Polen:


+ Alleen teelt van resistente rassen in Polen is toegestaan. De verwachting is echter dat de commissie een afzonderlijk akkoord met de Poolse autoriteiten zal sluiten die de teelt van niet resistente poot- en consumptieaardappelen toestaat op productieplaatsen waar wratziekte niet voorkomt. Polen zal daartoe een lijst van wratziektevrije gebieden opstellen en aan de commissie voorleggen

+ geen vervoer van poot- of consumptieaardappelen of planten voor opplant uit met fysio 2 en 3 besmette gebieden (= districten) in Polen

+ consumptieaardappelen uit andere gebieden in Polen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat ze mogen worden getransporteerd naar andere lidstaten.

Nemen fytosanitaire risicos toe?
Theoretisch gezien nemen de fytosanitaire risicos niet toe omdat alle nieuwe lidstaten zich aan de Fyto-richtlijn moeten houden. De PD zal echter wel zijn fytosanitaire bewaking meer gaan richten op risicoproducten uit de nieuwe lidstaten.

Voor meer informatie kunt u de Fyto-richtlijn raadplegen en/of contact opnemen met een locatiekantoor bij u in de buurt.

Plantenziektenkundige Dienst