Ingezonden persbericht
Cultuur op de Campus
Maart 2004
Dinsdag 2 maart
De Wasmasjien: Lijn 169 producties
'Laat maar lekker draaien' is de filosofie van De Wasmasjien, het open dj-podium van Cultuur op de Campus. Nu is het de beurt aan Lijn 169 producties, een student met een voorliefde voor platen uit de seventies en eighties. New Wave, Blondie, Nena, Kim Wilde en New Order komen voorbij, alsmede heerlijk foute hits à la Fame en Brand New Day. Maar ook in het huidige millennium maakt Lijn 1
69 de nodige stops: bij nummers van Vive la Fête, Moloko, Lamb en Goldfrapp.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 18.00-19.30u, entree gratis. Ook draaien? spc@student.kun.nl of 024-3612823
Woensdag 3 maart
Stand up comedy: Emile Gronert
Op zijn vijftiende staat Emile Gronert voor het eerst op het podium, als bassist in een rockband. Zijn liefde voor bas en later gitaar wordt een manie en brengt hem naar het conservatorium. Maar al vóór zijn afstuderen in 1999 zet Emile de eerste stappen in het theater. In 2001 belandt hij in de finale van het Zwolsch cabaretfestival met het programma 'Beter een televisie dan helemaal geen visie'. Daarna speelt hij op Lowlands en op het Bevrijdingsfestival. Momenteel geeft Emile regelmatig optredens bij alles wat met 'comedy' begint: The Comedy Explosion, The Comedy Adventure en het Amsterdamse Comedy Café. Ook won hij de publieksprijs van de Culture Comedy Award, dé talentenjacht voor stand up comedians.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-20.45u, entree gratis
Donderdag 4 maart
Cabaret try-out: Berry Lussenburg met Preventief
'Een Youp in spe', menen de recensenten. Net als Youp van 't Hek heeft Berry een boodschap aan de wereld. In zijn vorige programma Vermist, waarmee hij de finale van het Leids Cabaretfestival haalde, sprak hij zijn vrees uit dat de samenleving verandert in een sololeving. Vanmiddag geeft Berry een try-out van zijn nieuwe show Preventief. Berry staat bekend om zijn radde tong, woordgrappen, snelle switches en rake, actuele, geëngageerde teksten. Ben je ook zo benieuwd naar de nieuwe boodschap van Berry?
Halte 4, E4.02, vierde verdieping, Erasmusplein 1, 12.45-13.30u, entree gratis, www.berrylussenburg.nl
Donderdag 4 maart
Breedbeeld draait: Phileine zegt sorry
(Robert Jan Westdijk, 2003, NL, 90 min.)
Phileine, gespeeld door Kim van Kooten, is een Utrechtse studente die haar vriend Max (Michiel Huisman) opzoekt in New York. Max is een jonge theateracteur die als deelnemer aan een internationaal Shakespeareproject Romeo speelt tegenover een New Yorkse Juliet. Terwijl Max vanwege drukke repetities Phileine aan haar lot overlaat, groeit bij haar de jaloezie, want wie is die Juliet? Neukt hij haar? Het is met name de taal waar het om draait in Phileine zegt sorry. Scenarist Robert Jan Westdijk nam deze letterlijk over uit de gelijknamige roman van Ronald Giphart. Zodoende is Phileine een vrouw die praat als een vent, heeft ze cynisme tot haar tweede natuur gemaakt, en komt ze pas goed op gang als ze haar talent voor neologismen op het onderwerp seks kan uitleven. Phileine houdt niet van mensen en scheldt op alles en iedereen, omdat ze met name een hekel aan zichzelf heeft.
CC3, CollegezalenComplex, 19.30-21.30u, entree E1,50
Maandag 8 t/m vrijdag 12 maart
Scandinavische wøk I.s.m. Studenten Zonder Grenzen (SZG)
Pippi Langkous, de Nobelprijzen, ABBA, de Dogmafilms (Festen), Lego: onze cultuur kent meer Scandinavische invloeden dan je misschien verwacht. Scandinavië bestaat in elk geval uit Zweden, Denemarken en Noorwegen, maar vaak worden ook Finland en zelfs IJsland ertoe gerekend. Deze week laten Cultuur op de Campus en Studenten Zonder Grenzen - de vereniging die activiteiten organiseert voor internationale studenten - je kennismaken met typisch Scandinavische cultuuruitingen. Dus klim uit je IKEA-hoogslaper, trek een H&M-etje uit de kast, smeer wat knäckebröd en kom naar de campus. Maar vergeet niet je Ericsson of Nokia uit te zetten!
www.student.kun.nl/szg
Dinsdag 9 maart
361 Actualiteit, debat, cultuur
361 is een nieuwe, tweewekelijkse talkshow over de actualiteiten van de KU Nijmegen en de rest van de wereld. Vaste onderdelen zijn: interviews, columns, het open podium, de 361 huisband en de vraag van vandaag. 361 is een initiatief van het Soeterbeeck Programma in samenwerking met Cultuur op de Campus, de Studentenraad en VOX.
Sportcafé, Gymnasion, 16.00-17.00u, entree gratis, inschrijven voor open podium: Hannekej@sci.kun.nl of 06-24794177
www.kun.nl/361
Dinsdag 9 maart
Scandinavische wøk: muziek Duo NoordWest
Els Doekes woont in Leeuwarden, Thomas Steenberg in Leiden, maar dat is niet de enige reden dat zij zich Duo NoordWest noemen. Het tweetal speelt een groot repertoire van volksmuziek uit het noordwesten van Europa: Scandinavië. Dalasäckpipa (Zweedse doedelzak), härjedalspipa en seljefløjta (Scandinavische herdersfluiten) - Duo NoordWest bespeelt het allemaal. Maar ook trekharmonica, blokfluit, viool en baroktrombone worden ingezet om de springlevende luister- en dansmuziek tot haar recht te laten komen. De muzikanten geven dit optreden direct na terugkomst van een studiereis naar Zweden, waar zij nieuwe melodieën hebben ingestudeerd. Studenten Zonder Grenzen (SZG) maakt de avond compleet met typisch Scandinavische hapjes.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 18.00-19.30u, entree gratis, home.hetnet.nl/~noordwest
Woensdag 10 maart
Cabaret: Burt Lamaker met Weiland
Ruime vergezichten, lieflijke natuur, mooie ontmoetingen en een hoop stront. De stad vraagt met neon, billboards, etalages en abri's elke dag weer of je dat nieuwe product al hebt aangeschaft en of je wel voldoet aan de laatste trends. Zoveel vragen, ontelbare keuzes. Een boom vraagt niets, die staat daar maar gewoon natuur te zijn. Daarom terug naar het platteland, daar hoef je geen moeilijke keuzes te maken, daar gaat alles vanzelf, volgens het ritme van de natuur. toch? In Weiland vertelt Burt over zijn verhuizing naar het platteland. Een cabareteske voorstelling met stevige conferences, mooie liedjes en hilarische typetjes. Burt Lamaker heeft ervaring als acteur, cabaretier, theatermaker, producent en stand up comedian. Hij speelde onder andere op de Parade en gaf optredens bij The Comedy Explosion.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-21.30u, entree gratis
Donderdag 11 maart
Cabaret: Bas & Michiel
Bij Cultuur op de Campus zijn we een beetje verslaafd aan Bas & Michiel. Vorig jaar traden de twee op tijdens het StudentenKamerFestival én in het CultuurCafé, en nu staan ze hier alweer. Gelukkig worden de voorstellingen wel elke keer beter, want de cabaretiers studeren beide aan de Bossche KoningsTheaterAkademie. Bas Maree en Michiel Lieuwma werken al zo'n vier jaar samen en zijn gespecialeerd in 'zapcabaret': een bodem- en bandeloos samenraapsel van liedjes en sketches, veelal gebaseerd op misverstanden.
Halte 4, E4.02, vierde verdieping, Erasmusplein, 12.45-13.30u, entree gratis
Donderdag 11 maart
Scandinavische wøk: Breedbeeld draait In China they eat dogs
(I kina spiser de hunde, Lasse Spang Olsen, 1999, DK, 91 min.)
De onopvallende Arvid leidt een rustig leventje als bankemployé, tot het moment waarop hij een overval verijdelt door de dader knock-out te slaan met zijn squashracket. Arvid wordt een held tegen wil en dank, maar niet iedereen is hem dankbaar. De vrouw van de overvaller vertelt dat de buit bedoeld was voor een IVF-behandeling. Noodgedwongen moet Arvid de hulp inroepen van zijn criminele broer Harald en diens onfrisse vriendjes. Samen bedenken ze een plan om het per ongeluk gedupeerde echtpaar te helpen, maar intussen komt Arvid tot over zijn oren in Haralds criminele praktijken terecht. In China they eat dogs is de eerste Deense zwarte gangstercomedy en een prequel van Old men in new cars.
CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, 19.30-21.30u, entree E1,50
Dinsdag 16 maart
Voorronde I Nationaal Studenten Songfestival: Eigen nummer
Zit jij ook bij elk Songfestival voor de buis, hopend op douze points voor Nederland? Dan mag je het allereerste Nationaal Studenten Songfestival niet missen! De landelijke finale, waar alle universiteiten aan meedoen, vindt op zaterdag 8 mei plaats in het Griffioentheater van de VU in Amsterdam. Maar de pret begint al bij de regionale voorronden. Studenten konden zich inschrijven met een eigen nummer of een cover. Vanavond laten de deelnemers uit de eerste categorie zich beoordelen door de strenge, maar natuurlijk rechtvaardige jury. De studenten brengen een lied ten gehore waarvan muziek en tekst geschreven zijn door henzelf of een medestudent. Dat is sowieso al een topprestatie, dus wees erbij en klap je handen stuk voor je favoriet!
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-22.00u, entree gratis. Wil je je nog aanmelden als deelnemer aan het songfestival? Bel of mail vóór 6 maart naar 024-3612823 of spc@student.kun.nl.
Woensdag 17 maart
Theatersport: Pro Deo vs. Schwung!
Het NOC*NSF weet het nog niet, maar theatersport is de sport van de toekomst! Geen gekoukleum op een zompige (kunst)grasmat, maar een fijn podium in een behaaglijke kroeg. Geen onwelvoeglijke spreekkoren op de tribune, maar een meedenkend publiek dat mooie acties met een bloemenregen beloont. En bovenal: het gemompelde Wilhelmus wordt ingeruild voor virtuoze pianoklanken, die elke gespeelde scène de juiste sfeer meegeven. In de Nijmeegse Theatersport Competitie staan vanavond thuisploeg Schwung! en het Enschedese Pro Deo tegenover elkaar. Gesteund door de pianist en geïnspireerd door aanwijzingen uit het publiek trachten zij met acteer- en zangimprovisaties de strenge rechters te behagen. Mis de wedstrijd niet, want anders moet je tot Studio Sport wachten.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-22.00u, entree gratis, www.prodeo.utwente.nl, www.kun.nl/schwung
Donderdag 18 maart
Verteltheater: Mirjam Mare vertelt Kapitein Stroebina
Kapitein Stroebina is uitzonderlijk: geleerd, moedig, betrouwbaar én een vrouw. Ze ontmoet een dolfijn die haar smeekt om hem te helpen, maar de opdrachten zijn
zwaar en levensgevaarlijk. Met haar twaalfkoppige bemanning,- flinke kerels, ervaren zeelieden, en daarbij geen dronkaards, wat onder Russische zeelieden een zeldzaamheid is -, vaart ze de zeven zeeën af om drie kistjes te ontfutselen aan een oude heks. Drie kistjes die van levensbelang zijn voor Prins Dolfijn. Mirjam Mare, die dit Russische sprookje vertelt, studeerde aan de Theaterschool in Amsterdam en gaf jarenlang dramales. Intussen is zij een begrip in de wereld van het verteltheater.
Halte 4, E4.02, vierde verdieping, Erasmusplein 1, 12.45-13.30u, entree gratis www.mareverhalen.nl
Maandag 22 t/m vrijdag 26 maart
World Wide Week
Op 22 maart gaat op de campus de World Wide Week van start: een week met cultuur, debatten, presentaties, lezingen en nog veel meer activiteiten rond het thema 'Studenten in de multiculturele toekomst'. De presentatie van een grootschalig onderzoek onder studenten over hun kennis, houding en mening over multiculturaliteit neemt een centrale plaats in. Het initiatief is afkomstig van een stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van het CIDIN (Centre for International Development Issues Nijmegen), Midden Oosten studies, Externe Relaties, Diogenes en multicultureel projectbureau St. WHAA. Ook de rector prof. dr. C. Blom maakt deel uit van de stuurgroep. Aan het programma is meegewerkt door verschillende afdelingen en organisaties van zowel binnen als buiten de universiteit: Soeterbeeck, Cultuur op de Campus, SPC, Breedbeeld, Volkenkundig Museum, CultuurCafé, SNUF, gemeente Nijmegen, ECHO, Osmose, COS, ROC en talrijke studentenorganisaties en studentenverenigingen.
www.kun.nl/worldwideweek
Dinsdag 23 maart
361 Actualiteit, debat, cultuur
361 is een nieuwe, tweewekelijkse talkshow over de actualiteiten van de KU Nijmegen en de rest van de wereld. Vaste onderdelen zijn: interviews, columns, het open podium, de 361 huisband en de vraag van vandaag. 361 is een initiatief van het Soeterbeeck Programma in samenwerking met Cultuur op de Campus, de Studentenraad en VOX.
Sportcafé, Gymnasion, 16.00-17.00u, entree gratis, www.kun.nl/361,
inschrijven voor open podium: Hannekej@sci.kun.nl of 06-24794177
Dinsdag 23 maart
World Wide Week: Hiphop & jazz Cut to the bone
Trombonist Freek Halsema speelt jazz en salsa, terwijl Olger Star (student te Delft) onder de naam dj Psar hiphopproducties maakt. Toch vonden deze tegenpolen elkaar in hun voorliefde voor improvisatie en zij begonnen het project Cut to the bone. Wat je te horen krijgt is een gloednieuwe legering van beats en electronische sounds met lyrische melodielijnen en jazzy improvisaties. De vlijmscherpe naald en de ronde vormen van de trombone sluiten elkaar niet uit, integendeel!
CultuurCafé,Mercatorpad 1, 18.00-19.30u, entree gratis, http://koot.biz/freek
Woensdag 24 maart
World Wide Week: Stand up comedy Rachid Larouz
De 26-jarige Rachid Larouz is van vele markten thuis. Als improvisator deinst hij voor niets of niemand terug. Als stand up comedian kent hij geen taboes. Als huisman is hij geen cent waard. En als lover is hij zo glad als een aal. Rachid zag het levenslicht in Marokko, groeide op in Meknes en leeft nu in Amsterdam als een doorsnee Nederlander. Rachid was Master of Ceremony bij de festivals Dunya en Mundial. Afgelopen zomer organiseerde hij een groot hiphopfestival in zijn Marokkaanse geboortestad. Nu staat Rachid weer in het Comedy Café Amsterdam en tourt hij langs de podia in het land. Rachid heeft over alles en iedereen een mening en spaart niemand in zijn shows, ook zichzelf niet.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-20.30u, entree gratis
Donderdag 25 maart
World Wide Week: Muziek en vluchtverhaal Mohadin Molly
De 36-jarige Mohadin Molly is geboren in het Koerdische noorden van Irak. Op zevenjarige leeftijd vluchtte hij met zijn familie voor het Irakese bewind naar Syrië. Mohadin kreeg een saz, een snaarinstrument, en leerde het bespelen. Later ging hij zijn eigen muziek en teksten schrijven, veelal politiek getint. Ook vertolkt hij traditionele volksmuziek. Mohadin speelde op bruiloften en partijen, maar ook op het New Roz-festival op 21 maart, het Koerdische Nieuwjaar, wanneer de Koerden uit de bergdorpen samen dansen en zingen. In 1994 reisde Mohadin Molly als politiek vluchteling naar Nederland. Sinds 1995 geeft hij hier optredens, onder andere op het Dunya festival, Landelijke Vluchtelingendag en het Nijmeegse singer-songwriterfestival. Enkele nummers van Mohadin staan op de cd Weeshuis, die St. WHAA in 2001 opnam met vluchtelingmuzikanten en wereldmuziekgroep R'chestra.
Halte 4, E4.02, vierde verdieping, Erasmusplein 1, 12.45-13.30u, entree gratis
Donderdag 25 maart
World Wide Week: Breedbeeld presenteert Masters' Choice met The last wave
(Peter Weir, 1977, Australie, 105 min.)
Master's Choice is een reeks waarin docenten van de KU Nijmegen hun favoriete film diepgaand inleiden en vervolgens vertonen. Deze maand presenteert drs. Maerten Prins, onderzoeker en docent bij de sectie Cultuur- en Persoonlijkheidspsychologie, The last wave. Regisseur Peter Weir bereikte het grote publiek met de films die hij in Amerika maakte, zoals Dead poets society (1989) en The Truman show (1998). Radicaler en wonderlijker zijn echter de producties die hij opnam in zijn vaderland Australië, waaronder The last wave. Weir zoekt in bijna al zijn scenario's naar de tegenstelling tussen twee culturen, waarin beschaving vaak tegenover het onbekende van de natuur komt te staan. In The last wave leidt advocaat David Burton de verdediging van een vijftal aboriginals. Hij raakt verstrikt in een web van apocalyptische mythen, geheimen, onverklaarbare krachten en nachtelijke onheilsvoorspellingen.
CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, 19.30-22.00u, entree E1,50
Dinsdag 30 maart
Voorronde II Nationaal Studenten Songfestival: Cover
Herinner je je de Brultrofee: de interfacultaire soundmixshow, georganiseerd door Cultuur op de Campus? De Brultrofee krijgt dit jaar een wat serieuzer tintje, want deze dient tevens als officiële voorronde voor het allereerste Nationaal Studenten Songfestival, in de categorie cover. Nijmeegse studenten zingen een bekend nummer dat bij hen past en de jury bepaalt wie op 8 mei optreedt in de landelijke finale. Brullen is er dus niet meer bij, maar een campy songfestivalavond wordt het zeker.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-22.00u, entree gratis
Woensdag 31 Maart
Cabaret: Zinloos met Iedereen kan alles
Zinloos bestaat uit twee jongens die hun verbazingen de baas wilden worden. Geboren en getogen Nijmegenaar Mark Wybenga speelt piano en gitaar. Dichter en tekstschrijver Ramon Kool kwam ter wereld in Amsterdam, maar woonde ook in Goirle, Jakarta en Kaatsheuvel. De twee ontmoetten elkaar ongeveer in het midden, in hun studiestad Utrecht. Met verbazen alleen kom je er echter niet. Het kersverse duo repeteerde trouw elke week en aanvankelijk veelbelovende teksten als Sonja van de worstenverkoop en Het Eftelingsyndroom werden zonder pardon geschrapt. Het materiaal dat de eindstreep wel haalde, is beland in Zinloos' eerste avondvullende programma Iedereen kan alles, waarmee het duo in december 2003 het Deltion Cabaretfestival won.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-21.30u, entree gratis, www.cabaretzinloos.nl
Maart
Foto-expo: 1 hotelkamer, 7 zonden
Patricia volgde de richting fotografische vormgeving aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Naar haar afstuderen liep zij stage in Rome, bij fotograaf Marco Delogu. Tegenwoordig werkt Patricia in Roosendaal als freelance fotografe en richt zij zich op haar vrije werk. Ze maakt veelal zwartwit portretten en sfeerbeelden, met aandacht voor thema's als Griekse mythologie, surrealisme en religie.
Gangen CollegezalenComplex, geheel maart, entree gratis, www.pb-fotografie.nl
Cultuur op de Campus
Comeniuslaan 6, k -1.71
6525 HP Nijmegen
024 3615912 (Lydia van Aert)
l.vanaert@dsz.kun.nl
www.cultuuropdecampus.nl
---- --