Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - Amsterdamse aanpak harde kern goed op weg

02/03/2004 - In Amsterdam zijn in 2003 binnen de groep Harde Kern jongeren 1722 aanhoudingen verricht. Dit zijn jongeren die zich meer keren per jaar schuldig maken aan misdrijven en die zorgen voor een groot deel van de onveiligheid in de stad. Het afgelopen jaar zijn 381 harde kern jongeren in jeugdinrichtingen en 81 harde kern jongeren in resocialisatieprojecten zoals Den Engh en de Glen Mills school geplaatst. Voor de toeleiding en de begeleiding van deze jongens is een speciale coördinator bij het Openbaar Ministerie aangesteld.

Aanpak Harde Kern jongeren
De aanpak Harde Kern is vanuit de Amsterdamse Driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie) en de wethouder Jeugd begin januari 2003 van start gegaan. Alle partners die betrokken zijn bij jeugdcriminaliteit zoals Regiopolitie, gemeente, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, jeugdreclassering, rechtbank, reclassering, jeugdpsychiatrie en jeugdhulpverlening werken in deze aanpak intensief samen. De hoofdlijnen van de aanpak zijn preventie, opsporing, vervolging, resocialisatie en jeugdpsychiatrie. Er is besloten tot een bundeling op wijkniveau van alle activiteiten die te maken hebben met het aanpakken van jeugdige delictplegers. Er komen vijf zogenaamde 'ketenunits' onder regie van het OM. In deze ketenunits gaan politie, justitie, Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Halt, Reclassering en de Jeugdhulpverlening vanuit één locatie (politiebureau) werken. Deze ketenunits moeten leiden tot een nog doelmatiger aanpak van jeugd criminaliteit op wijkniveau.

Enkele voorbeelden uit 2003
Er is een experimentele methode ingevoerd die zich richt op therapie voor probleemgezinnen waaruit de harde kern jongeren komen. In Amerika boekt deze gezinstherapie goede resultaten. De nieuwe aanpak wordt uitgevoerd door Bureau Jeugdzorg en De Derde Oever (Jeugdforensische Psychiatrische Kliniek). Jaarlijks worden 48 gezinnen in behandeling genomen.

Gezien de omvangrijke psychiatrische problematiek bij de harde kern jongeren is er een overeenkomst gesloten met de Forensisch Psychiatrische Dienst. Met deze dienst is een overeenkomst gesloten om jaarlijks voor 75 jongeren een zorgconsult en trajectconsult te verzorgen. Bij de uitvoering daarvan wordt nauw samengewerkt met De Derde Oever.

In maart 2003 is begonnen met de aanpak Intensieve Traject Begeleiding door Reclassering Nederland (ITB). Jaarlijks worden 50 volwassen harde kern jongeren uit Amsterdam-West geresocialiseerd. Het betreft een nieuwe aanpak voor de meest moeilijke doelgroep. Daarom is vooralsnog gekozen voor een experimentele benadering.