VU ziekenhuis

Aantal drie- of meerlingen daalt
IVF geringere invloed op toename aantal meerlingen dan natuurlijke conceptie

IVF (in vitro fertilisatie) heeft een geringere invloed gehad bij de toename van het aantal meerlingen in Nederland dan tot nu toe werd aangenomen. Natuurlijke conceptie levert de grootste bijdrage aan de stijging van het aantal meerlingen in de afgelopen zeven jaar. Dit blijkt uit een analyse door gynaecoloog en IVF-deskundige dr. N. Lambalk van het VU medisch centrum. De analyse is een reactie op een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Daarin werd gesuggereerd dat meerlingen vooral het gevolg zijn van kunstmatige voortplantingstechnieken.

Bij IVF is de kans op meerlingen groot. Dit komt doordat meerdere bevruchte eicellen worden teruggeplaatst. Het leek dan ook logisch dat de toename van met name meereiige meerlingen in de afgelopen jaren voornamelijk door fertiliteitsbehandelingen als in vitro fertilisatie en intra-cytoplasmaire spermainjectie (ICSI), zou zijn ontstaan. Dit blijkt dus niet het geval te zijn.

Dr. Nils Lambalk maakte gebruik van de cijfers van de Landelijke Verloskunde Registratie 2^e lijn (LVR-2). Uit zijn analyse daarvan bleek dat 56% van de stijging van het aantal twee-eiige tweelingen tussen 1995 en 2002 werd veroorzaakt door natuurlijke conceptie. Lambalk constateerde zelfs dat door verbetering van de IVF-techniek het aantal drie- of meerlingen in Nederland is gaan dalen. Opmerkelijk genoeg wordt het effect van deze daling weer grotendeels tenietgedaan doordat het aantal grote meerlingen na natuurlijke conceptie sterk is gaan stijgen.

Het was al bekend dat de groei van het aantal meerlingen vooral is toe te schrijven aan de hogere leeftijd van zwangere vrouwen. Ook het aantal kinderen dat een vrouw al heeft gekregen, is van invloed. De gemiddelde leeftijd van vrouwen die uit natuurlijke conceptie bevielen, is toegenomen. Bij vrouwen die een IVF-behandeling ondergingen, was dat niet het geval.

De reactie van Lambalk en collegas verschijnt deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.