Commissie Gelijke Behandeling


01-03-2004 Uitsluiten postcodegebieden bij serviceverlening verboden
De weigering service te verlenen in bepaalde postcodegebieden (redlining) in de Bijlmermeer is in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving. Aldus oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op 1 maart 2004.

Een bedrijf voor betaaltelevisie weigerde een monteur langs te sturen voor reparatie van een decoder bij een abonnee in de Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost. Het externe installatiebedrijf waarbij het bedrijf voor betaaltelevisie monteurs inhuurt, had aangegeven in de postcodegebieden startend met de cijfers 1102, 1103 en 1104 geen monteurs te laten werken. Ze wilden hiermee de veiligheid van de monteurs garanderen en beschadigingen of diefstal van autos en materialen voorkomen.

De abonnee, gesteund door het Anti Discriminatie Bureau (ADB) te Amsterdam, vindt dat het bedrijf voor betaaltelevisie hiermee onderscheid maakt op grond van ras en bracht de zaak voor de CGB.

Uit cijfers van de Gemeente Amsterdam over de etnische achtergrond van bewoners in de diverse wijken blijkt dat in deze postcodegebieden merendeels personen van allochtone afkomst wonen. Door geen monteurs langs te sturen in deze postcodegebieden worden dus onevenredig veel mensen van allochtone afkomst benadeeld. Het bedrijf voor betaaltelevisie maakt dan ook indirect onderscheid op grond van ras. Dit is niet toegestaan, tenzij hiervoor steekhoudende argumenten worden aangedragen. Het bedrijf voor betaaltelevisie is er echter niet in geslaagd het onderscheid deugdelijk te verantwoorden. Het bedrijf heeft erkend dat de veiligheidsrisicos niet opgaan voor het wijkgedeelte waarin de abonnee woont. De uitsluiting van serviceverlening was bovendien niet gebaseerd op objectieve gegevens omtrent de criminaliteit in het betreffende postcodegebied. Ook heeft het bedrijf geen andere mogelijkheden onderzocht om eventuele veiligheidsrisicos te beperken. De CGB oordeelde dan ook dat het bedrijf voor betaaltelevisie verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van ras.

Het volledige oordeel (2004-015) is te vinden op de website van de CGB, www.cgb.nl