4 maart 2004
Jaarcijfers Friesland Coberco 2003
Resultaat onder druk,
merken steeds belangrijker
Verkopen toegenomen
· Verkoopvolume groeit met 1 procent
· Groei marktaandeel en winstbijdrage in Zuidoost-Azië
Merkenbeleid succesvol
· Omzet hoofdmerken stijgt met 2 procent en bedraagt nu 44 procent van de netto-omzet, tegen constante wisselkoersen is de groei 8 procent
· Winstniveau van de hoofdmerken verder toegenomen
· Positionering hoofdmerken in Zuidoost-Azië vernieuwd
Dure euro, lage kaasprijzen en hogere pensioenlasten beïnvloeden omzet en resultaat
· Netto-omzet daalt met 3 procent tot 4,6 miljard euro, tegen constante wisselkoersen blijft netto-omzet onveranderd
· Nettowinst daalt met 33 procent tot 56 miljoen euro
Versterking financiële positie
· Kasstroom uit operationele activiteiten 316 miljoen euro
· Succesvolle uitgifte perpetuele obligatielening van 125 miljoen euro
· Solvabiliteit stijgt van 29 naar 34 procent
· Nettoschuld neemt af met 195 miljoen euro, mede als gevolg van de perpetuele obligatielening
Dividend
· Per aandeel A 1,74 euro
· Per (certificaat van) aandeel B 3,48 euro
Friesland Coberco Dairy Foods heeft in 2003 het verkoopvolume met 1 procent zien stijgen. Koersverschillen en lagere verkoopprijzen hebben echter geleid tot een daling van de netto-omzet met 3 procent tot 4,6 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen zou de netto-omzet gelijk zijn gebleven aan die in 2002. De nettowinst is met 33 procent afgenomen tot 56 miljoen euro. De nettowinst is met name negatief beïnvloed door de teleurstellende opbrengsten van kaas, de duurdere euro en de hogere pensioenlasten. De kasstroom blijft daarentegen sterk en mede hierdoor zijn de schulden verder afgenomen en is de financiële positie versterkt.
Het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill (EBITA) is met 19 procent afgenomen tot 188 miljoen euro. De duurdere euro ten opzichte van de dollar had een negatieve invloed op het bedrijfsresultaat van circa 35 miljoen euro. Daarnaast namen de pensioenlasten in Nederland toe met 30 miljoen euro en stegen de reorganisatiekosten tot 19 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill als percentage van de netto-omzet (ROS) is gedaald van 4,9 naar 4,1 procent.
Bijdrage winst hoofdmerken gestegen
Tegen constante wisselkoersen is de omzet van de hoofdmerken met 8 procent toegenomen. In euro's is de omzet van de hoofdmerken met 2 procent gestegen en bedraagt nu 44 procent van de concernomzet. De belangrijkste groei is gerealiseerd met de merken Pöttyös Túró Rudi, Dutch Lady, Frisian Flag, Peak, Friso, Debic, Frico, NoyNoy en DubbelFrisss. Het winstniveau van de hoofdmerken is in vergelijking met 2002 verder toegenomen en de hoofdmerken dragen bovengemiddeld bij aan de resultaten.
Resultaten in Europa onder druk
Met name in Europa hebben de resultaten onder druk gestaan en daalde het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill met 37 procent tot 113 miljoen euro. Door de recessie in een aantal West-Europese landen bleven consumenten- bestedingen in het buitenhuiskanaal achter en zijn consumenten bij hun aankopen prijsbewuster geworden. De verkoopprijzen van vooral merkloze kaas hebben gedurende 2003 een dalende lijn laten zien als gevolg van stijgend aanbod. Door dit grotere aanbod van kaas en daarmee groter aanbod van wei zijn ook de opbrengstprijzen van wei verder onder druk komen te staan. Van de dagverse zuivelproducten stonden de volumes onder druk door de sterke concurrentie van de discount supermarkten.
In Griekenland zijn uitstekende resultaten geboekt met NoyNoy. Gedurende 2003 is de euro steeds duurder geworden ten opzichte van de dollar. Dit heeft met name de omzet en marges van exportproducten sterk onder druk gezet. In Centraal-Europa staan de marges onder druk door het hoge aanbod van melk, de moeilijke exportpositie als gevolg van wegvallende subsidies voor export en daardoor felle concurrentie op de thuismarkten. De netto-omzet vanuit Europa is afgenomen met 2,5 procent tot 3.806 miljoen euro.
In 2003 zijn de pensioenlasten van Friesland Coberco ten behoeve van Nederlandse werknemers met 30 miljoen euro toegenomen. Ultimo 2003 bedraagt de dekkingsgraad van het pensioendepot, inclusief 3 procent voorziening in de balans van Friesland Coberco, 116 procent.
Voor aangekondigde reorganisaties in kaasproductie-, kaasveredelings- en kaasverpakkingsactiviteiten in de jaren 2004 - 2007 is een voorziening van 19 miljoen euro getroffen. De verkoop van de activiteiten van crème patissière- poeders van Friesland Madibic Food Service heeft geleid tot een bijzondere bate voor belasting van 11 miljoen euro.
Goede ontwikkelingen in Azië en Afrika
In tegenstelling tot Europa zijn de marktontwikkelingen in Azië en Afrika uitstekend. In Azië is het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill gestegen met maar liefst 42 procent tot 88 miljoen euro. In Indonesië, Thailand, Maleisië en Vietnam neemt Friesland Coberco leidende merk- en marktposities in met de merken Frisian Flag, Dutch Lady en Foremost. Deze konden profiteren van toename van de consumentenbestedingen. In de meeste landen groeide het
---
volume en zijn de marktaandelen verder toegenomen. De bijdrage aan de winst van de merkproducten is verder verbeterd. Gedurende 2003 is de euro steeds duurder geworden ten opzichte van een aantal valuta in landen in Zuidoost-Azië en Nigeria. Dit heeft er toe geleid dat omgerekend in euro's de bijdrage uit Azië aan de netto-omzet met 4 procent is afgenomen tot 676 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen was er sprake van een groei van de netto-omzet met 10 procent. In Nigeria wist het merk Peak haar leidende positie te versterken.
Kasstroom
De kasstroom uit operationele activiteiten bedraagt 316 miljoen euro. Ook in 2003 is sterk de nadruk gelegd op beheersing van het werkkapitaal. Het werkkapitaal is met 54 miljoen euro verder afgenomen tot 198 miljoen euro. Voortdurende aandacht voor voorraadbeheer en de krediettermijnen van debiteuren en crediteuren heeft tot verdere verbetering geleid. Gemiddeld bedraagt het werkkapitaal in percentage van de omzet 4,9 procent. In 2002 was dit 5,9 procent. De investeringen in materiële vaste activa bedragen 177 miljoen euro en zijn 65 miljoen euro hoger dan de afschrijvingen. Hierbij gaat het met name om investeringen als gevolg van reorganisaties bij Frico Cheese, Friesche Vlag, Borculo Domo Ingredients en Friesland Consumer Products en uitbreidingsinvesteringen bij Friesland Asia Pacific en Friesland Consumer Products.
Door de positieve ontwikkeling van de kasstroom zijn de schulden verder afgenomen. Hierdoor en door de lagere rentetarieven is de rente afgenomen met 7 miljoen euro tot 39 miljoen euro.
Dividend
Per aandeel A bedraagt het dividend 1,74 euro (2002: 2,97 euro). Per (certificaat van) aandeel B is het dividend 3,48 euro (2002: 5,94 euro). Het dividend per aandeel is afgenomen door de daling van de nettowinst en door de toename van het aantal certificaten van aandelen B met 835.144 tot 3.538.353 door de omzetting van ledenbewijzen en ledenkapitaal in certificaten. Omdat het dividend per aandeel B onder de 5,40 euro ligt, kunnen leden-veehouders van Zuivelcoöperatie De Zeven Provinciën U.A. in 2004 geen ledenbewijzen en ledenkapitaal vrijwillig omzetten in certificaten van aandelen B.
Financiering
De balans en het aansprakelijk vermogen zijn in 2003 versterkt. Friesland Coberco heeft medio 2003 met succes een perpetuele cumulatieve achtergestelde obligatielening geplaatst voor een bedrag van in totaal 125 miljoen euro. Met de verkregen middelen zijn kortlopende schulden afgelost. De balans is verbeterd omdat een perpetuele cumulatieve achtergestelde obligatielening tot het aansprakelijk vermogen wordt gerekend. De solvabiliteitsratio is mede hierdoor verder gestegen van 29 naar 34 procent per balansdatum. Hiermee is voldaan aan de interne doelstelling van een solvabiliteitsratio groter dan 30 procent.
De nettoschuld is in 2003 met 195 miljoen euro gedaald tot 667 miljoen euro. De verlaging van het werkkapitaal, de goede kasstroom in 2003 en de perpetuele obligatielening hebben hieraan in belangrijke mate bijgedragen.
Eind 2003 zijn bij institutionele beleggers in de Verenigde Staten onderhandse leningen geplaatst van 213 miljoen dollar en 20 miljoen euro bij een Europese investeerder. De leningen hebben een looptijd van zeven of tien jaar. Met de leningen zijn korte termijn bankschulden omgezet in langlopende schulden.
---
Hiermee is het aandeel van korte schulden in de leenportefeuille verder verlaagd en is het beroep op bancair krediet wederom substantieel verminderd.
De financiële armslag is in 2003 verbeterd. Friesland Coberco vindt een comfortabele financiële positie van essentieel belang. Met een sterke balans kunnen onverwachte tegenvallers worden opgevangen hetgeen belangrijk is voor de continuïteit en slagkracht van de onderneming op de lange termijn. Doelstelling blijft om door een goede interne kasgeneratie de nettoschulden verder terug te brengen en een solvabiliteit van meer dan 30 procent te bestendigen.
Vooruitzichten
De marktomstandigheden in 2004 zijn onzeker. Naar verwachting zal de economie in West-Europa zich slechts langzaam herstellen. De marktvooruitzichten voor Azië zijn gunstig. Over het resultaat in 2004 wordt geen uitspraak gedaan vanwege onzekerheden over de koers van de euro en onzekerheden rond het niveau van de melkprijzen als gevolg van het nieuwe EU-beleid.
Friesland Coberco Dairy Foods is een multinationale onderneming die zich richt op het winstgevend ontwikkelen, produceren en verkopen van een breed assortiment zuivelproducten en vruchtendranken onder merk voor consumenten, professionele gebruikers en industriële afnemers. Met name in West- en Centraal-Europa, West-Afrika en Zuidoost-Azië is Friesland Coberco sterk op de zuivelmarkt vertegenwoordigd. De omzet bedraagt 4,6 miljard euro. In totaal zijn 18.000 medewerkers in dienst van wie 12.500 buiten Nederland. De belangrijkste merken zijn Appelsientje, Bonnet, Chocomel/Cécémel, Completa, CoolBest, Debic, DubbelFrisss, Dutch Lady, Extran, Frico, Friso, Foremost, Friesche Vlag, Frisian Flag, Fristi, Milli, NoyNoy, Peak, Pöttyös Túró Rudi, Rainbow en Taksi.
---
Verwerkte melk en leverende melkveebedrijvenKerngegevens in miljoenen euro's, tenzij anders aangegeven
2003 2002 Mutatie Resultaten Netto-omzet 4.575 4.723 3% Bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill 188 232 19% Bedrijfsresultaat 153 199 23% Nettowinst 56 84 33% Dividend 22 34 35%
Balans Balanstotaal 2.398 2.495 4% Aansprakelijk vermogen 1 809 722 12% Eigen vermogen 621 648 4% Nettoschuld 2 667 862 23%
Kasstroom Kasstroom uit operationele activiteiten 316 350 10% Investeringen in materiële vaste activa 177 157 13% Afschrijvingen op materiële vaste activa 112 116 3% Acquisities 7 9 22%
Personeel (gemiddeld aantal mensjaren) Aantal werknemers 18.005 16.774 7% van wie in Nederland 5.513 5.553 1% van wie buiten Nederland 12.492 11.221 11%
Verhoudingsgetallen Bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill als % netto-omzet 4,1 4,9 0,8 Nettowinst als % netto-omzet 1,2 1,8 0,6 Nettowinst als % gemiddeld eigen vermogen 8,8 13,3 4,5 Aansprakelijk vermogen als % balanstotaal 33,7 28,9 4,8 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en exclusief bijzonder baten en lasten gedeeld door rente 7,9 7,8 0,1 Nettoschuld gedeeld door bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en exclusief bijzonder baten en lasten 2,2 2,4 0,2
Per aandeel van EUR 46,00 in euro's Nettowinst 3 6,20 9,89 37% Nettowinst op basis van aantal aandelen 2003 3 6,20 9,30 33% Dividend per aandeel A 4 1,74 2,97 41% Dividend per aandeel B 4 3,48 5,94 41% Kasstroom uit operationele activiteiten 3 34,98 41,22 15%
In 2003 is 5,3 miljard kilogram melk in Nederland verwerkt (2002: 5,1) met 4,450 procent vet (2002: 4,461) en 3,484 procent eiwit (2002: 3,477). Ultimo 2003 waren er 11.028 ledenmelkveebedrijven die de melk aan Friesland Coberco leverden (2002: 11.356).
1. Het aansprakelijk vermogen is het totaal van groepsvermogen, converteerbare schulden en perpetuele obligatielening.
2. De nettoschuld betreft converteerbare schulden, overige langlopende schulden en kortlopende schulden aan kredietinstellingen minus liquide middelen.
3. De nettowinst per aandeel en de kasstroom uit operationele activiteiten per aandeel zijn berekend over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen gedurende het boekjaar.
4. De dividenden per aandeel zijn berekend op basis van niet-afgeronde bedragen.
---
Ingezonden persbericht