Gemeente Amsterdam

Woontoewijzingsexperiment van start in Bos en Lommer 25 februari 2004 - Bos en Lommer
Het college van b&w heeft ingestemd met een experiment voor het toewijzen van woningen in Bos en Lommer. Voor de duur van voorlopig één jaar, wordt de inkomensnorm bij woningtoewijzing in het stadsdeel losgelaten. Doel van het experiment is, om de mogelijkheden voor kansrijke groepen om zich in Bos en Lommer te vestigen te vergroten. De overige verdelingsregels blijven van kracht. Dat wil zeggen dat stadsvernieuwingsurgenten nog steeds voorrang krijgen op de vrijkomende woningen. Het experiment gaat 1 maart van start, kan tot maximaal vier jaar worden verlengd. Stadsdeel Bos en Lommer, de Dienst Wonen en Bureau Parkstad werken hierin samen.

Aanvullende maatregelen

Naast het loslaten van de inkomensnorm, kent het experiment nog twee onderdelen. De corporaties gaan in een aantal complexen woningen toewijzen aan kandidaten uit de (beroeps)groepen, zorg, onderwijs, politie, studenten en eventueel mantelzorgers. Zij kunnen dat doen op grond van bestaande afspraken in het Convenant Woonruimtebemiddeling. Tot slot wordt voorgesteld om het resterende contingent te splitsen particuliere huurwoningen in Bos en Lommer in één keer toe te kennen. Dit wordt op 28 april aan de Gemeenteraad voorgelegd.

Volkshuisvestingsbeleid Bos en Lommer

Het volkshuisvestingsbeleid in Bos en Lommer is sinds 1990 gericht op het veranderen van de woningvoorraad, onder meer om zo de middengroepen (allochtoon en autochtoon) in het stadsdeel vast te houden of aan te trekken. Dat gebeurt op verschillende manieren. Allereerst worden veel nieuwe woningen gebouwd. Ten tweede mogen er door particulieren en corporaties in totaal 3.000 huurwoningen (van de 15.000) worden gesplitst en verkocht. Ten derde wordt een deel van de woningen gerenoveerd en/of samengevoegd, waarvan een deel in het kader van de tweede maatregel wordt verkocht.

Het duurt echter nog jaren voordat al deze maatregelen effect hebben. Ondertussen is het om allerlei redenen broodnodig (denk aan het kader op scholen en in vrijwilligersorganisaties) om de middenklasse versterken. Om die reden heeft Bos en Lommer aan B&W van Amsterdam gevraagd te mogen experimenteren met de woningtoewijzingsregels.

Blijven er voldoende woningen voor mensen met een krappe beurs?

Ook in de toekomst blijft Bos en Lommer een stadsdeel met een meer dan goedkope woningvoorraad. Stedelijk is er de afspraak dat altijd 20% meer sociale woningen blijven bestaan dan de primaire doelgroep voor deze woningen groot is.

© Gemeente Amsterdam