Referendum in Barendrecht mogelijk
BARENDRECHT * Voor bewoners is het binnenkort mogelijk het initiatief te nemen om een referendum te houden. De gemeenteraad heeft gisteravond het groenlicht gegeven voor de verordening op het raadgevend correctief referendum. Verder heeft de raad zich gisteravond positief uitgesproken over de afsluiting van de Vrijenburgweg en de bouw van extra noodlokalen aan de 3e Barendrechtseweg. Ook het kwijtscheldingsbeleid is vastgesteld.
Een referendum kan gehouden worden over besluiten van de gemeenteraad die nog niet in werking zijn getreden. Inwoners of belangenorganisaties die het niet eens zijn met een besluit van de gemeenteraad kunnen onder bepaalde voorwaarden een verzoek tot het houden van een referendum indienen. Belangrijk daarbij is dat de indiener de steun heeft van 7% van het aantal kiesgerechtigden in Barendrecht. Op dit moment zijn dat bijna 2000 inwoners. Als uit een referendum blijkt dat inwoners een besluit afwijzen is dit niet bindend voor de gemeenteraad. Wel wordt het besluit dan opnieuw overwogen.
Vrijenburgweg
De gemeenteraad heeft besloten dat de Vrijenburgweg vanaf medio april tussen de Carnisser Baan en de Voordijk definitief wordt afgesloten. De Vrijenburgweg is een van de ontsluitingswegen van Barendrecht. Door de ontwikkeling van de wijk Vrijenburg kan deze weg als ontsluitingsweg niet meer behouden blijven. Alternatieve routes zijn hiervoor de Noordersingel, Carnisser Baan en de Snithoekse Baan. Het fietspad blijft open, zolang er nog geen fietspaden zijn door en langs de wijk Vrijenburg. De sluiting van de weg is ook opgenomen in het bestemmingsplan Carnisselande Noord (vastgesteld in 2003). Het besluit ligt vanaf donderdag 11 maart ter inzage. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken bezwaren indienen.
Noodlokalen Voortgezet Onderwijs
Bij de semi-permanente leslokalen van het Walburg en het Calvijn College worden nog voor de zomervakantie extra noodlokalen bijgebouwd. De totale oppervlakte van de noodlokalen bedraagt 2800 m². Deze noodlokalen zijn noodzakelijk vanwege de groei van het voortgezet onderwijs. De noodlokalen verdwijnen op het moment dat het Walburgcollege de definitieve huisvesting aan de 3e Barendrechtseweg kan betrekken. De definitieve huisvesting (cluster 6) wordt naar verwachting in 2006 opgeleverd. De kosten die gemoeid zijn met de plaatsing van de noodlokalen bedragen ¤ 1.600.000. Om de semi-permanente leslokalen aan te passen voor permanent gebruik door het Calvijncollege is bijna ¤ 1.200.000 gemoeid. In de begroting is hier reeds rekening mee gehouden.
Commissie bezwaar en beroep
De gemeenteraad heeft de verordening commissie bezwaarschriften vastgesteld. Deze verordening komt in de plaats van de verordening behandeling bezwaar- en beroepschriften. De commissie behandelt bezwaarschriften van inwoners van Barendrecht. Inwoners die het niet eens zijn met een genomen besluit van de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders of van de burgemeester kunnen bezwaar maken. Hoe de procedure verloopt na het indienen van een bezwaarschrift staat vermeld in de folder 'Commissie Bezwaarschriften'. Deze folder verschijnt nog deze week. Ook op internet is de folder te vinden.
Kwijtscheldingsbeleid
De gemeente Barendrecht verstrekt op grond van de Wet Werk en Bijstand regelmatig bijstand in de vorm van een geldlening als leenbijstand voor inrichtingskosten. De lening kan worden kwijtgescholden als er gedurende 3 jaar naar volledigheid is afgelost. Dit geldt zowel voor leningen die na 1 mei 2003 zijn afgesloten als voor leningen die voor die tijd zijn verstrekt.
Noot voor de pers,
Gemeente Barendrecht