Politie Friesland

Politieberichten van 24/02 (07.00 t/m 13.00 uur)

Fryslân 24-02-2004 - Voor verdere informatie kunt u tijdens kantooruren tussen 09.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoon 0900 8844.

Sneek: winkeldieven aangehouden na strooptocht
Maandagmiddag omstreeks 18.00 uur zijn twee inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Kort daarvoor was gemeld dat door twee personen een winkeldiefstal was gepleegd bij een winkel aan het Grootzand. Na een onderzoek in de omgeving werden de twee verdachten aangetroffen nabij het NS-station aan de Stationsweg. Bij het zien van de politie vluchtten beiden weg. Een van hen kon na een korte achtervolging worden aan gehouden, waarna ook de ander zijn vlucht staakte. Het ging om een 22-jarige vrouw en een 21-jarige man. Ze waren bij hun aanhouding in het bezit van goederen van meerdere winkels in het centrum van Sneek. Ook was er een al uit een tuin bestolen en een lantaarn uit een restaurant. Mogelijk zijn de bij hen aangetroffen fotocameras ook van diefstal afkomstig. De politie stelt daar een nader onderzoek naar in. In afwachting daarvan zijn de verdachten ingesloten.

Sneek: verdachten inbraken Balk (10/02) nog vast
Op 10 februari jl. rond 03.30 uur werd ingebroken in een winkel aan de Raadhuisstraat. Er werden sigaretten weggenomen. Er werd een ruit geforceerd om binnen te komen. Een 43-jarige inwoner van Balk deed aangifte. (zie de politieberichten van 10 februari) Nog dezelfde ochtend werd in Balk een 33-jarige man uit Schalkhaar als verdachte aangehouden. Een deel van de buit was nog in zijn bezit. Deze man is voor nader onderzoek ingesloten. Dit onderzoek leidde naar een medeverdachte, een 20-jarige inwoner van Oude Pekela. Op 19 februari is hij in zijn woonplaats aangehouden en in Sneek in gesloten. Het duo wordt ook verdacht van de inbraak op 5 februari bij een drogisterij in Balk. Daarnaast wordt er sterk rekening mee gehouden dat de verdachten bij meerdere inbraken in den lande betrokken zijn. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Beide mannen ontkennen de zaken waarvan ze verdacht worden. De man uit Schalkhaar is in bewaring gesteld. De andere verdachte is in verzekering gesteld en zal morgen, woensdag, voor de rechter-commissaris worden geleid.

Leeuwarden: diefstal voederruiven
Tussen zaterdagochtend 11.00 uur en zon dag 08.00 uur zijn vanaf de schaapstil aan de Woelwijk nabij de golfbaan twee nieuwe
gegalvaniseerde stalen voederruiven gestolen. De ruiven staan achter een afgesloten hek. Gezien het gewicht moeten ze er met meerdere mensen overheen getild zijn. Bij de actie is een schaap verdronken en een ander schaap wordt vermist. De eigenaar, Stichting Schaapstil, is niet verzekerd. Namens de stichting deed een 45-jarige vrouw uit Tytsjerk aangifte.

Leeuwarden: inbraken in woningen
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een woning aan de Jarigsmastins. Op onbekende wijze is de garagedeur geopend. De bewoner, een 41-jarige man, hoorde rond 05.00 uur een garagedeur. Later bleek dit zijn eigen deur te zijn. Uit een koelkast in de garage werd frisdrank weggenomen. De tussendeur naar de woning was afgesloten. Men is niet in de woning geweest.
Korte tijd later, omstreeks 06.20 uur, stond de bewoner van een woning aan de Schierstins op. Hij hoorde de achterdeur slaan, ging op onderzoek en zag dat er was ingebroken. Vermoedelijke stoorde hij de dader, die wegvluchtte. Ook hier was via de inpandige garage ingebroken. Uit de woonkamer waren twee gsms ontvreemd; uit de garage een snorscooter en een thermobroek. De scooter en de broek werden korte tijd later in de Sassingastins terug gevonden. De koffer van de scooter was wel verdwenen. De 43-jarige bewoonster deed aangifte.

Drachten: inbraak bedrijf
Maandag tussen 19.00 en 22.30 uur werd ingebroken in een bedrijf aan de Tussendiepen. Men is vermoedelijk met een eerder gestolen toegangspas binnengekomen. Er zijn enkele archiefkasten en een geldkistje opengebroken. Het is nog niet bekend wat er gestolen is. Namens het bedrijf deed een 57-jarige inwoner van Groningen aangifte.

Leeuwarden: inbraak school
Maandag omstreeks 08.30 uur is ingebroken in een school aan de Cornelis Trooststraat. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Vanuit de school werd een computer gestolen. Een 51-jarige man uit Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Drachten: inbraak woning
in de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een woning aan De Rien. De dader kwam binnen via het bovenlicht van de keuken. De woning werd geheel doorzocht. Vier spaarpotten en een portemonnee werden gestolen. De bewoner, een 81-jarige man, deed aangifte.