Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Natuurvriendelijk inrichten Mark-Vlietkanaal

Waterschap Brabantse Delta nodigt belangstellenden van harte uit voor de informatieavond op dinsdag 2 maart 2004 over de inrichting van ecologische verbindingszones langs het Mark-Vlietkanaal en de Nieuwe Roosendaalsche Vliet. De bijeenkomst wordt gehouden in dorpshuis De Steiger, Havenstraat 4, 4754 BE in Stampersgat en begint om 20.00 uur.

Uw inbreng telt mee
Belanghebbenden (eigenaren/pachters in de directe omgeving, maar ook ondernemers, recreanten en overige gebruikers van het gebied) wordt gevraagd mee te denken (open planproces) over de invulling van het ontwerpplan. In samenspraak met betrokken gemeenten, ZLTO, Staatsbosbeheer en overige belanghebbende organisaties, heeft het waterschap naar aanleiding van huiskamergesprekken een beeld gekregen waar en op welke wijze inrichting geven kan worden aan de ecologische verbindingszone. Daarnaast zijn nog verschillende onderwerpen de revue gepasseerd, zoals aankoop, pacht of beheervergoedingen, overlast door ruigtekruiden en zwerfvuil.

Van toekomstvisie naar uitvoeringsplan
In de toekomstvisie Plus Mark en Vliet staat beschreven hoe waterschap Brabantse Delta inrichting wil geven aan haar taak om de oevers langs de Nieuwe Roosendaalsche Vliet en het Mark-Vlietkanaal natuurvriendelijk in te richten. Een ecologische verbindingszone dient als een verbindingsweg voor planten en dieren, zodat zij gebruik kunnen maken van verschillende, bestaande, natuurgebieden. Wanneer de strook breed genoeg is, kan deze zelfs dienen als leefgebied voor doelsoorten, zoals de snoek en grote modderkruiper (watergebonden), blauwborst, waterspitsmuis en de weidebeekjuffer. Ook vlindersoorten als sleedoornpage en geelsprietdikkopje (droge soorten) krijgen kansen wanneer de dijken op een juiste wijze worden ingericht en onderhouden.
---