AutoRai

27-1-2004

Nieuwe Mitsubishi Colt debuteert in Genève

Mitsubishi pakt groots uit op de autoshow in Genève. Daar beleeft op 2 maart om 08.30 uur de nieuwe Colt zijn Europese debuut. Als klap op de vuurpijl glijdt tevens het doek van een toekomstige coupévariant; CZ3 concept, een wereldprimeur.

Beide autos maken deel uit van het offensief waarvoor Mitsubishi twee jaar geleden het startschot heeft gegeven in het European Turnaround Plan.

De Colt is de eerste auto die onder de vlag van de alliantie Mitsubishi Motors Corporation/DaimlerChrysler is ontwikkeld. Aan de nieuwkomer kleeft bovendien een nationaal tintje, want de productie vindt plaats in Nederland bij NedCar in Born. In juni start de levering van de Colt, die zich met zijn lengte van 3,87 meter mengt in het segment van de compacte autos.

De CZ3 conceptcar is een zeer sportieve driedeurs coupé. Net als bij de Colt is de vormgeving van de hand van Olivier Boulay, hoofd design bij Mitsubishi Motors. De expressieve kwaliteiten van de nieuwe compacte auto komen ook bij de coupé bijzonder goed uit de verf. Het design van beide modellen geeft duidelijk de richting aan die Mitsubishi als merk voor ogen staat. Sportieve, modern vormgegeven modellen met een sexy uitstraling en duidelijk herkenbaar als Mitsubishi.

Breed gamma met moderne motoren
Mitsubishi heeft voor de Colt een serie moderne krachtbronnen ontwikkeld. Drie benzinemotoren met een inhoud van 1,1, 1,3 en 1,5 liter, voorzien van variabele kleptiming (MIVEC) en twee 1,5 liter dieselmotoren met een vermogen van respectievelijk 68 en 95 pk, dubbele bovenliggende nokkenassen en directe brandstofinspuiting (common rail). Het zijn stuk voor stuk energieke en krachtige motoren. De 1.1 benzinemotor (driecilinder) levert bijvoorbeeld al 75 pk. De Colt is er met een handgeschakelde versnellingsbak of een AMT-automaat. Deze Automated Manual Transmission is een 6 traps versnellingsbak die zowel handmatig als automatisch te bedienen is. Met in totaal keuze uit vijf motorvarianten en twee transmissies kan het Colt-gamma beslist breed worden genoemd.

Bij de ontwikkeling van de Colt is veel aandacht besteed aan veiligheid. Dit heeft er onder meer toe geleid dat de auto standaard is uitgerust met 6 airbags (voor-, zij- en gordijnairbags), ABS en EBD. Bovendien wordt de Colt leverbaar met het elektronische stabiliteitsysteem MASC (Mitsubishi Active Stability Control). De in verhouding tot zijn lengte, grote wielbasis draagt bij aan een uitstekende stabiliteit. De elektronische stuurbekrachtiging bezorgt de Colt een direct, plezierig en precies stuurgedrag. De dynamiek en het sportieve karakter van de auto sluiten prima aan bij de scherp gelijnde energieke vormgeving.

Het frisse design is ook doorgetrokken in het fraaie interieur. Zo is de Colt afgewerkt met prettig aanvoelende materialen en is het overzichtelijke dashboard voorzien van vrolijke accenten die oplichten in het donker. In combinatie met airco wordt zelfs een gekoeld dashboardkastje geleverd. In de bagageruimte is een 12Volts stroomvoorziening voorzien. De binnenruimte is comfortabel en zeer riant. Met voor- en achter beenruimte van 1705 mm is de Colt zelfs uniek binnen het B-segment. Dankzij een ingenieuze, in twee ongelijke delen neerklapbare achterbank is de ruimte achterin veelzijdig te gebruiken. Desgewenst zijn beide delen in een simpele handbeweging ook geheel verwijderbaar.

De nieuwe Colt pakt de draad op van een model dat zijn succes in het verleden ruimschoots heeft bewezen. Sinds 1978 zijn er van diverse generaties Colt zon 800.000 exemplaren verkocht in Europa en de auto heeft in die jaren een goede reputatie opgebouwd met zijn rijdynamiek, prestaties en betrouwbaarheid. Deze nieuwe Colt markeert het volgende hoofdstuk voor Mitsubishi in Europa.