Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
10

Directie:
voorlichting


01-03-2004

Status:
informatie

Nijs erkent eerste hbo-masters

Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft drie verzoeken van hogescholen om een hbo-zorgmaster te gaan aanbieden goedgekeurd. Op dit moment kennen we in Nederland geen bekostigde hbo-masters. Met het groene licht voor deze drie zorgmasters kunnen in september de eerste bekostigde hbo-masters van start gaan. HBO-studenten krijgen hiermee de kans na hun bachelor hun studie te verdiepen met een master op hbo-niveau. De goedgekeurde opleidingen zijn de opleiding Physician Assistant van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Hogeschool van Utrecht en de opleiding Advanced Nursing Practice van de Hanzehogeschool Groningen. Staatssecretaris Nijs stemt in met de zorgmasters, omdat de opleidingen een bijdrage leveren aan het verminderen van het tekort aan huisartsen. Het toestaan van deze opleidingen is een eerste stap om te komen tot nieuwe beroepen in de zorgsector. Staatssecretaris Nijs stelt de komende twee studiejaren circa 11 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe masters.

Maatschappelijke behoefte

In de zorg doen de tekorten zich vooral voor in de eerste lijn: de huisartsen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging zitten binnen vier jaar één miljoen mensen zonder huisarts. Samen met het ministerie van VWS zoekt staatssecretaris Nijs naar structurele oplossingen. Met de komst van nieuwe beroepen als de physician assistant en nurse practitioner assistent huisarts- kan werk uit handen genomen worden van de arts. Daarmee kan de kwaliteit en kwantiteit van de zorgverlening toenemen. De drie initiatieven van de hogescholen spelen in op deze maatschappelijke behoefte, reden voor staatssecretaris Nijs om de aanvragen positief te beoordelen. Voor Nijs weegt het zwaar dat de nieuwe zorgmasters een relatief snelle en efficiënte bijdrage vormen aan het verminderen van de druk op de huisartsen. Een opleiding tot een reguliere huisarts (wo-niveau) duurt 9 jaar: 6 jaar basisgeneeskunde + 3 jaar specialisme. De assistent-huisarts (hbo-niveau) volgt een bachelor van 4 jaar (verpleegkunde) en vervolgens een master van 2 of 2,5 jaar. Per hbo-student zorg, bekostigt het ministerie van OCW circa 50.000 euro (5.000 euro per bachelorjaar + 15.000 euro per masterjaar). Een geneeskunde student wordt voor de zes basisjaren voor circa 120.000 bekostigd (circa 20.000 euro per jaar).

Per september 2004 zullen circa 250 studenten kunnen instromen in de zorgmasteropleidingen. Op dit moment zijn, naast de drie al goedgekeurde opleidingen, nog zeven verzoeken voor zorgmasters ingediend. Nijs zal binnenkort hierover besluiten.

Achtergrondinformatie

Verzoeken

Acht hogescholen hebben verzoeken ingediend om in tien verschillende gemeenten de opleiding Advanced Nursing Practice aan te bieden:
* Hanzehogeschool Groningen in Groningen;
* Hogeschool Arnhem en Nijmegen in Nijmegen;
* Hogeschool Rotterdam in Rotterdam;

* Hogeschool Utrecht in Utrecht;

* Hogeschool Inholland in Amsterdam;

* Hogeschool Leiden in Leiden en in Den Haag;
* Fontys Hogescholen in Tilburg;

* Saxion Hogescholen in Deventer en Enschede.

Twee hogescholen hebben verzoeken ingediend om voor de opleiding Physician Assistent toestemming te krijgen:

* Hogeschool Arnhem en Nijmegen in Nijmegen;
* Hogeschool Utrecht in Utrecht.

Proces nieuwe opleidingen

Universiteiten en hogescholen die nieuwe door de overheid- bekostigde opleidingen willen gaan aanbieden moeten twee stappen doorlopen. De eerste stap is de kwaliteitstoets van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO-in oprichting). De NVAO-i.o. stelt een onafhankelijk panel in, dat de nieuwe opleiding op vooraf vastgestelde criteria beoordeelt. De vervolgstap ligt bij het Ministerie van OCW en is gericht op de doelmatigheid van nieuwe opleidingen. Nieuwe opleidingen moeten een bijdrage leveren aan de kennissamenleving of een bijdrage leveren aan het uitoefenen van publieke taken door de overheid.


Zie ook:
brief Tweede Kamer
brief hbo-instellingen

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl