Greenpeace

Laksheid staatssecretaris Van Geel leidt tot meer plutonium en radioactieve vervuiling Greenpeace: verlengen opwerkingscontract rampzalig besluit

02 Maart 2004, Amsterdam, NEDERLAND

Met het besluit van kerncentrale Borssele om kernafval te blijven opwerken is gekozen voor het vergroten van de berg plutonium en meer radioactieve vervuiling. Greenpeace heeft meerdere malen de schadelijke effecten van opwerking aangetoond. De zeebodem bij de opwerkingsfabriek in La Hague (Frankrijk) waar het Nederlandse kernafval wordt opgewerkt, is puur radioactief afval. De opwerkingsfabriek is met haar radioactieve lozingen één van de grootste nucleaire vervuilers ter wereld. Dat de politiek niet meer heeft gedaan om te voorkomen dat Borssele kernafval blijft opwerken is voor de milieuorganisatie onbegrijpelijk.

De aandeelhouders van de kerncentrale, Essent en Delta, hebben de politiek buitenspel gezet door gebruik te maken van een clausule in het geheime opwerkingscontract. Dat maakte het mogelijk om het huidige contract te verlengen in plaats van een nieuw contract af te sluiten. Staatssecretaris Van Geel claimt dat alleen bij het afsluiten van nieuwe contracten de politiek invloed kan uitoefenen.

De regering is volgens internationale verdragen verplicht om te kiezen voor directe opslag van kernafval in plaats van het eerst te laten opwerken. Tot nu toe wilden de kerncentrale en de overheid niet stoppen met opwerken omdat de kosten van contractbreuk te hoog waren. Nu de contracten waren verlopen was het een unieke kans om met het vervuilende proces te stoppen. Zowel de Tweede Kamer als Greenpeace heeft staatssecretaris Van Geel gewezen op zijn verantwoordelijkheid om in te grijpen. Van Geel heeft echter zitten slapen en daarmee het moment dat het parlement en de regering inspraak konden hebben op het verlengen van het contract aan zich voorbij laten gaan.

Opwerking is vanuit het oogpunt van milieu en proliferatie rampzalig. De fabriek in La Hague loost per jaar miljoenen liters radioactief afval. In het complex wordt plutonium en ongebruikt uranium uit kernafval gehaald. In Frankrijk staat nu al ruim 3000 kilo Nederlands plutonium opgeslagen zonder dat daar een bestemming voor is. De vraag aan Van Geel, de kerncentrale en aandeelhouder Essent over wat er met het plutonium gaat gebeuren blijft onbeantwoord. Met het verlengen van het opwerkingscontract zal er alleen maar meer plutonium bij komen. In Nederland kan het plutonium niet opgeslagen worden, want de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) kan dit niet.

Het verlengen van het opwerkingscontract druist in tegen internationale afspraken. Alle Europese landen hebben in 2001 afgesproken om geen nieuwe opwerkingscontracten af te sluiten. Duitsland, België, Zweden, Zwitserland en Spanje houden zich aan deze afspraak en zijn inmiddels gestopt met opwerking en slaan hun kernafval nu direct op. Door niet alert reageren van de staatssecretaris zet de kerncentrale de Nederlandse regering nu voor een voldongen feit gezet. Borssele blijft het afval naar Frankrijk transporteren om het plutonium en ongebruikte uranium eruit te halen om daarna het afval weer terug naar Nederland te halen waar het vervolgens nog voor 240.000 jaar opgeslagen moet worden.

Greenpeace bekijkt de juridische mogelijkheden om de aandeelhouders van Borssele, de energiebedrijven Delta en Essent, te houden aan hun uitspraken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook onderzoekt de milieuorganisatie of staatssecretaris Van Geel wel volgens de wet handelt als hij de verantwoordelijkheid voor het verlengen van de opwerkingscontracten afdoet als een zaak die alleen de kerncentrale en de opwerkingsfabriek aangaat.

Kijk ook op www.greenpeace.nl en www.essent-kernenergie.nl