Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Welstandsnota Geuzenveld-Slotermeer vrijgegeven voor inspraak

Op 24 februari is de concept Welstandsnota door het Dagelijks Bestuur vrijgegeven voor inspraak. Deze kan vanaf 1 maart worden ingezien.

Welstandsnota
Het Welstandsbeleid is bedoeld om de schoonheid van de gebouwde omgeving te bevorderen en daarbij een bijdrage te leveren aan de belevingswaarde van het stadsdeel. Dit is vormgegeven in een concept Welstandsnota.

Deze is op 24 februari door het Dagelijks Bestuur vrijgegeven voor inspraak en kan vanaf 1 maart op de Publieksbalie van het Tuinstadhuis kan worden ingezien. Daarnaast is vanaf half maart in de hal van het Tuinstadhuis een tentoonstelling over de Welstandsnota ingericht.

Inspraak
Vervolgens wordt op donderdag 18 maart een inspraakavond gehouden over de concept welstandsnota. Die begint om 19.30 uur in de Raadszaal van Tuinstadhuis, Plein '40-'45, nr. 1.

Schriftelijk reageren op de nota, die tot 29 maart ter inzage ligt, is ook mogelijk. Die reacties moeten voor 1 april binnen zijn en kunnen worden gericht aan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, Postbus 67018, 1060 JA Amsterdam.

Verzorgde omgeving
Gevels van gebouwen maken onderdeel uit van de dagelijkse leefomgeving. Dat betekent dat het uiterlijk van een bouwwerk geen zaak is van de eigenaar alleen. Iedere voorbijganger wordt ermee geconfronteerd. Een aantrekkelijke, goed verzorgde omgeving verhoogt bovendien de waarde van het onroerend goed en versterkt het vestigingsklimaat. Daarom behartigt het stadsdeel het belang van een aantrekkelijk gebouwde omgeving.

Stadsdeelraad bepaalt
Elk stadsdeel in Amsterdam moet vóór 1 juli 2004 over een door de stadsdeelraad vastgestelde Welstandsnota beschikken. Dit ten behoeve van de beoordeling van (ver)bouwplannen. Een en ander is bepaald in de nieuwe Woningwet die op 1 januari 2003 van kracht is geworden. Gebeurt dit niet tijdig, dan is het niet langer mogelijk om bouwaanvragen te beoordelen op redelijke eisen van welstand.

De Welstandsnota vormt vanaf dat moment de enige basis voor het welstandstoezicht. De Commissie Welstand en Monumenten, waaraan de uitvoering van het welstandstoezicht door het stadsdeel is opgedragen, baseert haar oordeel vanaf dat moment nog uitsluitend op de door de stadsdeelraad vastgestelde welstandscriteria.

Meer duidelijkheid
Door het vaststellen van de Welstandsnota ontstaat er voor burgers, ondernemers en ontwerpers vooraf meer duidelijkheid over de geldende welstandseisen voor (ver)bouw-plannen.

Heeft u als particulier eigenaar (ver)bouwplannen ? Als u als eigenaar (ver-)bouwplannen heeft voor uw woning of bedrijf is het verstandig om kennis te nemen van de nieuwe concept welstandsnota. In de nota staan verschillende situaties waar u mee te maken kunt krijgen bij het aanvragen van een bouwvergunning.

Architectonische en Stedenbouwkundige waarderingskaart Niet alleen de schoonheid van de gebouwde omgeving, maar ook het behoud van de cultuurhistorische waarden van de jonge bouwkunst van het Amsterdams Uitbreidings Plan (AUP) is van belang voor de ruimtelijke kwaliteit van de westelijke tuinsteden. Het stadsdeel heeft hiertoe een eigen waarderingskaart opgenomen in de welstandsnota. Daarin staat welke bouwwerken op stedenbouwkundig en architectonisch gebied de waardering `top' en/of `hoog' scoren.

Auteur(s):
Bert Jansen