Gemeente Neede

B&W willen meewerken aan uitbreiding Timmerije B.V. in Noordijk

Het college van Burgemeester en wethouders van Neede is van plan medewerking te verlenen aan het verzoek van de directie van Timmerije B.V. tot uitbreiding van de bestaande productielocatie aan de Schoolweg te Noordijk. De uitbreiding is mede noodzakelijk in verband met de ontwikkelingen in de markt en de daarmee samenhangende positie van Timmerije B.V.

Door Timmerije B.V. wordt een informatieavond gehouden, waarin uitleg wordt gegeven over de uitbreidingsplannen van het bedrijf en waarin door de gemeente een toelichting zal worden gegeven op het voorontwerp-bestemmingsplan. Iedereen die belangstelling heeft voor het plan is welkom en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen.

Deze informatieavond wordt gehouden op 9 maart 2004 om 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur) in de kantine van Timmerije B.V., Schoolweg 29 te Noordijk.

Met betrekking tot de voorgenomen uitbreiding is begonnen met het ontwikkelen van een integraal beeld van de ruimtelijke, bouwkundige, landschappelijke en milieuhygiënische consequenties van het initiatief. De huidige en toekomstige situatie zijn met elkaar vergeleken. De verschillende elementen zijn onderzocht en in beeld gebracht en hebben geleid tot een locatiespecifieke weging van de genoemde factoren en zijn neergelegd in een Integrale visie.

Timmerije heeft gekeken naar het eindbeeld, maar zal de uitbreiding in de praktijk gefaseerd doorvoeren. Timmerije heeft de grenzen van het huidige planologische kader bereikt, waardoor het streven er op is gericht om met zuinig ruimtegebruik, intensivering en optimalisatie verder invulling te geven aan de nog beschikbare ruimte op het huidige bedrijfsterrein. Uitgangspunt is dat de eerste fase zich geheel op het bestaande terrein zal voltrekken. De in de tweede fase uit te voeren uitbreidingen kunnen niet volledig op het huidige bedrijfsterrein worden gerealiseerd en zijn op het oostelijk van de Eigdeweg gelegen perceel geprojecteerd.

Bij de beoordeling van de uitbreidingswens zijn in overleg tussen Timmerije en de gemeente uitgangspunten geformuleerd waar het uiteindelijke plan aan moet voldoen.
Uitgangspunt is dan ook dat de eerste fase zich geheel op het bestaande terrein dient te voltrekken.
De in de tweede fase uit te voeren uitbreidingen zijn op het oostelijk van de Eigdeweg gelegen perceel geprojecteerd. In verband met een goede bedrijfsvoering is het uitgangspunt gehanteerd dat de productiefaciliteiten aansluitend aan bestaande bebouwing worden gerealiseerd. Gevolg hiervan is dat een oplossing zal moeten worden gezocht voor de Eigdeweg. Uitgangspunt is dat de verbinding gehandhaafd moet blijven. Als resultaat van voorgaande is tot uitgangspunt genomen dat de Eigdeweg in oostelijke richting wordt verlegd.
In relatie tot zijn omgeving moet het bedrijf ruimtelijk en landschappelijk aanvaardbaar worden ingepast. Het bedrijf stelt hiervoor ruimte beschikbaar.
Ten aanzien van de milieuhygiënische inpasbaarheid is als uitgangspunt gehanteerd dat de eerste fase volledig past binnen de grenzen van de oorspronkelijke vergunning. Het ontwerp voor de tweede fase is zodanig ingericht dat de belasting tot een minimum wordt beperkt.
Voor Timmerije geldt als belangrijk uitgangspunt dat het integrale plan een moderne en efficiënte bedrijfsvoering mogelijk moet maken en dat de kosten van het uit te voeren plan in redelijkheid gedragen moeten kunnen worden.
Het laatste uitgangspunt is dan ook dat de groei zich gefaseerd zal moeten kunnen voltrekken. Het is om bedrijfseconomische en organisatorische redenen niet mogelijk de groei in een keer te verwezenlijken. Timmerije moet in de gelegenheid worden gesteld de in elke fase gepleegde investeringen eerst geheel of gedeeltelijk terug te verdienen, alvorens de volgende stap in het proces kan worden gezet.

De Integrale visie en de daaraan ten grondslag liggende onderzoeken tonen naar het oordeel van zowel Timmerije B.V. als de gemeente Neede, aan dat uitbreiding van het bedrijf op de huidige locatie tot de mogelijkheden behoort. In de Integrale visie is de meest optimale afstemming tussen de bedrijfswensen en de ruimtelijke en milieuhygiënische eisen neergelegd. De verschillende elementen zijn zodanig geschakeerd en de inrichting is zo ontworpen dat voor de toekomst een situatie ontstaat die recht doet aan de omgeving. Hiermee wordt enerzijds de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd en anderzijds ontstaat er duidelijkheid omtrent de duurzame ruimtelijke en milieuhygiënische inpassing van het bedrijf in Noordijk.

In de eerste fase zal door het optimaliseren van het gebruik van het bestaande terrein een kwantitatieve en kwalitatieve groei van het bedrijf worden gerealiseerd. Het huidige wat verbrokkelde beeld van opslag, fabrieksgebouwen met een verschillende omvang en architectuur, met daaromheen rijdende vrachtwagens en heftrucks zal verdwijnen.

Voor de noodzakelijke verdere groei zal in de tweede fase de stap over de Eigdeweg moeten worden gezet. In dit plan wordt spaarzaam ruimtegebruik voorgestaan, reden om in deze fase de Eigdeweg om te leggen. De bedrijfsgebouwen sluiten in deze fase opnieuw aan bij de bestaande bebouwing, waarmee het eenduidige beeld richting de enk wordt doorgezet. Voor een goede bedrijfsvoering en de verkeersveiligheid is het noodzakelijk dat het bedrijfsterrein niet aan beide zijden van een openbare weg komt te liggen. Om de bestaande lijnen in het landschap te laten terugkeren, is de omlegging evenwijdig gepositioneerd ten opzichte van de oorspronkelijke Eigdeweg en het voormalige spoorwegtracé. De ruimtelijke beleving van de voorgestane uitbreiding in het landschappelijke karakter van de omgeving wordt hierdoor gehandhaafd. Een aanzienlijk deel van de gronden wordt verder gereserveerd voor een goede landschappelijke inpassing. Een groensingel wordt gecreëerd tussen de bedrijfsgebouwen en de omgelegde Eigdeweg om daarna over te gaan in een opgaande begroeiing in de richting van de agrarische percelen. Met de opgaande begroeiing wordt in oostelijke richting de overgangszone tussen het bedrijf en het landelijke gebied verder vorm gegeven.

Samenvattend kan worden gesteld, dat door efficiënt ruimtegebruik voor te staan en de milieuhygiënische aspecten bij het ontwikkelingsplan te betrekken, een compact bedrijf ontstaat met een efficiënte bedrijfsvoering. Het efficiënte ruimtegebruik maakt het mogelijk het bedrijf rondom beter in te passen en een groot deel van het verworven terrein in te richten als een landschappelijke overgangszone richting het agrarische gebied. De ligging van de logistieke ruimte in de noordoostelijke oksel brengt mee dat de verkeersbewegingen in de nabijheid van de dorpskern zullen afnemen. De bedrijfsbebouwing krijgt daarnaast een geluidwerende functie richting het dorp. In de nieuwe situatie is een buitenterrein dat in gebruik is als logistieke ruimte aan de zijde van de enk en het dorp overbodig; de gebouwen schermen hier het terrein af.

Bij het opstellen van het voorontwerp bestemmingsplan en bij de inmiddels verleende milieuvergunning is hiermee rekening gehouden. Het voorontwerp bestemmingsplan wordt nu op basis van de Inspraakverordening in procedure gebracht.

Berichttype Actueel