SINNER LIGFIETSEN


Nederlandse ligfietsproductie bij Europese top; fabrikanten verenigen zich.

De acht grootste producenten van ligfietsen in Nederland gaan hun krachten bundelen. De bedrijven, die samen nagenoeg de gehele productie in Nederland van ligfietsen voor hun rekening nemen, denken daardoor hun positie op de Nederlandse en de Europese markt aanzienlijk te kunnen versterken. De samenwerking is noodzakelijk omdat er steeds meer vraag komt naar de Nederlandse ligfiets. Nederland behoort inmiddels tot de topdrie in Europa van landen waar de meeste ligfietsen worden geproduceerd.
De zelfstandige producenten van ligfietsen zijn Alligt uit Dronten, Challenge uit Apeldoorn, M5 in Middelburg, Nazca uit Nijeveen, Optima uit IJmuiden, Rainbow uit Aalten, Sinner uit Garsthuizen en Tempelman uit Dronten
Wat in de jaren zeventig ontstond als een nieuw type fiets dat vooral bij de alternatieve en milieubewuste consument aansloeg, heeft zich ontwikkeld tot een technologisch geavanceerd product dat de meest uiteenlopende groepen aanspreekt. Ondanks deze duidelijke kentering van een select naar een zeer breed publiek is de ligfiets nog wel steeds vooral aantrekkelijk voor lange-afstand fietsers of voor mensen die, bijvoorbeeld omdat ze last van hun rug hebben, geen gewone fiets willen gebruiken. De fiets wordt ook steeds vaker aanbevolen door medisch specialisten, omdat de rug wordt ontlast, evenals de polsen. Groot voordeel van de ligfiets is dat men er dankzij de ontspannende houding die het lichaam er op inneemt lange tochten mee kan ondernemen. Ook al ben je ongetraind: je fietst er zo tachtig tot honderd kilometer mee, aldus een woordvoerder van de fabrikanten. De acht Nederlandse producenten maken jaarlijks ruim 1500 ligfietsen per jaar. De ligfietsen vormen daarmee een aantrekkelijke nichemarkt, die direct en indirect meer dan honderd arbeidsplaatsen oplevert. De belangstelling voor de ligfiets neemt gestaag toe. Dat blijkt ook uit het feit dat 16 procent van de bezoekers van de FietsRai speciaal vanwege de ligfietsen naar de RAI is gekomen, zegt woordvoerder Harma de Vries van Sinner Ligfietsen uit het Groningse Garsthuizen . De ligfiets is aantrekkelijk voor woon-werkverkeer, vakanties, of weekend-tochten. Je hebt ze zowel als langzame tourfiets of als supersnelle racefiets. Voor de lange afstand zijn ze beduidend sneller dan gewone racefietsen. In 1927 is de Tour de France gewonnen op een ligfiets. Sindsdien zijn ligfietsen uitgesloten van deelname aan de Tour!, aldus De Vries. Het fietsplezier van mensen die maar weinig fietsen wordt met fietsen op een ligfiets niet meteen teniet gedaan vanwege de meest bekende fietsklacht, namelijk zadelpijn . De samenwerking van de acht zelfstandige bedrijven vloeit voort uit de behoefte om verder te professionaliseren. De samenwerking houdt in dat ze zich gezamenlijk presenteren, samen promotieactiviteiten ondernemen en vergelijkbare leveringsvoorwaarden en garantiebepalingen hanteren.
In maart treden de acht bedrijven voor het eerst gezamenlijk naar buiten. Dat gebeurt tijdens de Op Pad Beurs in de Jaarbeurs te Utrecht op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 maart. Tijdens beurs tonen de ligfietsfabrikanten er hun allernieuwste modellen en presenteren er de meest geavanceerde ligfiets.
Meer informatie: Harma de de Vries, tel. 0595 -64318; email: sinner@sinner.demon.net


01 mrt 04 09:38