Gasunie
Persbericht
Gasunie-directeur George Verberg vertegenwoordigt Europese gassector
Supranationale Russisch-Europese stuurgroep moet langetermijn-energiebeleid borgen
Om een impuls te geven aan de energiedialoog tussen Rusland en Europa, is eind vorig jaar tijdens het 5e Industrial Round Table-overleg in Moskou besloten een high-level Energy Steering Group (ESG) te installeren. EU-voorzitter Prodi en president Putin van de Russiche Federatie drongen eerder al aan op de introductie van een dergelijk hoogwaardig overlegorgaan. De ESG, waarin de EU en de Russische federatie ieder drie industriële vertegenwoordigers hebben (respectievelijk afkomstig uit de sectoren gas, olie en elektriciteit), voegt een belangrijke zakelijke component toe aan de politieke besprekingen.
Europa wordt in de ESG vertegenwoordigd door algemeen directeur Wulf Bernotat van E.on (elektriciteit), bestuursvoorzitter Peter Sutherland van BP (olie) en hoofddirecteur George Verberg van de N.V. Nederlandse Gasunie (gas). Aan Russische zijde is directeur Anatoly Chubais van RAO UES (elektriciteit) afgevaardigd, geflankeerd door directeur Viktor Vekselberg van TNK-BP (olie). De aardgasbelangen van Rusland worden behartigd door een hoge vertegenwoordiger van Gazprom, in principe de hoofddirecteur. De stuurgroep staat aan EU-zijde in direct contact met de directeur-generaal Energie, Francois Lamoureaux. Namens de Russische Federatie fungeert interim-premier Viktor Khristenko als aanspreekpunt.
De ESG vormt het startpunt voor een brede, structurele dialoog op energiegebied, waarbij de industrie zich met name dient te richten op de praktische kant van nauwere samenwerking tussen Europa en Rusland. Daartoe zijn drie doelstellingen geformuleerd:
* het creëren van stabiele institutionele condities voor energiesamenwerking om elkaars belangen voor de lange termijn te behartigen;
* het promoten van strategische allianties en andere vormen van samenwerking op energiegebied;
* het harmoniseren en integreren van de energiemarkten van Europa en Rusland.
Tijdens de IRT-bijeenkomst van eind vorig jaar zijn de meest prangende discussiepunten al aan de orde gesteld. De belangrijkste uitkomsten van de sessie:
* tussen Rusland en Europa moeten lange-termijncontracten worden afgesloten om structurele investeringen mogelijk te maken. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor toenemende energiestromen richting Europa;
* het energiebeleid van overheden en private partijen moet gebaseerd zijn op stabiliteit en transparantie. Beide kenmerken zijn van belang bij het creëren van een innovatief klimaat in Rusland en in Europa;
* in gezamenlijkheid worden nieuwe technologieën ontwikkeld ten behoeve van de up-stream activiteiten. De focus ligt daarbij op energie-efficiency en -besparing in Rusland;
* gestreefd wordt tevens naar de totstandkoming van een 'level playing field', hetgeen gunstig uitwerkt voor Europese bedrijven in Rusland, maar ook voor Russische bedrijven die elders in Europa actief willen worden.
De eerste ontmoeting van de ESG staat gepland in maart. Naast de genoemde discussiepunten staat dan ook de voorbereiding van de EU/Rusland-top in Moskou op de agenda, die in mei plaatsvindt. Voor een vlotte uitvoering van haar kernopdracht kan de stuurgroep een beroep doen op expertgroepen op de gebieden van olie, aardgas en elektriciteit. Daarbij zijn de partners betrokken die reeds samenwerken in IRT-verband, maar ook nieuwe energiepartijen worden nadrukkelijk benaderd om deel te nemen.