Ingezonden persbericht


Utrecht, 2 maart 2004
Referentie: F01-1/244/AtH

Persbericht

Extra aandacht voor gezonde tanden en kiezen

Ouders verstandelijk gehandicapten willen goede mondzorg

Wat moet verbeteren aan de mondzorg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap? Meer dan 750 ouders gaven hun mening over tanden poetsen, kwaliteit van gebit en tevredenheid met hun tandarts. Hun conclusies: verdubbel de standaard behandeltijd bij de gewone tandarts voor mensen met verstandelijke beperkingen. Zorg dat elk kwartaal controle en tandsteen verwijderen mogelijk wordt. Beëindig de lange wachtlijsten voor de speciale tandarts.

Mondzorg is een dagelijkse zorg voor ouders. Hoewel de meeste ouders uiteindelijk tevreden zijn over hun tandarts, is daar vaak wel een moeizame weg aan voorafgegaan. De gewone tandarts heeft onvoldoende ervaring met de behandeling van kinderen met verstandelijke beperkingen. De speciale tandarts heeft die ervaring wel. Bovendien weet de speciale tandarts veel meer over specifieke gebitsproblemen bij verstandelijk gehandicapten.

Vaker controle
Bijna tweederde van de ouders zegt dat hun kind een gezond gebit heeft. Toch zijn kinderen en volwassenen met verstandelijke beperkingen kwetsbaar. Er is groter risico op tandsteen, erosie en tandvleesontstekingen. Kinderen met verstandelijke beperkingen zouden elke drie maanden naar de tandarts of mondhygiënist moeten voor gebitsreiniging en controle.

Onvoldoende capaciteit
Bijna 60 procent gaat naar de gezinstandarts en bijna 40 procent naar een speciale tandarts voor mensen met een handicap. Helaas kan het erg lang duren voor men de weg naar de speciale tandheelkunde heeft gevonden. De capaciteit van de speciale centra is onvoldoende.

Meer weten?
In het rapport Gezonde tanden en kiezen staan de belangrijkste onderzoeksresultaten en aanbevelingen. Bij de thema s tanden poetsen en gezondheid is gekeken naar de verschillen tussen specifieke syndromen. Er is ook een verslag beschikbaar met alle antwoorden uitgesplitst naar syndroom, aangevuld met adviezen van ouders. Beide rapporten zijn te bestellen bij de Federatie van Ouderverenigingen, T 030 2363767 of per e-mail utrecht@fvo.nl

_____
Noot voor de redactie,