Politie Flevoland

Geen gestolen fietsen

Dronten 02-03-2004 - Het fietsdiefstalproject van Dronten is dinsdag 2 maart officieel van start gegaan. Vanaf nu controleert de politie en het Veilig Op Straat-team fietsen. Is de fiets gestolen, dan volgt een onderzoek en eventueel proces-verbaal voor de "nieuwe" eigenaar. Doel van het project is het aantal gestolen fietsen drastisch te verminderen.

De politie wil het aantal fietsdiefstallen sterk verminderen en wil de daders in de kraag vatten. Ook vindt zij het belangrijk dat de oorspronkelijke eigenaar zijn of haar fiets weer terugkrijgt. Daarnaast moeten mensen minder gestolen fietsen kopen en/of (door)verkopen; zij moeten zich bewust worden dat dit "illegaal" is. Om al deze doelen te halen, is de politie samen met andere veiligheidspartners gestart met een fietsdiefstalproject. De andere organisaties zijn het Veilig Op Straat-team, de gemeente, de Fietsersbond en een aantal rijwielhandelaren.

Voorkomen
Concreet betekent dit alles dat de politie de straat op gaat met zakcomputertjes, gefinancierd door de gemeente Dronten. Ook het Veilig Op Straat-team doet hieraan mee. In de zakcomputertjes staan alle fietsen die zijn vermist of gestolen in Flevoland. Op deze manier kan de politie elke fiets controleren. Blijkt de fiets in het systeem te staan, dan wordt deze in beslag genomen. Als de eigenaar vervolgens geen aankoopbewijs kan overhandigen, kan proces-verbaal volgen. De politie waarschuwt daarom mensen die een tweedehands fiets willen kopen: "Zorg er dan voor dat u zeker weet dat deze niet gestolen is. Want anders maakt u zich schuldig aan heling. Niemand wil een strafblad!"

Hierbij nog een paar adviezen:

* Bewaar uw aankoopbon. Dit is niet alleen een garantiebewijs, maar ook hét bewijs dat u een fiets gekocht hebt. De politie kan u namelijk vragen te bewijzen of u eigenaar van uw fiets bent.
* Meestal staan alle gegevens op de aankoopbon. Anders kunt u ze zelf noteren. Het gaat om merk, type, kleur, framenummer/ingegraveerde postcode. Mocht uw fiets gestolen zijn, neem deze gegevens dan mee als u aangifte gaat doen.
* Bijna elke fiets heeft een framenummer. U kan dit vinden onder de trapas, onder uw zadel op de buis, op de achtervork, op het balhoofd van uw stuur of op een andere plaats. Als er geen framenummer in staat, kunt u uw postcode in uw fiets erin laten graveren. Sommige rijwielhandelaren doen dit op verzoek.
* Als u van een particulier een fiets koopt, dan moet het te betalen bedrag in verhouding staan tot de waarde van de fiets. Ziet de fiets er bijvoorbeeld als nieuw uit en kost die nauwelijks wat, pas dan op. Het zou om een gestolen fiets kunnen gaan. Als u een gestolen fiets koopt, maakt u zich schuldig aan heling. Heling is een misdrijf en u bent dus strafbaar. Vraag een aankoopbewijs met de datum, naam en adres van de verkoper, de gegevens van de fiets en de betaalde prijs. Wilt u het zeker weten? Ga dan met de verkoper en de fiets naar het politiebureau Dronten. De politie kan in haar systeem kijken of de fiets gestolen is.

Mocht uw fiets gestolen zijn, doe dan altijd aangifte en kom langs op de fietsenkijkdag. Deze fietsenkijkdag wordt elke keer bekend gemaakt in de lokale bladen en op deze internetsite . De eerstvolgende kijkdag in Dronten is zaterdag 3 april (gemeenteterrein op de Nijverheidsweg, dus niet op het politiebureau).