Nederlandse Vereniging van journalisten

Reactie Verploeg op brief Dijkgraaf (Metro)
(voor die brief, zie verder)
2 maart 2004

Geachte heer Dijkgraaf,

Door afwezigheid kon ik helaas niet eerder reageren op uw mail van 4 februari jongstleden.
Dagbladsecretaris Rootsaert schreef u op 16 februari jongstleden. U heeft gelijk. Er is een statuut bij Metro. Ik heb het niet alleen ondertekend maar ook uit onderhandeld gedurende enkele spannende sessies met uw internationale managers. De naleving van het statuut heeft vervolgens in de loop van de jaren de nodige spanningen opgeleverd. Onze gezamenlijke overeenkomst heeft helaas niet voldoende gefunctioneerd als een beschermend statuut als voorgeschreven in de dagblad CAO. Als u geïnteresseerd bent in die correspondentie wil ik u die gerust bezorgen. Hetzelfde geldt voor het gedoe over het betalingsniveau van de redacteuren. Dat uw beloning als hoofdredacteur adequaat is verheugt me bijzonder, nu nog de rest van de redacteuren. In de periode van de onderhandelingen over het statuut, drie jaren geleden werd er met directeur Jan van Marel al gesproken over een integratieproces om de redacteuren van Metro onder de dagblad CAO te brengen. Dat is nog eens herhaald door zijn opvolger Silvio de Groot met een brief van 29 april 2002. We leven nu bijna twee jaar later. Maar begrijp ik nu goed dat u zult bevorderen dat de Metro redacteuren behalve de CAO-betaling ook de overige CAO bepalingen toegepast krijgen?

De minimale bezetting van de redactie van Metro die genoemd wordt in Het Parool (GPD) verhaal van 4 februari jongstleden is ook voortdurend gespreksonderwerp geweest tussen de NVJ en het Metro management.

De kern van mijn uitlatingen in Het Parool - gebaseerd op jarenlange ervaring - komt er op neer dat investeerders in tegenstelling tot uitgevers vaak een kortere termijn hanteren als het gaat om het bereiken van de gewenste rendementen. Dat onze aanvankelijke positieve ervaringen met het internationale management van Metro zijn omgeslagen in een reeks van incidenten is daarvan een voorbeeld. Met de uitgevers en management van Spits zijn die er niet geweest. Ook met het internationale management van CLT en RTL hebben wij geen negatieve ervaringen en zijn statuut en CAO al jaren gemeengoed. De NVJ heeft bij monde van ondergetekende de komst van Metro en vervolgens Spits diverse malen verwelkomd op de Nederlandse mediamarkt, inderdaad om onder andere jongeren weer bij het fenomeen krant te krijgen. .
Juist onze bijdrage aan een volwaardig redactiestatuut en de pogingen tot nawerking daarvan alsmede het onder de CAO brengen van de redacteuren, zijn verdere uitwerkingen van ons enthousiasme. Dat geldt ook voor de steun die we tot op de dag vandaag geven aan een indertijd gegijzelde Spits redacteur.

Overigens ben ik altijd bereid met u na te gaan hoe de aanvankelijke intenties rond de statuutdoorwerking en CAO alsnog gerealiseerd kunnen worden. Als geen ander onderneem ik graag een poging om de begin 2001 met Anders Fällman (senior vice president in die periode) en Van Marel positieve sfeer tussen Metro en NVJ te herstellen.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

Hans Verploeg
algemeen secretaris

P.S. Wilt u zo vriendelijk zijn mijn reactie door te sturen naar de website's waarop u de brief van 4 februari jongstleden openbaar maakte.

Brief Jan Dijkgraaf (Metro) aan Hans Verploeg
4 febr 2004

Geachte heer Verploeg,

In de Wegenerdagbladen vertelt u vandaag naar aanleiding van de mogelijke uitverkoop van PCM wederom een aantal onwaarheden over Metro
- waarbij ik er van uitga dat u juist bent geciteerd.

De eerste: dat Metro lage salarissen betaalt. U weet dit niet, u heeft dit
niet onderzocht en ik kan u zeggen: het is niet juist. Als ik het tot mezelf beperk: weinig andere gedrukte Nederlandse media zijn voor mij qua salaris interessant in vergelijking met Metro. Afgezien daarvan: voor de wel binnen de marges van de CAO-salarisschalen vallende redactieleden is met de redactieraad van Metro overeenstemming bereikt, die lopen qua salaris op korte termijn volledig in de pas met de CAO-salarissen. Datzelfde geldt voor de ATV-regeling.

De tweede, nog veel kwaadaardiger, leugen: dat Metro geen redactiestatuut heeft. Dat is niet alleen een nare verdraaiing van de feiten van uw kant, maar bovendien een onvergeeflijke blunder. Want onder het redactiestatuut van 21 januari 2001 staat úw handtekening, namens de NVJ, en dat redactiestatuut is sindsdien onverkort van toepassing.

Ik roep u op te stoppen met het verspreiden van flagrante onwaarheden over Metro. Het is te veel gevraagd om u tevens te verzoeken eindelijk te gaan inzien dat de komst van Metro (en Spits) van essentiële betekenis is voor het complete Nederlandse krantenlandschap, omdat Metro en Spits een groep weer aan het lezen hebben gekregen die 'de krant' volledig kwijt was geraakt - dat zou vragen om een bredere en vooral neutralere visie dan u tot nu toe tentoon hebt gespreid.

Met vriendelijke groet,
Jan Dijkgraaf
hoofdredacteur Metro
Postbus 90009

1006 BA Amsterdam
tel. 020-5114000
www.dsdays.nl