Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Land en tuinbouw is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

24-02-2004

Werkgevers willen hovenierscao uithollen

De 14.000 werknemers die betaald worden volgens de cao hoveniers ontvangen dit jaar geen loonsverhoging en leveren, als het aan de werkgevers ligt, ook nog fors in op hun arbeidsvoorwaarden, aldus John Koudijs, onderhandelaar voor CNV Land- en tuinbouw. Hij voorziet een vrijwel onoverbrugbare kloof na de eerste cao-onderhandeling gisteravond.

Koudijs begrijpt niet waarom werkgevers niet insteken op de mogelijkheden die het najaarsakkoord biedt; het verbeteren van de kwaliteit van arbeid in de branche. Met deze voorstellen zou het voor niemand meer aantrekkelijk zijn om in deze branche te werken. Werkgevers willen alleen verslechteringen en koersen aan op het uithollen van de cao. Zo willen ze de vaste periodieke salarisverhoging uit de cao schrappen. Deze zou vervangen moeten worden door een prestatie afhankelijke verhoging. Daarnaast willen ze het loon bij ziekte al in het eerste ziektejaar terugdringen tot 80 procent. Verder willen werkgevers dat werknemers de helft gaan betalen voor de kinderopvang, terwijl die nu volledig voor rekening van werkgevers is. Voorts willen de werkgevers de vaste vrije dag op 5 mei schrappen uit de cao.
Koudijs: Maar desastreus zijn hun moderniseringsplannen. Zo willen werkgevers een zogenoemd jaarurenmodel invoeren, om zo de uren die werknemers per jaar werken, flexibel in te zetten. In plaats van vaste uren per week, willen zij dus naar vaste uren per jaar. Dat betekent in de zomer nog langer werken en in de winter nog korter. Daarbij willen werkgevers de zaterdag als gewone werkdag in kunnen roosteren. Daar houdt het niet mee op. Werkgevers willen ook een verslechtering van de bestaande reiskostenregeling en de bestaande seniorenregeling. Voor die laatste willen ze de hoogte van de uitkering verlagen en de leeftijd waarop de regeling voor senioren open staat verhogen. Vervolgens willen ze ook de verplichting opnieuw invoeren dat ouderen moeten overwerken.
Koudijs: CNV Land- en tuinbouw wil niet het onderste uit de kan, maar wel een plus op de bestaande rechten. Zo wil de bond een eenmalige uitkering voor werknemers in bedrijven die winstgevend zijn, van tenminste honderd euro. Daarnaast wil de bond een goede consignatieregeling voor de tijd dat werknemers op te roepen moeten zijn. Verder wil de bond afspraken over verbetering van de Wet Poortwachter en afspraken om te voorkomen dat werknemers bij reïntegratie lager moeten salaris moeten accepteren. De volgende onderhandelingsdata zijn 9 maart, 24 maart en 6 april.

Nadere inlichtingen:

John Koudijs, onderhandelaar CNV Land- en tuinbouw 010 - 455 00 50
Nancy Abelskamp, persvoorlichter
030 - 634 82 42