Persbericht van de Universiteit Utrecht
1 maart 2004
Mathematicus Duistermaat benoemd tot KNAW Akademiehoogleraar
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft prof. dr. J.J. Duistermaat benoemd tot Akademiehoogleraar. Hoogleraar Duistermaat krijgt deze gerenommeerde toekenning vanwege zijn unieke bijdrage aan de ontwikkeling van de wiskunde. Het Akademiehoogleraarschap wordt hem voor vijf jaar toegekend. De KNAW kent Duistermaat jaarlijks ¤ 200.000 euro toe ten behoeve voor salaris- en onderzoekskosten. Duistermaat is als hoogleraar zuivere en toegepaste wiskunde verbonden aan het Instituut voor Wiskunde en Informatica van de Universiteit Utrecht. Het is de tweede keer dat de KNAW een Akademiehoogleraar benoemt aan de Universiteit Utrecht; in 2003 is prof.dr. Gerard 't Hooft benoemd tot Akademiehoogleraar.
Prof. dr. J.J. Duistermaat
Professor Hans Duistermaat (1942) is Nederlands meest befaamde wiskundige van dit moment. Hij is een absolute autoriteit op zijn vakgebied die ook internationaal grote bekendheid en waardering heeft verworven. Hij heeft in de afgelopen 35 jaar samengewerkt met de absolute wereldtop op zijn vakgebied en dat heeft geleid tot richtinggevend nieuw onderzoek. Duistermaat's onderzoek heeft niet alleen bijgedragen aan fundamentele wetenschappen, maar is ook zeer relevant voor toegepaste wetenschappen en de industrie. Hij is bekend voor zijn uitzonderlijke vermogen om relevante ingewikkelde wiskundige problemen toegankelijk te maken. Dit heeft vrij recent nog geleid tot een subsidie van Shell.
Onderzoek
Wat Duistermaat bijzonder maakt, is zijn kwalitatief hoogstaand onderzoek dat een brede variëteit aan onderwerpen kent. In elk van deze onderwerpen heeft hij baanbrekende bijdragen geleverd en daarmee wereldfaam verworven in de internationale mathematische gemeenschap. Zijn belangrijkste bijdragen betreffen de theorie voor de voortplanting van hoogfrequente golven en de relatie tussen spectra van lineaire partiële differentiaaloperatoren en geometrische informatie over paden van klassieke deeltjes. Dit heeft weer geleid tot debatten in een groot aantal theoretisch-fysische publicaties over quantumsystemen. Ook de Duistermaat-Heckman formule heeft geleid tot vele citaties in de theoretische fysica.
Academisch onderwijs
Duistermaat is niet alleen een getalenteerde onderzoeker maar ook een inspirerende docent. Hij stimuleert jonge onderzoekers en weet hooggekwalificeerde postdocs aan te trekken. Rond zijn persoon is duidelijk sprake van schoolvorming met een eigen, energieke en enthousiaste sfeer. Enkele van zijn medewerkers zijn inmiddels hoogleraar.
Publicaties
Het breed georiënteerde fundamentele onderzoek van Duistermaat heeft geleid tot vele publicaties van het hoogste wetenschappelijke niveau ter wereld. Hij heeft - zeker voor zijn vakgebied - een buitengewoon hoge citatiescore voor verschillende van zijn publicaties, waaronder circa 160 voor twee van zijn artikelen. Gebruikelijk is in de wiskunde een citatiescore tussen 0 en 5.
KNAW Akademiehoogleraarschap 2004
Het Programma Akademiehoogleraar is in 2002 ingesteld door de KNAW. De toekenning is een persoonsgerichte en instellingsgebonden vorm van steun aan excellente hoogleraren tussen 55 en 60 jaar die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Binnen dit programma worden vooraanstaande onderzoekers van internationaal erkende topkwaliteit beloond met ruime mogelijkheden om de kroon op hun werk te zetten.
Internet
Universiteit Utrecht: www.uu.nl/nieuws
Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen: www.knaw.nl
Nadere informatie
Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 2411, s.martis@csc.uu.nl
Universiteit van Utrecht