CBS
Consumptie in december lager

In december 2003 was het volume van de binnenlandse consumptie 2,1 procent kleiner dan in dezelfde maand van 2002. December 2003 is de tiende achtereenvolgende maand waarin de consumptie lager is dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de gunstiger samenstelling van de koopdagen in december was het volume 3,1 procent kleiner dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral aan duurzame goederen werd minder uitgegeven. Dit heeft deels te maken met incidenteel hoge aankopen van auto's in december 2002. Toen anticipeerde de consument op de opheffing van premies op energiezuinige auto's.

Veel minder uitgegeven aan duurzame goederen
Vooral de consumptie van duurzame goederen was in december 2003 fors lager dan een jaar eerder. Behalve aan auto's en andere vervoermiddelen werd in deze maand veel minder besteed aan meubels, kleding en schoenen. De daling bij de duurzame goederen werd nog versterkt door een incidentele factor. Door de afschaffing van de premie op schone en zuinige auto's per 1 januari 2003 waren de autoverkopen eind 2002 relatief hoog. Het volume van de bestedingen aan voertuigen kwam in december 2003 ruim 30 procent lager uit dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In 2003 minder geconsumeerd
Voor het eerst sinds 1982 heeft zich op jaarbasis een daling van het consumptievolume voorgedaan. De binnenlandse consumptie in 2003 was 1,1 procent lager dan die in 2002. Consumenten beknibbelden het meest op hun uitgaven aan duurzame goederen. Bij deze consumptiecategorie bedroeg de volumedaling 3,8 procent. De bestedingen aan woninginrichting zijn met een daling van ruim 10 procent het meest gevoelig gebleken voor de conjuncturele neergang. De consumptie van voedings- en genotmiddelen en de uitgaven aan diensten waren in 2003 vrijwel gelijk aan die in 2002. Bij de overige goederen, zoals energie en brandstoffen, was er in 2003 een volumedaling van 1,4 procent.

Technische toelichting
Uitbreiding berichtgeving
Het CBS heeft de berichtgeving over de consumptie uitgebreid met koopdaggecorrigeerde volumemutaties. Verschillen in de samenstelling van de koopdagen tussen de perioden die vergeleken worden, zorgen vooral bij de maandcijfers van de consumptie voor sterke schommelingen. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een zondag, maandag of dinsdag. Bij kwartaal- of jaarcijfers zijn de effecten van deze verschillen evenwel betrekkelijk gering. Het CBS heeft de berichtgeving over de consumptieve bestedingen uitgebreid met een koopdaggecorrigeerde reeks volumemutaties, waarin met deze effecten rekening gehouden wordt. De correcties zijn bepaald met behulp van seizoencorrectietechnieken. Deze reeks wordt met ingang van de publicatie van het decembercijfer van 2003 voor het eerst gepresenteerd. Er zijn cijfers beschikbaar vanaf 1996.
Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van het CBS www.cbs.nl, in het Webmagazine, het Conjunctuurbericht en op de themapagina Conjunctuur.
Dit persbericht beschrijft de ontwikkeling van de Consumptie door huishoudens. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën: voedings- en genotmiddelen (in 2002 aandeel 14%), duurzame goederen (22%), overige goederen (14%) en diensten (50%). Het gaat bij de binnenlandse consumptie om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. Het in de tabel opgenomen begrip 'nationale consumptie' bevat in tegenstelling tot de term 'binnenlandse consumptie' wel de bestedingen van Nederlandse ingezetenen in het buitenland, maar niet de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode een jaar eerder. De gegevens zijn nog voorlopig. De volumemutaties geven de voor prijsveranderingen gecorrigeerde ontwikkeling van de bestedingen weer. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van het basismateriaal van de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS.
De macro-economische maandconsumptiecijfers sluiten aan bij de concepten en definities van de Nationale rekeningen en de uitkomsten van de reguliere Kwartaalrekeningen van het CBS.

PB04-030
1 maart 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht