Provincie Zuid-Holland


GS onderschrijven initiatieven gemeenten Rijnstreek

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) hebben hun standpunt bepaald over de bestuurlijke toekomst van gemeenten in de Rijnstreek en omgeving. Dit standpunt sluit sterk aan op de initiatieven die vanuit de Rijnstreek zelf zijn gekomen.

GS vinden het belangrijk dat Zuid-Holland een sterk lokaal bestuur kent dat op de korte en de lange termijn haar lokale en regionale taken en opgaven aan kan. De opgaven waar de Rijnstreek en omgeving zich voor gesteld ziet, zijn een uitdaging, maar ook zwaar. Bestuurlijke regie bij het succesvol invullen van deze opgaven is onontbeerlijk. Zelfstandig of tezamen zullen gemeenten deze regie moeten oppakken om zo de lokale en regionale opgaven voor de komende tenminste 10 à 15 jaar aan te kunnen.

Het is daarom dat GS met de Rijnstreek in gesprek zijn over haar bestuurlijke toekomst. In oktober 2003 hebben GS overleg gevoerd met de vertegenwoordigers van de B en W's van Alkemade, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Boskoop, Jacobswoude, Liemeer, Nieuwkoop, Reeuwijk, Rijnwoude, Ter Aar en Zoeterwoude. In dit overleg werd afgesproken dat uiterlijk 1december 2003 de afzonderlijke gemeenten zouden aangeven hoe zij hun bestuurlijke toekomst zien. Vervolgens zouden uiterlijk 1 maart 2004 GS hun standpunt over dit onderwerp naar buiten brengen.

Het standpunt van GS is er nadrukkelijk op gericht dat de Rijnstreek en omgeving de komende tijd toe groeien naar een sterk lokaal bestuur. Dit is in lijn met de initiatieven die de gemeenten zelf al hebben genomen en nog zullen nemen.

Hoofdlijn van het standpunt is:

Liemeer, Nieuwkoop en Ter AarGS steunen het vrijwillige fusieproces per 1 januari 2006 tussen de drie gemeenten en stellen daarvoor een eenmalige subsidie van ¤100.000,00 beschikbaar.

Alkemade en JacobswoudeGS steunen de niet-vrijblijvende samenwerking tussen Alkemade en Jacobswoude, mits deze een helder tijdpad kent, toekomstvast is en leidt tot versterking van de bestuurskracht van de afzonderlijke gemeenten. GS spreken hun waardering uit over het feit dat beide gemeenten voornemens zijn hun afzonderlijke bestuurskracht te laten meten.

Alphen aan den RijnAlphen aan den Rijn is voldoende robuust om voor de komende 10 à 15 jaar haar taken aan te kunnen. GS waarderen het zeer dat Alphen aan den Rijn de samenwerking met de omliggende gemeenten verder vorm wil geven en verwachten dat zij daartoe het initiatief neemt.

BoskoopGS hebben begrip voor de situatie waarin de gemeente Boskoop verkeert en willen samen zoeken naar een oplossingsrichting. Daartoe willen zij in overleg met de betrokken gemeentebesturen (Boskoop, Bodegraven, Reeuwijk, Waddinxveen) deze situatie bespreken.

Bodegraven en ReeuwijkMet de gemeenten Bodegraven en Reeuwijk zijn GS van mening dat versterking van de bestuurskracht noodzakelijk is. GS vinden het een goede zaak dat Bodegraven en Reeuwijk een bestuurskrachtmeting willen laten doen.

RijnwoudeGS complimenteren Rijnwoude met het feit dat zij haar ambtelijke organisatie en dienstverlening op orde heeft. Zeker als daarbij wordt bedacht dat Rijnwoude uit vier verschillende kernen bestaat die onderling een grote geografische spreiding ten opzichte van elkaar hebben.

GS vragen de gemeente Rijnwoude te blijven nadenken over haar bestuurlijke toekomst, mede in het licht van toekomstige ontwikkelingen.

ZoeterwoudeDe zelfstandigheid van Zoeterwoude staat thans niet ter discussie. Dat laat onverlet dat GS graag willen weten op welke wijze Zoeterwoude haar bestuurskracht verder verbetert.

In de notitie "Bestuurlijke organisatie in de Rijnstreek (en omgeving)" is het standpunt van GS uitgebreid verwoord. Deze is te vinden op de internetsite van de provincie: www.zuid-holland.nl bij bestuurlijke zaken.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22