Waterschap Peel en Maasvallei


Waterschappen dringen aan op extra impuls beverrattenbestrijding

Waterschap Peel en Maasvallei (Venlo) en Waterschap Roer en Overmaas (Sittard) dringen per brief bij de Unie van Waterschappen aan op uitbreiding van capaciteit in het kader van bestrijding van de beverratten. Deze uitbreiding is nodig om de grootte van de populatie en de onverminderde toestroom van de beverrat uit Duitsland een halt toe te roepen. Middels deze brief ondersteunen de Limburgse waterschappen het standpunt van de Landelijke Coördinatiecommissie Muskusrattenbestrijding, die eveneens het standpunt is toegedaan dat de beverrattenbestrijding in Limburg een extra impuls zou moeten krijgen.
Bestrijding van de beverratten is noodzakelijk, omdat de beestjes grote schade aanrichten aan waterkeringen en landbouwgewassen. De beverrat heeft nagenoeg geen natuurlijke vijanden.

Achtergrond

In 2002 is door de twaalf provincies en de Unie van Waterschappen besloten om de beverrat in vijf jaar uit te roeien en daarvoor een landelijk budget beschikbaar te stellen. Jaarlijks is voor de uitroeiing van de beverrat 735.123,95 beschikbaar. De provincies en de Unie van Waterschappen dragen beide 50 % van de kosten. De twee Limburgse waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas hebben in dit kader in 2002 vijf beverrattenbestrijders aangesteld voor een periode van vijf jaar. Omdat de capaciteit ontoereikend was om de gestelde doelstelling te behalen, is boven op deze vaste formatie in 2003 additionele inzet ingehuurd van 2 fte. In totaal zijn er in Limburg in 2003 3.009 beverratten gevangen. De nu voor 2004 toegewezen capaciteit voor Limburg ligt met 5,86 fte lager dan de inzet in 2003. Deze bezetting sluit niet aan bij de behoefte en de kansen om de beverrat binnen vijf jaar uit te roeien in Nederland en daarom dringen de waterschappen aan op uitbreiding van de bestrijdingscapaciteit.

Duitsland
Om de beverrattenpopulatie onder controle te krijgen is het overigens noodzakelijk dat ook in het buurland Duitsland de bestrijding van de beverrat ter hand wordt genomen. Op dit moment is dat niet het geval. Gebeurt dat niet, dan zal naar verwachting de toestroom ongewijzigd hoog blijven en bestrijding voor lange termijn noodzakelijk blijven. De beide Limburgse waterschappen ondernemen op dit moment initiatieven om via de grenswatercommissies te komen tot gezamenlijke kennisontwikkeling en studie over de muskus- en beverratpopulatie in de grensstreek met Duitsland.

Het waterschap
Het waterschap is één van de vier democratisch verkozen overheden die Nederland kent. In tegenstelling tot de andere overheden heeft het waterschap slechts één taak; de zorg voor de waterhuishouding. Vanaf 1 januari 2004 is het waterschapsbestel in Limburg vereenvoudigd. Slechts twee waterschappen met één waterloket zorgen voor de hoeveelheid water in beken, sloten en vennen, de kwaliteit van dat water en de kades langs de Maas. Het voordeel van de fusie voor de waterconsument -burgers, bedrijven, agrariërs en natuur- en milieuorganisaties- is tijd- en kostenbesparing. Want bij één all-in waterloket kunnen zij terecht voor alles wat met oppervlaktewater te maken heeft. In het kader van de nieuwe waterschappen vinden er medio mei 2004 bestuursverkiezingen plaats.
Waterschap Peel en Maasvallei is gevestigd in Venlo en heeft als werkgebied Noord en Midden-Limburg. Waterschap Roer en Overmaas is gevestigd in Sittard. Het werkgebied van dit waterschap is Zuid-Limburg. Zodoende staan de waterschappen dichtbij de burger en wordt de specifieke kennis over het gebied geclusterd.