European Commission

IP/04/286

Brussel, 2 mart 2004

Europa op kometenjacht: Commissaris Busquin is blij met de lancering van Rosetta

Vandaag is in Kourou in Frans Guyana het ruimtetuig "Rosetta" van het Europees Ruimteagentschap gelanceerd met het doel een komeet te onderscheppen. Europees Commissaris voor onderzoek Philippe Busquin heeft zijn tevredenheid uitgesproken over de start van dit opwindende project. Rosetta begint aan een reis van tien jaar door ons zonnestelsel die het bij de komeet Churyumov-Gerasimenko moet brengen. Het ruimtetuig zal informatie over de komeetkern verzamelen, beelden maken van de komeet zelf en een landingstoestel naar het oppervlak laten afdalen. Voor het eerst in de geschiedenis zal een zich in de richting van de zon bewegende komeet van dichtbij worden bestudeerd. Rosetta is ontwikkeld als onderdeel van een programma van het Europees Ruimteagentschap en is gebouwd door een industrieel team van meer dan 50 aannemers uit 14 Europese landen en de Verenigde Staten.

"De lancering van Rosetta vanaf de European Space Port in Frans Guyana laat zien waartoe Europa in staat is op ruimtevaartgebied, namelijk een interplanetaire sonde de ruimte in sturen voor een ontmoeting met een komeet in 2014", aldus Commissaris Busquin. "Dit is nooit eerder geprobeerd. Wetenschappelijke en verkenningsmissies zijn van groot belang zijn om de leidende rol van Europa in de ruimtevaart in stand te houden. Naast de komende lancering in geïntegreerd verband van Russische Sojoezraketten vanaf Kourou, is dit een nieuwe stap in de ontwikkeling van Europa tot een ruimtemogendheid met een mondiale missie."

Voortvarende verkenning van het heelal

Rosetta behoort samen met de succesvolle Mars Express orbiter tot de belangrijke missies waardoor Europa nu tot de frontlinie van het ruimtevaartonderzoek is doorgedrongen. De lancering is ook een nieuw succes voor zowel de intra-Europese als de mondiale samenwerking. De Europese Unie en het Europees Ruimteagentschap (ESA) werken nu nauwer dan ooit samen onder een nieuwe Kaderovereenkomst. Voor de Rosetta-missie is een industrieel team van meer dan 50 aannemers uit 14 Europese landen en de Verenigde Staten bijeengebracht. Intussen zullen weldra Russische Sojoezraketten vanaf Kourou worden gelanceerd in het kader van een nieuwe overeenkomst tussen de ESA en Rusland.

De lancering

Rosetta is vroeg deze ochtend opgestegen vanaf het European Spaceport-lanceringscomplex in Kourou, Frans Guyana. Na een lange reis zal Rosetta in 2014 klaar zijn voor zijn ontmoeting met Churyumov-Gerasimenko.

Ontsluiering van de geheimen van de komeetkern

Kometen hebben de mensheid steeds gefascineerd. De "Giotto"-sonde, die in het kader van een ander ESA-project in 1986 werd gelanceerd, gunde ons een blik van dichtbij op de komeet van Halley. De sonde slaagde erin vanaf een afstand van slechts 600 kilometer beelden van de komeetkern met een resolutie van 100 meter te maken. De beelden lieten zien dat de kern lijkt op een vuile sneeuwbal van ijs en stof en dat het vaste gedeelte van de kern veel groter is dan de ijsmassa. Het is de bedoeling dat Rosetta de geheimen van de kometen verder opheldert.

Een ster voor het Europese ruimtevaartbeleid

Projecten zoals Rosetta laten de echte voordelen van het Europese ruimtevaartbeleid zien. Dit beleid levert waardevolle instrumenten die een groot aantal doelstellingen van de Unie dichterbij kunnen brengen tegen betaalbare kosten en met een grotere efficiency. De Europese ruimtevaartstrategie geeft een impuls aan economische groei, werkgelegenheid en concurrentievermogen en komt zo steeds dichter in de buurt van de op de Europese Raad van Lissabon in maart 2000 geformuleerde doelstelling tegen 2010 van Europa de meest dynamische kenniseconomie in de wereld te maken. Hopelijk zal het ook van de toetreding een succes helpen maken door in alle lidstaten cohesie, alsook economische, industriële en technologische groei te ondersteunen.

Voor meer informatie over het Europees ruimtevaartbeleid zie:

http://europa.eu.int/comm/space/

Voor meer informatie over Rosetta zie:

http://www.esa.int/rosetta

Voor meer informatie over de wetenschappelijke missies van het ESA zie:

http://www.esa.int/science