INNOVATIENETWERK

Clustering biedt kansen voor dierenwelzijn en gezondheid

Het non-vaccinatiebeleid leidt tot enorme risico 's voor de diergezondheid. Door de versnipperde bedrijfsstructuur van de veehouderij blijkt de verspreiding van dierziekten moeilijk beheersbaar. Het toelaten van vaccinatie kan, indien dit in de EU context verband te realiseren is, soelaas bieden, maar een ruimtelijke herinrichting blijft noodzakelijk. Het clusteren van intensieve veehouderij blijkt een aantrekkelijke optie, volgens een studie van InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster. Bovendien hoeft het welzijn van de dieren beslist niet te lijden onder grootschalige clustering, zo geven experts aan.

De ideeën voor grootschalige clustering van agrarische activiteiten zijn al enkele jaren onderwerp van maatschappelijke discussie, zeker als het gaat om het ruimtelijk concentreren van intensieve veehouderij. De voordelen van dergelijke agroparken voor milieu, transport en ruimtebenutting worden breed erkend. Het debat richt zich vooral op de gevolgen van clustering voor diergezondheid en dierenwelzijn. In hoeverre leidt het bij elkaar brengen van grote aantallen dieren, zoals varkens, kippen en vissen tot een grotere kans op dierziekten, met alle desastreuze gevolgen van dien? Gaat het concentreren van dieren niet ten koste van het welzijn van de dieren? Deze vraagstukken staan centraal in een studie die in opdracht van InnovatieNetwerk is uitgevoerd door experts op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn van Wageningen UR en de Fakulteit Diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Utrecht.

Op basis van de gezondheids- en welzijnseisen van varkens en kippen zijn twee verschillende clusters ontworpen. Het eerste agropark Landgoed Weltevree is primair gericht op het handhaven van een hoog niveau van dierenwelzijn. Omwille van hun welzijn worden de dieren in groepen gehouden in een natuurlijke setting met buitenuitloop. De benodigde extra investeringen worden ruimschoots gecompenseerd door schaalvoordelen, minder transport en hergebruik van reststromen. Vaccinatie en aanvullende medicatie blijven noodzakelijk vanwege de hogere risico 's op insleep van dierziekten via de buitenuitloop. Het tweede agropark High Care Park is vooral gericht op vermindering van diergezondheidsrisico 's en productie van extra veilig voedsel. Er wordt hoge prioriteit gegeven aan diergezondheid, maar met minimaal gebruik van medicijnen: primaire focus is de preventie van insleep van ziektekiemen. Essentieel daarbij is dat er geen levende dieren worden aangevoerd. Daarnaast is voorzien in aanvullende maatregelen, zoals geïsoleerde ligging, indeling van het park in gescheiden afdelingen, luchtfiltering en voortdurende monitoring van de diergezondheid. De buitenuitloop is vervangen door functioneel vergelijkbare indoor-voorzieningen, terwijl het stressvolle gesleep met dieren in dit systeem tot het verleden behoort.

Uit deze studie blijkt dat beide agroparken, zowel High Care Park als Landgoed Weltevree, aanzienlijk beter scoren dan de gangbare veehouderij op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid. In agroparken is het risico op insleep van dierziekten drastisch gereduceerd. Deze aanpak is aanzienlijk effectiever dan het creëren van diervrije corridors bij handhaving van de huidige versnipperde bedrijfsstructuur.

Voor het volledige rapport:
http://www.agro.nl/innovatienetwerk/

Nadere informatie:
Jan de Wilt, InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster, tel
06-48131103
Jan Broeze, WageningenUR, tel. 0317-475183 of 06-12339375


01 mrt 04 10:15