Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoord op vragen over de productie van een radioprogramma vanuit Camp Smitty in Irak

1-3-2004 12:06:00

Hierbij bied ik u aan de antwoorden op de vragen van het lid Van Bommel (SP) over de productie van een radioprogramma vanuit Camp Smitty in Irak (uw kenmerk 2030408250, ingezonden 13 februari 2004).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1. Heeft radiopresentator Adam Curry na aanvankelijke aarzeling bij Defensie toestemming gekregen om vanuit Camp Smitty in Irak een radioprogramma te maken? 1) Indien ja, waarom aarzelde Defensie aanvankelijk en wat heeft u doen besluiten toch in te stemmen met dit verzoek? Ieder mediaverzoek, dus ook dit, wordt door de directie Voorlichting van Defensie op zijn merites beoordeeld. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de inhoud van het verzoek, maar ook naar de feiten en omstandigheden daaromheen. Het eerste verkennende gesprek met de heer Curry heeft op 23 januari jl. plaatsgevonden. Op woensdag 28 januari jl, is, na intern beraad en overleg met de eenheden ter plekke, besloten medewerking te verlenen aan het voorstel. Het feit dat de militairen in Irak zeer enthousiast reageerden heeft mede tot dit positieve besluit geleid.

2. Staan Curry en zijn team onder begeleiding van Nederlandse mariniers? 2) Waaruit bestaat die begeleiding precies?

3. Zijn er op enige wijze veiligheidsgaranties aan Curry en zijn team gegeven? Indien ja, hoe zijn die garanties exact omschreven en gelden die alleen gedurende het verblijf in Camp Smitty of tevens tijdens de 500 kilometer lange reis van en naar de basis?

4. Kan Defensie aansprakelijk worden gesteld in geval van schade aan goederen of personen onderdeel uitmakende van het team van Curry in geval van oorlogsgeweld, terrorisme of een ongeval dat door Nederlandse militairen wordt veroorzaakt? Tijdens voorbesprekingen met Veronica en de heer Curry is precies aangegeven wie welke verantwoordelijkheden zou dragen. Afgesproken is dat Veronica zelf voor de verzekering op personen en goederen zou zorgen. Veronica heeft deze kosten, alsmede de reiskosten, betaald. Wel is de benodigde uitzendapparatuur op een reguliere defensievlucht meegenomen. Het team van Veronica is door Nederlandse militairen per voertuig van Koeweit naar Camp Smitty en terug gebracht.

5. Waarop baseert Defensie de verwachting dat medewerking aan deze commerciële radioproductie een goede manier is om een evenwichtig en genuanceerd beeld te geven van het wel en wee van onze militairen in Irak? Het staat alle media, al dan niet commercieel, vrij het inzetgebied te bezoeken en daarover te berichten. Er is bij Defensie geen twijfel over de integriteit van welke omroep dan ook. Uitgangspunt is altijd dat een evenwichtig en genuanceerd beeld wordt gegeven, dus ook door Radio Veronica. Het team van Veronica is in de gelegenheid gesteld om zich zelfstandig een idee te vormen van de werkzaamheden van Nederlandse militairen in Irak. De heer Curry kon dat naar eigen believen in zijn radioprogramma aan zijn luisteraars overbrengen. Daarbij werden Nederlandse militairen in de gelegenheid gesteld "live" over hun werkzaamheden te vertellen en de groeten te doen aan hun thuisfront.

6. Zijn er afspraken gemaakt over de inhoud van programmas of heeft het team van Curry volledige redactionele vrijheid? 1) Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud van het programma. Het team van de heer Curry had volledige redactionele vrijheid. Wel zijn er procedures afgesproken hoe om te gaan bij calamiteiten. Ik verwijs u hiervoor mede naar de weblog van de heer Curry van 13 februari jl. (http://live.curry.com/dutch/). 7. Kunt u aangeven in hoeverre Defensie direct of indirect bijdraagt aan de kosten die zijn gemoeid met de reis, het verblijf en de productie ten behoeve van het radioprogramma? De opvang en begeleiding van het Veronicateam is gedaan door respectievelijk de voorlichter van het bataljon te As Samawah en een medewerker van de directie Voorlichting van Defensie. Daarnaast zijn voor het transport van en naar Camp Smitty chauffeurs en militaire begeleiders ingezet. Verder heeft Defensie voor voedsel en onderdak gezorgd.

Overigens heeft de heer Curry een deel van zijn apparatuur om niet in bruikleen achtergelaten, zodat militairen uit Camp Smitty, als ze dat willen, via de FM Radio Veronica kunnen blijven volgen.

1) Algemeen Dagblad, 4 februari jl. 2) de Volkskrant, 7 februari jl.

Nieuws