FNV

Nieuw baanbrekend rapport over globalisering

Vandaag publiceert de ILO Wereld Commissie voor de sociale dimensies van globalisering, haar eindrapport 'A Fair Globalization'.

Het rapport adviseert een forum in het leven te roepen, opgezet door internationale organisaties die zich in moet zetten voor een meer eerlijke vorm van globalisering. Het 'Globalisation Policy Forum' moet zorgdragen voor samenhang tussen internationale instituten en sociale problemen. Volgens Guy Ryder, General Secretary van de ICFTU, is het rapport een doorbraak.

De commissie begrijpt de ontelbare zaken die een rol spelen in het ontwikkelen van globalisering, waarin rekening wordt gehouden met groei, investeringen en fatsoenlijke werkgelegenheid in de wereldeconomie.

De Wereldcommissie bestaat uit 26 leden waaronder parlementariƫrs, sociale en economische experts, multinationals en een aantal vakbondsleiders. De commissie was ingesteld door de ILO in februari 2002 om de sociale dimensie van globalisering te onderzoeken en te bekijken hoe meer mensen kunnen profiteren van globalisering.

In het rapport staat dat er betere condities voor arbeiders in vrijhandelszones (Export Processing Zones) moeten komen. Volgens de World Commission werken ongeveer 50 miljoen arbeiders in de zones. Fundamentele vakbondsrechten worden er niet gerespecteerd, mede omdat (de toch al vaak zwakke) nationale arbeidswetten in de zones niet gelden.

Collectief onderhandelen is essentieel voor de productiviteit, gelijkheid en het geven van een stem aan de arbeiders op het werk, aldus de commissie. Om dit te kunnen bereiken is het van groot belang dat de rol van vakbonden ondersteund wordt door internationale organisaties.

'We moeten boven de status quo uitstijgen en zorgen dat de stem van de vakbond gehoord wordt in alle belangrijke internationale organisaties die grote invloed hebben op globalisering...het belang van dit rapport is dat het een kans biedt een nieuwe start te maken in globalisering', aldus Guy Ryder.

Wilt u het hele rapport lezen, http://www.ilo.org/public/english/wcsdg/index.htm