Technologie Stichting STW

2 maart 2004

Techniek

Wervelend water in model gevangen

STW-promovendus Bram van Prooijen heeft tijdens zijn promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Delft een model gemaakt dat de wervelstructuren in ondiepe wateren beschrijft. Dit model kan voorspellen hoe de bouw van bruggen de stroming van rivieren beïnvloedt. Ook kan het nieuwe wervelstructurenmodel helpen bij het ontwerpen van dijken.

Promovendus Bram van Prooijen maakte een model dat beschrijft hoe menglagen ontstaan in samenstromende rivieren. Ook modelleerde de onderzoeker welke patronen er in de menglaag ontstaan onder verschillende omstandigheden.

De onderzoeker deed numerieke simulaties en maakte analytische berekeningen van stromingen in samenkomende rivieren. Met de resultaten maakte hij een beschrijving voor het ontstaan en de ontwikkeling van de menglaag en de horizontale structuren daarin. Deze beschrijving gebruikte de onderzoeker als basis voor twee modellen. Hij maakte een eenvoudig model waarmee snel ruwe schattingen gemaakt kunnen worden. Ook maakte hij een numeriek model voor een wat meer gedetailleerde beschrijving.

De promovendus bootste een rivier na in een stroomgoot van drie meter breed en twintig meter lengte. Hiermee controleerde hij de voorspellingen van zijn model. De voorspelde gemiddelde snelheid in de stroomrichting bleek goed overeen te komen met de gemeten snelheidsverdeling.

Ook voorspelde de onderzoeker met zijn modellen hoe wervels die ontstaan in de menglaag zich stroomafwaarts verder ontwikkelen. Wederom kwam het model redelijk overeen met de gemeten waarden.

Ondiepe menglagen ontstaan wanneer twee evenwijdige stromingen met verschillende snelheden samenvloeien. Dit gebeurt onder andere bij de samenvloeiïng van rivieren, bijvoorbeeld wanneer een hoofdstroom zich vertakt naar de uiterwaarden.

Water uit de hoofdgeul, waar de snelheid hoog is, wordt door wervels die in de menglaag ontstaan naar de uiterwaard getransporteerd. Daar is de snelheid van het water lager. De breedte van het overgangsgebied tussen rivier en uiterwaarde heeft invloed op de hoogte van de waterstand in de uiterwaarde. Als er betere voorspellingen van de breedte van het wervelgebied beschikbaar zijn, kan daar bij de bouw van de omliggende dijk beter rekening mee worden gehouden.

Meer informatie bij ir. Bram van Prooijen (TUD, Vloeistofmechanica, inmiddels werkzaam bij Svasek Hydraulics) tel. 010 4671361 e-mail prooijen@svasek.com of bij copromotor Wim Uijttewaal tel. 015-2781371 e-mail: w.uijttewaal@citg.tudelft.nl. Promotie 1 maart, promotor prof. dr. ir. J.A. Battjes.

Promovendus Bram van Prooijen onderzocht menglagen in vloeistoffen. Op deze satellietfoto is de samenkomst van de Padma en de Meghna (en meerdere zijrivieren) te zien. In de menglagen leiden de grootschalige wervels voor uitwisseling van water tussen de beide rivieren. Als indicatie zijn enkele wervels geschetst.

Promovendus Bram van Prooijen maakte een kleurstofvisualisatie van een ondiepe menglaag in een stroomgoot in het laboratorium.
---

TOP Laatste wijziging: 02-03-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl