Jonge Fortuynisten

Reactie JF op uitspraken Brinkhorst over kennisimmigratie

Rotterdam, 1 maart 2004

De Jonge Fortuynisten (officiele jongerenorganisatie van de Lijst Pim Fortuyn) plaatsen enkele kanttekeningen bij de uitspraken van minister Brinkhorst (economische zaken) over arbeidsimmigratie.
Na een reis in Azie, stelde minister Brinkhorst afgelopen zondag dat Nederland economisch veel laat liggen door immigratiebeperkingen op te leggen aan buitenlandse ingenieurs en softwareontwikkelaars. "We gaan nu met een LPF-achtige benadering met dergelijke immigranten om", aldus Brinkhorst.

Wij vragen ons op de eerste plaats af wat de minister verstaat onder een "LPF-achtige benadering". Ons inziens bedoelt hij dit denigrerend en baseert hij zich op vooroordelen. Wij vragen ons dan ook ten zeerste af of de minister zich wel heeft verdiept in de standpunten van de LPF. Desalniettemin zullen wij als Jonge Fortuynisten bij deze onze mening hierover geven.

Op de eerste plaats vinden wij de door Brinkhorst bepleitte kennismigratie een schijnoplossing. Nederland heeft een structureel tekort aan geschikte Beta-wetenschappers. Door kennisimmigratie te bevorderen gaat de minister geheel voorbij aan de oorzaken van dit probleem, namelijk de problemen in het Nederlandse onderwijs. Om een structurele oplossing te kunnen bieden voor de langere termijn, zal hieraan het nodige moeten veranderen.

Door de kabinetten van de afgelopen 10 jaar, waarvan Brinkhorsts partij D'66 vrijwel onafgebroken deel uit maakte, is het Nederlands onderwijs steeds verder uitgekleed. Door bezuinigingen, fusies, schaalvergroting en onderwijskundige experimenten heeft het onderwijs in Nederland een relatief grote achteruitgang gekend. Al deze pijnpunten heeft Pim Fortuyn uitstekend blootgelegd in de onderwijs-paragraaf van De Puinhopen van acht jaar Paars. Dit beleid is juist een ondermijning geweest van de door D'66 zo vurig bepleitte kenniseconomie.

Bovendien worden de toch al zo schaarse exacte wetenschappers Nederland uitgejaagd. Dit komt niet alleen door de deplorabele staat van het Nederlandse onderwijs, maar ook door vieze politieke spelletjes op universitair niveau. Zo werd de uitstekende wiskundige professor Eduard Bomhoff geweigerd als docent op de Universiteit Leiden omdat hij geen afstand wilde nemen van de LPF. Uitgerekend hij is nu in Azie werkzaam als hoogleraar. Wij vinden het volstrekt onacceptabel om iemand een beroepsverbod op te leggen omdat hij actief was voor een democratische partij, die bovendien in parlement en regering vertegenwoordigd was. De houding van de Universiteit Leiden is zodoende zelfs anti-democratisch te noemen.

Daarnaast moeten wij ons afvragen of het wel zo verstandig is om geleerden uit ontwikkelingslanden, zoals India, naar Nederland te halen. Deze landen krijgen hierdoor te maken met een brain-drain, het wegtrekken van de broodnodige kennis uit deze landen. Hierdoor zullen deze landen weer een achterstand oplopen in hun ontwikkeling, wat weer tot gevolg kan hebben dat Nederland deze landen extra ontwikkelingshulp verstrekt. Hierdoor worden dus ook weer de economische voordelen van kennisimmigratie voor beide landen teniet gedaan.

Wij spreken de hoop uit dat minister Brinkhorst gaat werken aan structurele oplossingen, in plaats van het bieden van schijnoplossing en het en passant schofferen van een democratisch gekozen politieke partij.

Namens het bestuur van de Jonge Fortuynisten,

Alexander van Hattem
Vice-voorzitter

Jonge Fortuynisten
Albert Plesmanweg 43P
3088 GB Rotterdam