De Unie


SNS Reaal & Zürich - Sociaal Plan

24 februari 2004 - Op donderdag 19 februari 2004 hebben de vakorganisaties en SRG een principe akkoord bereikt over een nieuw Sociaal Plan. Dit Sociaal Plan loopt van 1 januari 2004 tot en met 31 december 2006.

Het woord is aan u
Wij hadden u al eerder bericht dat vakorganisaties en werkgever elkaar al bijna genaderd waren maar afgelopen donderdag zijn de laatste puntjes op de i gezet. Dit betekent dat nu het woord aan u is om te gaan stemmen over dit principe akkoord. Als vakbondslid heeft u immers het laatste woord en daarom roepen wij u dringend op van dit recht gebruik te maken en voor vrijdag 12 maart het bijgevoegde stemformulier naar ons terug te sturen.

De belangrijkste zaken van het Sociaal Plan
Alvorens uw stem uit te brengen zetten wij de belangrijkste zaken van dit Sociaal Plan even voor u op een rijtje. De belangrijkste resultaten zijn:

* Een bemiddelingstermijn naar ander werk van 12 maanden.
* Een duaal zoektraject naar een andere baan, zowel binnen als buiten SRG.

* De looptijd van het Sociaal Plan is drie jaar, van 1-1-2004 tot en met 31-12-2006.

* Bij onvoorziene omstandigheden kunnen vakorganisaties en SRG tot aanvullende afspraken komen.

* De in 2003 aangekondigde reorganisaties Slimmer Groeien bij de SNS bank en Zürich Maastricht vallen onder het oude Sociaal Plan.
* Voor medewerkers die geboren zijn voor 1-1-1949 worden de opbouw van prepensioen en pensioen voortgezet als zij na de bemiddelingstermijn werkloos worden.

* Na afloop van de bemiddelingstermijn kan er worden overgegaan tot ontslag, waarbij een ontslagvergoeding wordt betaald volgens de neutrale kantonrechterformule.

* Er is een toetsingscommissie waartoe medewerkers zich kunnen richten als zij denken dat dit Sociaal Plan onterecht wordt toegepast of tot een onbillijke situatie leidt.
* Er is een premie bij vrijwillig vertrek van 5 maandsalarissen als iemand binnen 3 maanden vertrokken is en van 3 maandsalarissen als iemand binnen 6 maanden vertrokken is. Deze regeling is managementgestuurd.

* Als een medewerker buiten zijn schuld binnen een jaar bij een nieuwe werkgever zonder werk komt te zitten, kan hij voor maximaal 6 maanden outplacementbegeleiding krijgen op kosten van SRG.
* Voor medewerkers die geboren zijn voor 1-1-1949 zal overleg met de werkgever plaatsvinden, als deze in de periode tussen einde dienstverband en prepensioen lager dan 50% van het laatst genoten salaris geniet (inclusief de ontslagvergoeding).

Naast bovengenoemde punten blijven veel punten bestaan die ook al in het oude Sociaal Plan stonden zoals aanvullingsregelingen, verhuiskosten, reiskosten, reistijdcompensatie en personeelscondities. De volledige tekst van dit Sociaal Plan zal in de loop van deze week op Delphi worden gezet en op de internetsite van De Unie. De Unie is van mening dat er een goed Sociaal Plan voorligt en roept u allen op om voor te gaan stemmen. Het moge duidelijk zijn hoe belangrijk een Sociaal Plan is en welke consequenties er kunnen volgen als er geen Sociaal Plan voorligt bij SRG.

Ewoud Teerink
bestuurder

* Stemformulier Sociaal Plan (pdf)

dinsdag, 24 februari 2004