Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

MINBUZA: Onderwijs brengt Europa dichterbij jongeren

Ministerie van Buitenlandse Zaken
PERSBERICHT
Den Haag 29 februari 2004

Onderwijs brengt Europa dichterbij jongeren

Maandag 1 maart start op Kennisnet.nl, het internet-netwerk van en voor het onderwijs, een speciale themapagina over Europa. Deze pagina bevat naast informatie over onder andere de geschiedenis en uitbreiding van de Europese Unie ook de rubriek 'Europa-weetjes' en 'Europa-fun'. Het voortgezet onderwijs kan hiervan gebruik maken om leerlingen meer en beter te informeren over ontwikkelingen in Europa en de Europese Unie. Nu de Europese parlementsverkiezingen en het Nederlands voorzitterschap op stapel staan, maakt Kennisnet het docenten makkelijk om deze momenten in hun lesinhoud op te nemen.

Dit is een van de initiatieven die het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft genomen om jongeren meer bij Europa te betrekken. Het vormt daarmee een onderdeel van de campagne 'Europa. Best Belangrijk' die tot doel heeft om de Nederlandse burger bewust te maken van het belang van de Europese Unie. Naast dit initiatief heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nog drie andere initiatieven speciaal voor het onderwijs. Zo is eerder de website www.unite-eu.nl gelanceerd waarop leerlingen een werkstuk over Europa kunnen maken en daarmee een thema- schoolfeest 'Europa' kunnen winnen. Bij deze projecten wordt naast allerlei informatie over de diverse Europese bestuursorganen en hun geschiedenis ook veel aandacht besteed aan de rol van Europa in het dagelijkse leven van jongeren.

Daarnaast wordt via de website www.unite-eu.nl op korte termijn lesmateriaal over de relatie tussen Polen en Nederland verspreid. Dit materiaal is geschikt voor gebruik binnen zowel maatschappijleer, geschiedenis, aardrijkskunde als economie.

Voor scholieren en docenten die meer willen weten over Europa in het algemeen en beschikbaar (les)materiaal in het bijzonder heeft het Ministerie het EU-onderwijspunt ingesteld. Het EU-onderwijspunt is bereikbaar via 030-239 32 96 of mail eu@onderwijspunt.nu.

//