Senter


1 maart 2004

Samen bouwen aan innovatie!

Brinkhorst opent nieuwe Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten

Vandaag opende Minister Brinkhorst de nieuwe subsidieregeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten. Het ministerie van Economische Zaken stelt hiervoor in 2004 zo'n EUR 100 miljoen beschikbaar. Tijdens de bijeenkomst nam de minister de eerste subsidieaanvraag in ontvangst van Mubio Products BV uit Maastricht, PepscanSystems BV uit Lelystad en de afdeling Medische Microbiologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. De bedrijven en kennisinstelling dienden een aanvraag voor een haalbaarheidsstudie in.

Ondernemers lopen regelmatig rond met ideeën over een nieuw product, een nieuwe dienst of een vernieuwing in hun productieproces. Mogelijk willen ze hiervoor samenwerken met een bedrijf, onderzoekinstituut of Hbo-instelling. Misschien zelfs met een buitenlandse partner. Ondernemers kunnen met deze plannen terecht voor ondersteuning bij de nieuwe regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten.

De nieuwe subsidieregeling stimuleert samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Technologische samenwerking moet leiden tot innovatieve en duurzame producten, processen of diensten. Zowel nationaal als internationaal kunnen bedrijven onderling of met kennisinstellingen samenwerken. Internationale samenwerking geldt voor de 33 Eureka-lidstaten, maar ook voor de opkomende markten Brazilië, China, India, Indonesië, Maleisië, Thailand, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

De eerste aanvragers Mubio Products BV uit Maastricht, PepscanSystems BV uit Lelystad en de afdeling Medische Microbiologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht willen de haalbaarheid onderzoeken van de ontwikkeling van een diagnostische test voor CMV-infecties, een virus dat één van de belangrijkste oorzaken is voor aangeboren neurologische aandoeningen.

Onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten Een onafhankelijke commissie beoordeelt en rangschikt, per indieningsperiode, alle ingediende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten aan de hand van vier criteria: technologische innovatie, samenwerking, economisch perspectief en duurzaamheid. Het subsidiepercentage is 50 procent voor onderzoekskosten en 25 procent voor ontwikkelingskosten. Er zijn dit jaar verschillende tenderperiodes waarop ondernemers hun aanvragen kunnen indienen. Voor meer informatie kijkt u op www.senter.nl/samenwerking.

Haalbaarheidstudies
Het is niet altijd zeker of een innovatieproject voldoende potentie heeft. MKB-ondernemers kunnen daarom voordat ze daadwerkelijk beginnen met onderzoek of ontwikkeling eerst de haalbaarheid ervan onderzoeken. Zo'n studie onderzoekt de mogelijkheden van de techniek en de economische haalbaarheid van het project. Een haalbaarheidstudie mag maximaal één jaar in beslag nemen, en is alleen mogelijk voor MKB-bedrijven die samen met een partner onderzoek doen. Ondernemers kunnen vanaf 1 maart t/m 30 september 2004 projectvoorstellen indienen. Behandeling van de voorstellen gebeurt op volgorde van binnenkomst. Het subsidiepercentage bedraagt 50 procent van de projectkosten.

Projecttoets en informatie
Ondernemers die willen nagaan of hun projectidee in aanmerking komt voor subsidie van Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten, kunnen met een projectadviseur bellen of een projecttoets invullen. Deze projecttoets en meer informatie staat op www.senter.nl/samenwerking. Geïnteresseerden kunnen ook bellen, telefoonnummer (070) 373 51 11, of e-mailen samenwerking@senter.nl.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling van Senter is het versterken van de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in ons land. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter, dan kunt u contact opnemen met Algemene Informatie & Advies, telefoonnummer(070) 373 52 77.